CRÍTICA DE CINEMA
Cultura 13/09/2013

Arraianos

*** Direcció: Eloy Enciso. Guió: José Manuel Sande i Eloy Enciso. 70 minuts. Espanya (2012). Amb Aurora Salgado i Antonio Ferreira.

Xavi Serra
1 min

Eloy Enciso explora en el seu segon treball la regió gallega antigament coneguda com el Couto Mixto, un conjunt de pobles de la frontera entre Espanya i Portugal que fins a la meitat del segle XIX funcionaven al marge dels dos països i on cada veí escollia lliurement la seva nacionalitat. Formalment, Arraianos se situa en aquest mateix territori fronterer: entre la ficció i el documental, entre la poesia visual i l'estudi etnogràfic, entre l'artifici més impostat i la realitat més nua. Aquesta dualitat és explicitada des de la primera escena, el diàleg declamat a la manera ascètica del cinema de Straub i Huillet entre dues dones que enfronten arguments essencialistes i escèptics.

No és tan complicat com pot semblar entrar en el joc cinèfil d'aquest artefacte de construcció densa i digestió un xic pesada, però també es pot gaudir com a estudi de la relació dels habitants d'un territori i el seu paisatge, contemplat amb una mirada tel·lúrica i sensorial, intoxicada del verd dels boscos, el gris humit de la pedra i el vermell de la pell gastada pel treball i l'esforç. Un espectacle plàstic de primera magnitud. |

stats