CARA A CARA
Cultura 27/09/2013

Joan Albert Amargós entrevista el Dr. Jordi Camí

Joan Manuel Serrat, Barbara Hendricks, Noa, Miguel Poveda i Sílvia Pérez Cruz actuaran el dissabte 28 al concert per a la recerca contra l'Alzheimer al Palau Sant Jordi. Joan Albert Amargós i el Dr. Jordi Camí hi estan implicats a fons.

Play
2 min
Dr. Jordi Camí Joan Albert Amargós Entrevista

J.A.A. | Per què dedicar-se a la neurociència?

J.C. | El cervell encara és el gran desconegut. Quan vaig entrar a estudiar medicina ja ho vaig fer pel meu interès per les neurociències, concretament pels mons de la cognició i de les emocions. Inicialment volia fer psiquiatria, però després em va fascinar la psicofarmacologia. De fet, he dedicat una llarga etapa professional a la recerca sobre els medicaments psicoatius i les drogues.

Què es necessita per poder curar aquestes malalties?

Més i millor coneixement científic, no hi ha altres dreceres. I per fer-ho es necessiten més recursos econòmics i la generosa col·laboració de voluntaris per als estudis clínics. Els voluntaris ja els tenim.

En quin punt està la recerca?

La recerca sobre l'Alzheimer s'enfronta a un nou paradigma, ja que la malaltia comença de manera silenciosa entre 15 i 20 anys abans de la manifestació dels primers símptomes i encara no tenim prou coneixement del que passa en aquestes etapes. Però amb aquesta informació aconseguirem prevenir l'Alzheimer.

La ciència en moments de retallades...

Passem per mals moments, però hem de resistir. La classe política que ignora la recerca científica -com l'administració central actual- es delata per la seva ignorància i egoisme. Cal una altra manera de fer política.

Jo crec que la música pot sanar, ¿té base científica aquesta creença?

També ho crec, però ens falten proves per validar-ho i aplicar-ho amb la màxima eficiència.

I com afecta a l'Alzheimer?

Tenim proves directes i indirectes que la música és molt important per a les persones afectades. Però encara no sabem ni el com ni el perquè.

Tindrem al concert cinc grans veus, quina t'agrada més?

Sóc de Terrassa i m'han criat amb el so del jazz, però amb el temps m'he tornat molt eclèctic, o sigui que us estic esperant a tots amb la mateixa il·lusió.

Amb els beneficis del concert, què es podrà aconseguir?

Més recursos per a la nostra recerca científica, concretament per aconseguir prevenir aquesta malaltia i donar suport a les persones que cuiden les que ja estan malaltes.

Quin creus que és el futur de la malaltia?

El futur és aconseguir interferir-la des dels seus inicis i retardar-la, que no tinguem temps de patir-la. Si no és que volem viure 150 anys, però això ja us ben regalo.

stats