CRÍTICA DE CINEMA
MANU YÁÑEZ

Aprendiz de gigoló

** Direcció i guió: John Turturro. 90 minuts. Estats Units (2013).Amb John Turturro, Woody Allen, Sharon Stone, Sofía Vergara i Vanessa Paradis.

Malgrat que Aprendiz de gigoló està dirigida, escrita i coprotagonitzada per John Turturro, Woody Allen es mou per les imatges d’aquesta comèdia sexual com si fos al pati de casa seva. El llibreter convertit en improvisat proxeneta a qui dóna vida el cineasta de Man- hattan té tots els tics de l’arquetip allenià: verborrea, hipocondria, neurosis i una relació conflictiva amb les seves arrels jueves.

Per la seva banda, Turturro es fabrica un vestit a mida com el company tontet però sensible d’Allen: una barreja de l’Stan Laurel del prim i el gras ( Laurel i Hardy ), un latin lover i un mestre zen. La parella d’amics té els seus moments d’esplendor, sobretot quan comparteixen escena. Tanmateix, resulta innegable que estem davant d’un succedani de les comedietes de perfil baix d’Allen, fet que es manifesta en la tendència del film a caure en el pou de la vergonya aliena (en el seu vessant sexual), així com en la precipitació amb què Turturro resol la fràgil subtrama romàntica, una revisió de Romeu i Julieta que no té por de projectar una mirada crítica sobre els trets més opressius del judaisme ortodox.