De primera mà: Apple Watch

7 min

L’Apple Watch va ser presentat al món fa un any com l’aposta d’Apple per intentar dominar el segment dels rellotges intel·ligents, un tipus de producte que, tot i la seva transcendència mediàtica, no sembla que acabi d’enlairar-se del tot. Ja fa un temps que en portem un al canell com a rellotge del nostre dia a dia, i avui us portem la nostra opinió i les nostres conclusions sobre aquest dispositiu. Funciona bé? Val la pena? Són els smartwatches el “Apple Watchsmartwatchesnext big thing

RAUL ARRIBAS| Barcelona

Començarem per descriure les característiques físiques d’aquest producte. Un rellotge, pel simple fet d’anar posicionat molt a prop d’una de les nostres mans, és un element molt visible de la nostra indumentària. Així com un telèfon passa la major part del temps amagat, sigui a una butxaca o a una bossa (i no parlem ja de les tauletes), un rellotge està, pràcticament sempre, a la vista. Això fa que la seva estètica sigui més important que a la resta de productes que acostumem a ressenyar aquí, i per això en fem més èmfasi. Per començar, el Watch està disponible en dues mides de caixa, una de 38 mm i una de 42 mm. Encara que una diferència de 4 mm pugui semblar poc, quan veus els dos models al canell la diferència és notòria. Per tant, és important que cada usuari decideixi quina caixa vol d’acord a les seves preferències personals. El segon element important és el material, ja que la caixa està disponible en alumini i acer inoxidable, i cadascun d’aquests dos materials gaudeix de diferents opcions cromàtiques: la d’alumini en plata, gris espacial, or rosa i or, i la d’acer inoxidable en el seu color natural i negre espacial. Pel que fa a corretges, la quantitat de combinacions entre material i color és tan gran que, en lloc d’intentar enumerar-les aquí, us emplacem a consultar la llista al web d’Apple. Nosaltres hem tingut l’oportunitat de provar una de tipus esportiu i una de niló trenat, i ambdues són molt còmodes i agradables al tacte. En resum, Apple posa a disposició dels clients una gran quantitat d’opcions estètiques i de materials, motiu pel qual qualsevol potencial usuari trobarà alguna combinació que s’adeqüi perfectament a la seva necessitat o preferència. A més, el pes total del rellotge és molt contingut, no es fa pesat en cap moment si s’està acostumat a dur rellotge de per si.

Un cop hem escollit el model que ens interessa i tenim el Watch al canell, arriba el moment de comprovar el seu funcionament i, especialment, la seva utilitat. Començarem per dir que el rellotge fa una gestió excel·lent de les notificacions, aconsegueix oferir la informació que necessites sense resultar intrusiu. Aquest punt és especialment important, ja que, donat que està al nostre canell, el risc de ser constantment interromput per la quantitat de notificacions que podem arribar a rebre és molt alt, i deixar de rebre les notificacions no és una opció si volem gaudir d’aquest servei. El Watch et permet saber d’un cop d’ull si tens notificacions, però no et sents obligat a consultar-ho a cada moment. Es fa difícil explicar aquest concepte, però us podem dir que, en altres rellotges intel·ligents, ens hem adonat que hem acabat esclavitzats pel sistema de notificacions, i, en canvi, això no ens ha passat amb el producte d’Apple. Un altre punt fort del rellotge és el seu funcionament sensacionalment bo per enregistrar i fer seguiment de la nostra activitat física, ja que calcula les passes i el nostre ritme cardíac de forma molt acurada. També permet fer i rebre trucades directament, sense haver de treure l’iPhone de la butxaca, i permet emmagatzemar música en local per poder-la escoltar si sortim a fer alguna activitat sense portar el telèfon a sobre. Finalment, també permet pagar amb Apple Pay, fer servir Siri directament al rellotge i, fins i tot, fer de segona pantalla de la càmera de fotos, per poder fer fotos de grup sense aquell neguit habitual de no tenir clar si tothom està ben col·locat per sortir a la fotografia.

