Parlem amb Francesco Nepitello sobre ¡Gol! i altres novetats

8 min

És sabut que l'autor de jocs italià Francesco Nepitello té una connexió bastant forta amb l'editorial catalana Devir Fruit d'aquest vincle el vam poder veure i conèixer durant la passada DevirFest (amb Marco Maggi) i a una visita a la Universitat de Girona el passat 11 de febrer, convidat a la inauguració de la primera ludoteca universitària del nostre país. Avui intercanviem amb ell unes paraules aprofitant que aquest la setmana vinent surt a la venda ¡Gol!:un petit joc de cartes per a 2 jugadors que simula un partit de futbol en poc més de 10 minuts. Acabem xerrant d'algunes novetats i ens regala una exclusiva final molt potent!

MIQUEL JORNET | Gavà

Marco Maggi i Francesco Nepitello són famosos per haver dissenyat entre altres jocs (La Era de Conan, Marvel Heroes, Hector and Achilles...) la seva obra mestra, el joc de 2004 Guerra del Anillo, on també van coincidir amb Roberto Di Meglio. Ja són molts anys en els que aquest tàndem creatiu ens ha anat demostrant la seva bona sintonia i versatilitat en el món de la creació de jocs.

Quan parlem de versatilitat no ens referim només a que Nepitello i Maggi s'adaptin brillantment a fer jocs de llicències tan importants com El Senyor dels Anells on la càrrega temàtica té tanta importància. Tampoc ens referim a que puguin satisfer els paladars del públic més eurogamer amb un bon joc de majories com Venetiaamb el seu toc personal (on també veiem funcionar meravellosament la mecànica del dice pool de Guerra del Anillo). Ni tampoc parlem de versatilitat quan aquest 2014 trauran al mercat alemany un joc infantil de les Tortugues Ninja... és que aquests autors transcendeixen el món dels jocs de taula. També són excepcionals en la creació de jocs de rol! Sota aquestes línies els podem veure recollint el premi com a autors del millor joc de rol de l'any 2011 (El Anillo Único - Aventuras al borde del Yermo) al prestigiós El Anillo Único - Aventuras al borde del YermoFestival de Còmics i Jocs de Lucca.

Avui hem tingut el plaer de poder parlar breument amb Francesco Nepitello (és el de l'esquerra, el del centre és Marco Maggi) per preguntar-li quatre detalls sobre una sorpresa lúdica, la reedició per part de Devir d'un dels seus jocs més primerencs: ¡Gol! Una relíquia de l'any 2000 que només va treure a Itàlia la mítica marca de naips Dal Negro (Dal Negro porta fent jocs de naips des de l'any 1756, va ser fundada per Teodomiro Dal Negro i té la seva seu a la petita localitat de Carbonera, a la província de Treviso).

Miquel Jornet:Hola de nou Francesco. Suposem que el Marco i tu sou aficionats al futbol, no? I si es així, quins són els vostres equips?

Francesco Nepitello: Hola, Miquel! I tant que som aficionats al futbol. Ens encanta! Tots dos som seguidors de la Juventus i a tots dos ens prové l'afició per part familiar: a mi per part de la mare i al Marco per part del seu pare. De fet, el meu avi matern va ser àrbitre professional del calcio, que és com anomenem aquí a la nostra Lliga de futbol, i el pare del Marco va ser fa uns anys metge esportiu.

MJ:Tots dos sou reconeguts per ser dissenyadors de jocs tan importants com Guerra del Anillo o fins i tot heu estat premiats per la vostra contribució al món dels jocs de rol amb una altra creació sobre la temàtica tolkeniana, però... com se us va acudir de fer un joc esportiu? Us agradaven els jocs esportius d'aquella època?

FN:La idea va sorgir com un desafiament per a nosaltres mateixos. La gran majoria dels jocs de futbol que van caure a les nostres mans fins el moment estaven pensats i dissenyats amb un punt de vista poc formal, amb il·lustracions d'estil còmic o caricatura i, moltes vegades, amb un to irònic i/o infantil. Nosaltres hem cregut sempre que els aficionats als esport són justament tot el contrari: gent que es pren bastant seriosament (fins i tot de vegades massa!) la seva passió. Per tant, vam decidir d'abordar el disseny de ¡Gol! des d'una perspectiva força seriosa, tot mantenint-ne la senzillesa a l'hora de ser jugat. De fet, el futbol és un joc de regles molt planeres... fer un joc complicat de regles deixaria d'emular les sensacions del futbol com a esport fàcilment practicable.

MJ:Com us vàreu sentir al descobrir que Devir volia treure una edició en castellà del vostre joc? No oblidem que ¡Gol!(Goal en l'edició original italiana) és un joc dissenyat fa 14 anys!

FN:Vam anar a la Fira de la Joguina de Nuremberg, a part de per altres motius, buscant activament un nou editor estranger per ¡Gol! en països amb bona afició futbolística o, si més no, on aquesta comença a emergir. De fet, el joc no havia sortit mai d'Itàlia amb la seva edició original de l'any 2000 per la casa Dal Negro, això ens va fer sentir que li havíem de donar alguna oportunitat més. Una de les partides de mostra que vam fer a Nuremberg va ser amb l'editor de Devir Joaquim Dorca... vam sentir que el joc li va caure en gràcia quan en ser sancionat amb un penal va voler deixar la partida (com quan els jugadors de veritat s'enfaden amb les decisions arbitrals). Lògicament de molt bon rollo i vivint la partida amb màxima intensitat.

