PALADARS
LAIA BELTRAN

Alba Giné, la dissenyadora gràfica que fa de cuinera i viceversa

La jove lleidatana s'ha instal·lat a Hong Kong amb l'objectiu d'amarar-se de la cuina del sud-est asiàtic i després interpretar-la a través de Malbadas, el seu projecte gastronòmic, en què el disseny i la música també tenen un paper fonamental

"Compra un salmó fresc, que el peixater li tregui la pell i te'n faci dos lloms. Posa'ls en un tàper i cobreix-los de sal i sucre a parts iguals. Així es marinaran. Amb una nit a la nevera és més que suficient. L'endemà, ja els pots filetejar. El peix que no necessitis, congela'l. La salsa també és molt fàcil de fer: només cal tirar una mica de rave japonès ( wasabi ) en pols a la maionesa. El salmó el serveixes sobre una llesca gruixuda de pa de llavors, i el cobreixes amb rodanxes de fonoll fresc i ceba morada. Hi poses uns pics de salsa i unes gotes de llimona fresca. Tira-hi també una mica de pell ratllada. El toc cítric hi queda genial. I com a punt final uns quants ous de caviar d'oli d'oliva". Aquest és el millor entrepà de salmó que he menjat mai i me'l va preparar l'Alba Giné. Una explosió de gustos i de textures amb una encertada gamma cromàtica. També em va explicar la recepta fil per randa. De fet, està força acostumada a fer-ho. I és que cada cop que entra en acció amb Malbadas.wordpress.com (on publica les seves filigranes gastronòmiques), sempre li plou la mateixa petició: "M'expliques com ho has fet?"

Aquesta pregunta és més que un bon senyal per a una lleidatana de 24 anys que viu entre Barcelona i la capital del Segrià. És dissenyadora gràfica de formació i cuinera per moltes raons. "A casa meva sempre s'ha donat molta importància a la cuina. Els pares m'han dut a molts restaurants. He anat dos cops a El Bulli, però el que em va marcar més va ser el Shunka. Era una adolescent i va ser el meu primer japonès", recorda l'Alba. I per què no vas estudiar cuina? "Em vaig decidir pel disseny gràfic, suposo que influïda també per les professions dels meus pares, arquitecte i escultora. I ha sigut una bona elecció, perquè m'ha donat recursos per fer una cuina més conceptual, més divertida i per interpretar-la a la meva manera". De fet, tot el projecte de Malbadas parteix del seu treball de final de carrera, en què va dissenyar la gràfica d'un hotel sostenible. "No m'agraden els límits. Prefereixo unir tot el que m'agrada: el menjar, la imatge i la música". ¿Així que ets una dissenyadora que cuina i una cuinera que dissenya? Riu, assenteix i em torna la pregunta: "Per què no?"

VIATJAR COM A FORMACIÓ

Una noia de 24 anys que s'ha criat amb les noves tecnologies no encaixa en els esquemes educatius que ens hem empassat les generacions anteriors. Ara ja no ets el que estudies, sinó el que et fa moure i t'inspira. I què mou i inspira l'Alba? "Viatjar, aprendre i conèixer gent nova". I tot aquest bagatge -també emocional- el transforma en propostes culinàries a mida dels que els hi demanen. Una festa d'aniversari, la presentació d'una marca de roba, un sopar romàntic, un rodatge... "Vaig on em criden i, segons el que volen, faig una proposta. A Lleida, a Barcelona, on sigui. El que jo vull és passar-m'ho bé, compartir una experiència, per això m'agrada anar a cuinar a les cases de la gent. S'hauria de perdre la por a aquest concepte, és una experiència molt gratificant".

L'Alba no ha seguit cursos de cuina convencionals en cap escola. Té altres recursos per formar-se. Per exemple, viatjant i aprofitant-se d'internet. "A París un dia em vaig quedar a casa d'un noi vietnamita aficionat a la cuina, amb qui vaig contactar a través de Couchsurfing.com. Vam anar a comprar ingredients, vam preparar el sopar i vaig aprendre moltíssim. I gràcies a Mealsharing.com, una noia pakistanesa de París em va convidar a casa seva, a un sopar amb gent de diverses nacionalitats. Li vaig portar un pot de salsa Espinaler i va al·lucinar". I així, mil anècdotes, mil càpsules formatives.

El viatge més recent ha sigut aquest estiu a Copenhaguen. "Ho vaig fer coincidir amb la Cooking Week. Va ser genial. Ens portaven als mercats locals, cuiners de renom impartien tallers, ens ensenyaven com fer un hortet... I quasi tot era gratuït! D'aquí vaig treure les idees per a l'entrepà de salmó", confessa rient. Potser ara sentireu unes ganes irreprimibles de seguir les passes de l'Alba o de comptar amb ella per a la vostra pròxima celebració i que us expliqui tot això en persona. Però haureu d'esperar una mica. Acaba d'instal·lar-se a Hong Kong. Durant tres mesos aquesta megalòpolis serà la seva base d'operacions per experimentar la gastronomia del sud-est asiàtic. Fidel a la seva manera d'entendre la cuina. I, per extensió, la vida.