CRÍTICA DE CINEMA
TONI VALL

Agost

** Direcció: John Wells. Guió: Tracy Letts. 121 minuts. Estats Units (2013).Amb Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor i Benedict Cumberbatch.

'Agost'. Zoom

Comèdia? Les nominacions als Globus d'Or reflecteixen que Agost és una comèdia. Complicat d'entendre. S'entén que qualsevol pugui deixar anar una riallada com a reacció nerviosa a alguna de les afilades rèpliques de Meryl Streep, però considerar que aquest film és una comèdia és quasi un fenomen paranormal. Estem davant d'una obra musculosa i punxeguda, una rebrincada emocional sobre les relacions familiars, els secrets i la hipocresia. Però com ja li passava al muntatge teatral de Belbel al TNC, la proposta és suggestiva però sense cap mena de grandesa, ni, sobretot, cap originalitat. És un pastitx extremadament evident de Shakespeare -la mare és una Lear- i Txékhov -tres germanes- tot plegat amanit amb la reconeixible crispació de Tennessee Williams.

És hàbil, molt hàbil, però se li ensuma el tuf de prefabricació per tot arreu. El text de Tracy Letts -que ell mateix ha adaptat amb diligència per dissimular les costures teatrals- necessitava un director amb més personalitat que John Wells, que no fa gran cosa més del que hauria fet Mike Nichols fa trenta o quaranta anys.