OBLADI-OBLADA

Michael Swaney: "Benvinguts al postinternet"

Creu que la xarxa, tal com la coneixem avui, aviat serà cosa del passat

Per veure la imatge ampliada en PDF cliqueu-hi al damunt Zoom

Artista canadenc. Quan no és a Beverly Hills, el trobes a Barcelona = Ironia. La pintura l'ha portat a viatjar per tot el món, però encara no li ha comprat un mansió, diu. HUMOR > POR = parla de tot, sempre que l'humor s'imposi a la por. Té un estil desordenat i recorda l'art outsider. Un dels seus conceptes principals: internet després d'internet = el POSTINTERNET. Una reflexió de com ens ha canviat la vida dependre'n. Creu que la xarxa, tal com la coneixem avui, aviat serà cosa del passat = La nostàlgia de la cultura online. D'aquí el seu esforç per preservar-ne les imatges. Li agrada explorar tot el que sigui excèntric, marginal i mal fet. És honest, tossut, ambiciós i feliç. MOLT feliç. Sobretot si pel mig hi ha sales de vapor, jacuzzis i saunes. El seu somni: tenir un taller a la selva i a prop de la platja.

ART = NO LIMITS

Com definiries la teva obra? Cada vegada menys la definiria amb paraules. El meu llenguatge més efectiu és el visual. ¿Has trobat què hi vols dir? Estic en procés. Si ja ho hagués trobat, segurament deixaria de buscar. ¿Tens un estil definit o creus que està en constant evolució? L'estil és una cosa que és sota de la superfície. Que segueix un artista sense voler. Si és definit i acaba sent la part protagonista, l'obra passa a ser més avorrida i morta. Què ha de tenir una obra per ser considerada art? No hi ha límits. Encara hi ha formes d'art per descobrir. ¿I un artista per ser considerat artista? Ha de tenir una forma única i autèntica de veure el món, i poder traduir-la a la seva obra. On t'agradaria arribar amb l'art? Jo vull poder continuar viatjant i continuar veient l'art dels altres. Per tot el món. Viure amb l'art fins als meus últims dies.

HUMOR > POR

De què t'agrada parlar? Quan l'humor substitueix la por, de qualsevol cosa. ¿El concepte principal és el d'art postinternet? D'alguna manera em considero un pintor postinternet. Porto uns quants anys fent referències a la xarxa i al llenguatge 'online', tant en les obres com en els titulars, i també contribuint al flux d'imatges d'art que hi ha a internet. Però sobretot tracto amb conceptes relacionats amb tot el que existeix una mica fora dels marges socials. ¿Diries que internet ha revolucionat l'art? L'ha posat a un altre nivell. No sé si l'ha revolucionat, però sí que l'ha fet créixer exponencialment. La tecnologia digital ha fet que tothom pugui ser un artista. I internet ha fet que hi hagi més artistes que tinguin visibilitat. I això crea més competència i fa pujar el nivell general.

AMOR I XARXA

Què és el que més critiques de la xarxa? Que ens hem tornat increïblement egoistes i obsessius amb l'autopromoció i exhibició de les nostres vides privades. Quina és la pitjor necessitat que ens crea la vida 'online'? L'addicció a aquesta vida. ¿I la millor oportunitat que ens dóna? Poder veure coses de totes les parts del món instantàniament. ¿T'has enamorat mai a través de la xarxa? Sí, d'imatges cada dia. Què creus que tenen les relacions físiques que no tenen les digitals? El cara a cara. No pots amagar-te darrere la pantalla. Les persones són molt més valentes 'online'. ¿I el contrari? L'anonimat i el misteri.

JACUZZIS I SAUNES

¿Amb què disfrutes més? Amb les sales de vapor, els jacuzzis i les saunes. Qualsevol cosa relacionada amb aigües termals. ¿Algun secret inconfessable? Màxima FM ¿Un somni? Un taller a la selva a prop de la platja.

¿A qui admires? A gent real. Quin diries que és el teu millor defecte? L'honestedat. ¿I la teva pitjor virtut? La tossuderia. ¿Ets maniàtic? No gaire. Supersticiós? Una mica, normalment toco fusta. Perfeccionista? En segons quines coses, m'agrada el detall. Ambiciós? Sí, sé per on vaig. I feliç? Molt.