MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

BarnaSants, en 10 parades

Aquest dijous Dani Flaco inaugurarà el 19è BarnaSants. Sota el lema 'La pàtria és el poble', el festival manté el seu to reivindicatiu i ofereix, del gener a l’abril, més d’un centenar d’actuacions d’artistes compromesos amb la paraula. Us proposem 10 parades dins un programa que recordarà la Guerra Civil i retrà tribut a Puig Antich, Víctor Jara, Pi de la Serra i el general Moragues. Segons Pere Camps, director del festival, l’heroi de la Guerra de Successió simbolitza “300 anys de lluita i resistència per les llibertats socials i nacionals del nostre poble”.

Barnasants Zoom

DANI FLACO

EL CANTAUTOR DEBELLVITGE INAUGURA EL FESTIVAL AMB TRES NITS

Dani Flaco seràl’encarregat d’inaugurar el BarnaSants d’enguany amb tres concerts. “Ha omplertels dos primers i hem afegit el del 6 de febrer”, explica Pere Camps. El deBellvitge ho aprofitaràper estrenar el seu sisè treball, ‘Versos y madera’ (2014),un disc més acústic i reflexiu, allunyat de la seva cançó rock característica.

23 i 24 de gener i 6 de febrer. L’Auditori (BCN)

 

HOMENATGE A MORAGUES

CANÇONS DE LLUITADE TOTS ELS TEMPS EN EL MARC DEL TRICENTENARI

Ambl’acompanyament de Mesclat, Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Pau Alabajos iMiquel Gil, entre d’altres, cantaran cançons de lluita en homenatge al generalMoragues, heroi de la Guerra de Successió i símbol “per als que avui lluiten perla sanitat pública, perquè no els fotin fora de casa, per la llengua i la dignitat”,diu Pere Camps.

30 de gener, L’Auditori (BCN)

 

RIBA I COMELADE

LA PRESENTACIÓ DE‘MOSQUES DE COLORS’, UNA ESTRENA SONADA

Una de les gransestrenes del BarnaSants serà la presentació de ‘Mosques de colors’ (2013), el discamb veu i lletres de Pau Riba i músicade Pascal Comelade, que inclou una versiódel mític ‘Taxista’ que Riba va publicar l’any 1976. “Riba i Comelade ja formenpart del BarnaSants; el Pau a la tercera o quarta edició ja hi era”, comentaCamps.

14 de febrer. L’Auditori (BCN)

 

RECORD A PUIG ANTICH

JOAN ISAACCANTARÀ A LA MEMÒRIA DEL JOVE LLIBERTARI ASSASSINAT

Quan farà 40 anysde l’execució de Salvador Puig Antich a mans del règim franquista, Joan Isaac estrenaràun espectacle que “segurament també es farà al festival Tenco de Sanremo”, avançaCamps. “Seran cançons d’amor i d’anarquia, des d’ ‘Els anarquistes’, de LéoFerré, fins a l’emblemàtica A Margalida, d’Isaac”, afegeix.

2 de març. Teatre Joventut (l’Hospitalet de Ll.)

 

ADÉU A OBRINT PAS

DOS RECITALSACÚSTICS ÚNICS PER ACOMIADAR-SE DEL PRINCIPAT

Els Obrint Pass’estan prenent amb calma el seu comiat dels escenaris. “El primer concert de lagira acústica es va fer al BarnaSants l’any passat”, recorda Camps, que veu elsvalencians “com uns Al Tall moderns”. Però ara sí, aquests seran els dos últimsconcerts del grup alPrincipat. “És una gira de comiat i agraïments”, afegeixCamps.

5 i 6 de març. L’Auditori (BCN)

 

LA IAIA AMB COBLA

EL TRIO REVISA ELSEU REPERTORI AMB UNA FORMACIÓ BISBALENCA

“El BarnaSants ésun festival molt obert, perquè va des de la cançó pop o rock fins a la més folk”,afirma PereCamps. És per això que hi haurà grups com La Iaia, a punt depublicar ‘On és la màgia’ i que tocaran les seves cançons amb la Cobla BisbalJove. Altres grups de pop com Oliva Trencada, Blaumut i Mazoni també actuaranal festival.

21 de març. L’Auditori (BCN)

 

75 ANYS DE LA DERROTA

CANÇONS, POESIA ITESTIMONIS DIRECTES DE LA GUERRA CIVIL

“Recordem el 75èaniversari del triomf del feixisme i la pèrdua dels drets nacionals, l’exili, larepressió i l’inici d’una etapa negra”, explica Pere Camps sobre el concert deFeliu Ventura, Xavier Baró, Bikimel, Enric Hernàez, Dani Caracola, el grup RosaLuxemburg i d’altres. També hi seran el poeta Roc Casagran i l’excombatent JoanGuasch.

22 de març. Casinet d’Hostafrancs (BCN)

 

CONCERT PER JARA

40 ANYS DEL’ASSASSINAT DEL CANTANT, SÍMBOL DE LA LLIBERTAT

Pascuala Ilabacarecuperarà la memòria deVíctor Jara, a qui al setembre va fer 40 anys que van assassinar.Serà la presentació del nou disc de la xilena, “amb versions de Jara, peròtambé de Violeta Parra i d’altres”, explica Camps. Països llatinoamericans com Mèxic,Cuba, Nicaragua i el Perú també estaran representats

al festival.

23 de març. Casinet d’Hostafrancs (BCN)

 

ANY PI DE LA SERRA

‘SI ELS FILLS DEPUTA VOLESSIN...’, VERSIONS DEL PIONER DE LA CANÇÓ

L’Any Quico Pi dela Serra va començar l’any passat però s’allarga a aquest 2014 perquè, com diu Camps,“tota excusa és bona” per retre homenatge a una de les figures més importantsde la cançó, ambmés 50 anys de trajectòria. Se n’editarà el CD ‘Si els fills deputa volessin... el Quico es faria caçador’. A més, Pi de la Serra actuarà aAlcoi el 16 de març.

11 d’abril. Teatre Joventut (l’Hospitalet de Ll.)

 

CANÇÓ ITALIANA

EL BARNASANTSACULL UN CICLE IMPULSAT PER ITALIANS A CATALUNYA

“El cicle Cose diAmilcare va començar l’any passat i el BarnaSants l’acull, és un festival germàfederat”, ironitza Camps. El nom ve d’Amilcare Rambaldi, fundador del ClubTenco després que Luigi Tenco se suïcidés per haver quedat fora del festival deSanremo. Hi actuaran Sestomarelli, Bobo Rondelli, Juan Carlos Biondini, MassimoPriveiro...

De gener a d’abril. Tinta Roja i C.A.T. (BCN)