Per altra banda, hi ha certs aspectes on creiem que el dispositiu d’Apple encara ha de millorar una mica. Una és que el temps de càrrega de les apps, especialment si ho comparem amb els temps de càrrega als que ens té (mal) acostumats l’iPhone. Aquest temps de càrrega no suposa cap impediment ni molèstia seriosa, però sobta la diferència de velocitat per obrir una app entre el telèfon i el rellotge d’Apple. El Watch no porta GPS integrat, i això fa que, per molt que permeti capturar la nostra activitat física i, fins i tot, escoltar música sense necessitat d’emportar-te el telèfon, si vols traçar el teu recorregut a un mapa (sigui corrent o en bicicleta, per exemple), finalment hauràs d’acabar agafant el telèfon per força. Un altre aspecte millorable que hem detectat ha estat que, si bé pel control de l’activitat física, com comentàvem, presenta unes capacitats excel·lents, quan es tracta de controlar els períodes de son i descans, el Watch encara està lluny dels dispositius que se centren en aquest servei. Val a dir que, pel que hem vist i provat, creiem que aquesta és una mancança més d’apps que no pas del dispositiu en si, però no entenem com, un any després, ni Apple ni cap desenvolupadora externa ha publicat alguna aplicació que realment detecti i controli els nostres cicles de son de forma més o menys desatesa. No volem acabar aquesta llista de coses a millorar sense parlar d’un dels temes que més rebombori va aixecar a la presentació de l’aparell: la durada de la bateria. El Watch, per anar bé, ha de ser carregat cada dia. Això sí, el temps de càrrega és breu, i, per tant, no cal seguir amb ell la mateixa rutina que amb l’iPhone de deixar-lo carregant per la nit. En el nostre cas, el que fem és posar-lo a carregar quan anem a la dutxa (moment on per força te l’has de treure) i mentre sopem (recomanable també per no ser destorbats), i amb aquests dos breus períodes diaris no ens ha calgut carregar-lo en cap altre moment. Per tant, la seva curta durada de bateria obliga a seguir certa rutina però, si se segueix, es pot viure tranquil·lament (tant de dia com de nit) sense haver d’estar pendent del percentatge de bateria que encara li queda al nostre aparell.

Una de les preguntes més habituals que ens han fet quan han vist que dúiem el rellotge ha estat: per quines coses el fas servir? Aquesta pregunta és, realment, la que cal fer-se, ja que, en definitiva, aquest giny està dissenyat per a oferir-nos una sèrie de serveis que justifiquin la seva compra. Passat el període de sorpresa inicial i de descobriment, l’ús diari ha acabat per destacar una sèrie de capacitats per sobre d’unes altres. Per exemple, quan estàs acostumat a dur el Watch hi ha tasques que les fas automàticament amb el rellotge, com consultar les notificacions, saber que algú t’està trucant (i mirar qui), mirar l’hora (sembla obvi, però no ho és tant quan es pensa que, per estalviar bateria, la pantalla del rellotge està normalment apagada, i quan detecta que fas el gest de mirar el telèfon s’encén automàticament), consultar el calendari i les properes cites, controlar la reproducció de música i podcasts (per exemple amb Downcast), o demanar taxis (amb l’app MyTaxi). També és especialment útil per gaudir de navegació GPS i instruccions pas a pas quan vas en bicicleta o moto (no tant en cotxe), i per agafar transports integrats amb Apple Wallet (hem agafat l’AVE sense imprimir bitllet ni treure el telèfon de la butxaca ni una sola vegada al passar els controls). En la nostra experiència personal, aquestes són les activitats en què el nostre rellotge ha substituït al nostre telèfon. En la resta d’activitats, el telèfon ha seguit sent l’escollit per realitzar-les.

Per cert, tot i que no ho especifica enlloc, hem pogut comprovar que el Watch és resistent a les esquitxades d'aigua (per exemple, al rentar-nos les mans). Això sí, no és submergible i, per tant, no es pot fer servir a sota de l'aigua (sigui un bany recreatiu o una sessió de natació).

Els smartwatches són, avui dia, i parer nostre, un producte encara una mica immadur. És interessant, és atractiu, i tot fa intuir que estem davant del següent dispositiu imprescindible per les nostres vides, però també tenim la sensació que encara no ha arribat aquest moment. Pel que fa a la plataforma, encara té algunes mancances i alguns temes no resolts del tot satisfactòriament (com la durada de la bateria i la dependència d'un telèfon), i, pel que fa al software, trobem a faltar aquella app, que signifiqui el punt d'inflexió entre una joguina i un dispositiu imprescindible. De la mateixa manera que l'iPhone d'avui en dia li deu més, creiem, a l'App Store que no pas al primer iPhone, l'Apple Watch també creiem que farà el salt definitiu quan els desenvolupadors (siguin d'Apple o independents) trobin usos per la plataforma realment únics, que no siguin un intent de traslladar la funcionalitat d'un iPhone, reduïda, al nostre canell. Vol dir això que l’Apple Watch és un producte que no agradarà als seus compradors? En absolut. Si es busca i es valora el què aquest dispositiu ofereix (i que us hem comentat en aquest article), el grau de satisfacció del comprador serà molt alt, ja que les coses que fa les fa molt bé. Només es tracta que cada client valori, en la seva justa mesura, el què espera d’ell.

Actualment podeu trobar l’Apple Watch a partir de 369€ el model de 38mm i de 419€ el de 42mm

stats