ESCENES
BELÉN GINART

Albert Boadella, a la reconquesta de Polònia

La companyia Gataro dedica a l’exlíder d’Els Joglars ‘UBÚadella’, una comèdia amb to de farsa

Albert Boadella,  A la reconquesta de Polònia / GATARO Zoom

“Ara veurem quin sentit de l’humor té Catalunya quan es toquen els seus temes tabú”. Albert Boadella exercia d’autoproclamat “líder natural” d’Els Joglars quan va fer aquestes declaracions. Presentava la que esdevindria una de les obres clau del grup, Ubú president, a la vegada homenatge a una altra peça antològica de la companyia, Operació Ubú. Els Joglars prenien el personatge creat a finals del segle XIX per Alfred Jarry i l’utilitzaven per a una sàtira política protagonitzada per l’aleshores encara honorable Jordi Pujol. Ara serà el mateix Boadella qui tindrà ocasió de demostrar la capacitat de riure’s d’ell mateix. La companyia Gataro li dedica UBÚadella, una comèdia amb to de farsa que repassa els moments essencials de la biografia de Boadella i Els Joglars, i indaga en el viatge ideològic del líder de la companyia.

Víctor Ávaro assumeix la direcció de l’espectacle i també en firma la dramatúrgia, tot i que reconeix l’aportació a l’autoria de tot l’equip artístic. “Hi ha escenes sorgides totalment de la improvisació”, explica el director, que en la creació de l’obra ha volgut reflectir el mètode de treball col·lectiu d’Els Joglars. El grup, amb una base assembleària, va viure un daltabaix arran dels anomenats fets de La torna : l’obra homònima estrenada durant el franquisme va fer que part de la companyia fos empresonada; Boadella va evitar la presó exiliant-se a França, en una fugida de pel·lícula que basteix una de les escenes d’ UBÚadella.

Víctor Álvaro, que també interpreta l’Ubú Boadella de la peça, va ser qui va tenir la idea de dedicar-li “aquest homenatge”. D’això fa gairebé una dècada, i aleshores no va trobar cap espai interessat a acollir-lo. Però ara Gataro té el seu propi teatre, l’Almeria, i la confiança d’haver desenvolupat un segell propi i un públic fidel. Per omplir de contingut l’obra, Álvaro ha utilitzat molts materials diferents. No ha parlat amb Boadella ni amb Fontserè -diu que ni se li ha acudit-, però ha llegit llibres de Boadella (com les seves Memòries d’un bufó ) i sobre Boadella, ha vist entrevistes seves a YouTube i ha parlat amb diferents persones que l’han conegut i han treballat amb ell, com els exjoglars Andreu Solsona i Arnau Vilardebó, empresonats, ells sí, pels fets de La torna. “No és teatre document, però t’has de nodrir amb una base que faci de coixí a l’espectacle”, explica l’autor, per a qui la dificultat més gran del procés ha sigut precisament descartar material. “És algú tan polièdric que en un moment donat em vaig bloquejar per la quantitat de gags i escenes possibles”.

Del que no va tenir mai cap dubte és de com li escau el personatge. “Quan et poses a fer recerca veus que en diferents llocs es titlla Boadella de ser ubuesc”, diu Álvaro. El cos de l’espectacle, en tot cas, és l’ Ubú rei creat per Alfred Jarry, un ésser autoritari que, instigat per la seva dona, usurpa la corona al monarca de Polònia i hi instaura una terrible tirania. En la seva versió, “Ubú, exrei de Polònia, viu exiliat a Ibèria, on ocupa un alt càrrec institucional, i s’encarrega que a Polònia s’enrecordin d’ell a base d’exabruptes. Fins que decideix tornar a reconquerir Polònia”, descriu l’autor.

Álvaro assegura que, des que es va començar a plantejar l’espectacle, “Boadella s’ha anat radicalitzant i ha anat fent afirmacions esperpèntiques per mantenir-se en el càrrec de bufó, que és com ell es veu a si mateix. I com a bon bufó sap que cal ser crític fins on el poderós et deixi ser-ho”, explica l’autor i director, en al·lusió al fet que Boadella va assumir un càrrec institucional a Madrid, la direcció artística de Teatros del Canal, per nomenament directe d’Esperanza Aguirre.

Espe és un dels personatges d’ UBÚadella, que Álvaro llegeix com “un Macbeth portat al que és grotesc, escatològic i brut, molt del gust de Boadella”. A més d’Ubú i la seva dona, la dominant mare Ubú, la resta de personatges que desfilen pel muntatge són el Capità Renec, que dóna veu als Joglars abans dels fets de La torna, i Fonsi, alter ego de Ramon Fontserè, la veu d’Els Joglars post Torna, dibuixat com algú servil i aspirant a succeir el líder. Álvaro pressuposa en Boadella la reivindicada capacitat per riure’s d’ell mateix: “Espero que li agradi l’obra perquè en termes artístics durant un temps va ser algú important per a mi i per a la gent que ens dediquem al teatre”.|

‘Ubúadella’ Direcció i dramatúrgia Víctor Álvaro. Amb Víctor Álvaro, Frank Capdet, Gemma Deusedas, Savina Figueras, Tono Saló. Almeria Teatre (Barcelona). Del 18 de desembre al 31 de gener