GOLAFRE 365

‘Arigato gozaimasu’, Xavi

Homenatge gastronòmic a un amic

‘Arigato gozaimasu’, Xavi / FOTO: INSTAGRAM.COM/YUMMYSTRADANAKIS Zoom

A la festa de presentació del Play vaig passar una miqueta de gana. Sí, esclar, va ser agradable retrobar-se amb els companys, però el rau-rau de l’estómac era tan eixordador que vaig desaparèixer de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm emprant la clàssica escapatòria coneguda com a bomba de fum.

Vaig començar a caminar pel carrer Rosselló encegat per la fam, fins que de sobte vaig topar-me de nassos amb l’avinguda Gaudí. L’estómac va emmudir. No passava per allà d’ençà que el meu amic Xavi Clara va deixar-nos al gener. Els records van començar a bombardejar-me mentre seguia allà palplantat, sense saber què fer, cap on tirar, com sentir-me. Bé, estava trist, com sempre que l’enyoro. Però en ell trobo també sempre la manera de tirar endavant: recordant-lo. I això vaig fer.

Vaixells de moriawase

Vaig enfilar carrer Lepant amunt fins al restaurant Teppan-ya, al número 347. No sabria dir quantes vegades hi vam anar plegats, quants vaixells de moriawase -assortiment de sushi, maki i sashimi- ens vam cruspir tête-à-tête mentre arreglàvem el món i brindàvem per la vida amb sake. Quin paio... Ara estava sol, però no volia sentir-m’hi, de manera que vaig asseure’m a la barra per distreure’m amb les filigranes del Sidi, l’amo i senyor de la planxa del Teppan-ya des del 2006.

Ikura -ous de salmó-, maguro to sake no sashimi-sashimi de tonyina i salmó-, yaki kamo -broquetes d’ànec- i sake calentet. Inevitablement l’alcohol em va posar tou. Vaig recordar l’últim àpat plegats. Em va trucar com sortit del no-res, com feia sempre: “Véns a dinar a casa? Faré sushi”. Em va rebre amb l’equivalent a una flota sencera de moriawase, una autèntica bacanal japonesa. No va quedar ni una engruna de wasabi, esclar. Molts riures, un parell de brindis i una forta abraçada...

Arigato gozaimasu, Xavi. Me’n vaig a punxar els Guitar Wolf, enèsim descobriment teu, i a seguir devorant la vida, encara que sigui amb la meitat de la teva golafreria.