MJ:Vau tenir, doncs, una mostra de la rauxa del CEO català?

FN:I tant! Però va pagar la pena.

MJ: No sé si us passa a Itàlia, però aquí a Catalunya trobem que hi ha una empresa de cromos que té la llicència oficial de la Lliga i que darrerament ha intentat imbuir el seu producte de la qualitat de "jugable". I ara els cromos de la Lliga són també un "joc de cartes"... però tots els comentaris que hem sentit d'aquest joc no són gaire positius. Sentiu vosaltres, com a responsables de jocs d'èxit sota llicències comercials, que de vegades els propietaris de les llicències descuiden el procés de transformar un producte en un bon joc?

FN:El gran problema de les llicències és que, en la majoria dels casos, els terminis de desenvolupament són molt ajustats. Per això moltes empreses fugen d'estudi i acaben publicant jocs que estèticament llueixen bé però que a l'hora de jugar-los deixen molt a desitjar. És una manera molt sui generis de "rendibilitzar" la popularitat de les llicències. Lamentablement, crec que no s'adonen que un bon joc gaudeix d'una vida molt més llarga al mercat i, a mig-llarg termini, acaba superant en escreix els beneficis de molts dels nyaps que s'han fet a corre-cuita. A més, genera un impacte al públic que els facilita el retorn a passats i futurs productes de la mateixa llicència.

MJ:Ara que ens hem posat sincers... a quin tipus de públic recomaneu el Marco i tu jugar a ¡Gol!?

FN: Creiem que ¡Gol! és perfecte per jugar-ho a partir de 8 anys¡Gol! d'edat. També ens imaginem fàcilment una mare o un pareamb un dels seus fills jugant un partit del nostre joc. I on també creiem que pot tenir un lloc destacat és a l'hora del pati a les escoles, on un noi amb el seu millor amic poden viure un parell d'emocionants partits en tan sols 20 minuts. El joc és només una pila de cartes, és molt barat (sortirà per uns 10€) i ocupa molt poc espai (9,5cm X 12cm) auna motxilla (sota aquestes línies en teniu la portada i la contraportada).

MJ:Hem fet algunes partides a ¡Gol! i creiem que el sistema central del joc es podria adaptar a altres esports com ara el bàsquet. Heu tingut la pensada?

FN:Sempre he odiat el bàsquet. I em consta que al Marco tampoc no li agrada gaire... ell explica l'anècdota de recordar el seu pare dient: "No entenc el bàsquet... s'anoten massa gols!". En canvi sí que vaig jugar de jove a futbol americà i sí que crec que el joc es podria adaptar molt fàcilment a aquest esport... però també em fa l'efecte que els aficionats del futbol americà s'obsessionen molt amb les estadístiques i potser un joc ràpid i senzill com el que seria una readaptació de ¡Gol! al seu univers no els agradaria gaire. Sincerament, crec que els aficionats d'un i altre futbol (europeu i americà) són molt diferents.

MJ:Per acabar. Marco i tu teniu més jocs publicats amb Devir. Existeix un vincle, més enllà del professional, amb aquesta companyia? Planegeu publicar més jocs amb l'editorial catalana en un futur proper?

FN:La connexió veneciano-catalana està agafant força... bromes a part, Devir ha publicat la majoria dels nostres jocs a l'estat espanyol i Amèrica Llatina i compartim una molt bona amistat i relació personal amb el seu equip. Per tant, això facilita molt les coses per seguir publicant jocs nostres amb Devir. Fa molt poc ha sortit Venetia, i durant aquest 2014 podreu veure l'aparició de Hobbit Tales (que en castellà es diràVenetiaHobbit Tales Cuentos de los Hobbits:un joc narratiu de cartes on, per torns, cada jugador improvisarà una història i els altres interactuaran amb aquest narrador (mitjançant les cartes de les seves respectives mans) per canviar el decurs dels esdeveniments. És molt divertit i, atenció, inclou un reglament per barrejar-lo amb el joc de rol El Anillo Único - Aventuras al borde del Yermo! Sota aquestes línies podeu veure una ronda de partida de Hobbit Talesenregistrada pels editors de Cubicle 7, juguen en anglès però fins i tot per a qui no entengui aquest idioma serveix per valorar que l'experiència pot ser molt entretinguda.

També, i això és una exclusiva per a ARA VaDeJocs perquè em consta que Xavi Garriga (director editorial de Devir) encara no ha comentat res a cap altre mitjà, s'està treballant en la traducció d'un joc que està a punt de sortir (ara mateix està en pre-ordera moltes botigues angleses i nord-americanes), editat per Ares Games, anomenat The Battle of Five Armies (en castellà La Batalla de los Cinco Ejércitos). És un joc basat en les mecàniques de Ares GamesThe Battle of Five Armies La Batalla de los Cinco EjércitosGuerra del Anillo A part d'això, podem tenir en un futur no gaire llunyà algun títol més que jo mateix titllaria de joc amb "molta profunditat", però com ja sabeu... no podem dir moltes més coses al respecte.

MJ: Doncs deixem els nostres lectors havent generat prou expectació, sobretot entre aquells que són amants acèrrims d'El Hòbbit i El Senyor dels Anells. Moltes gràcies per les teves paraules des de la distància, Espero que ens veiem aviat, Francesco!

FN: Gràcies per les teves preguntes Miquel. Segur que ens veiem la propera vegada que viatgi a Barcelona. Ciao!

stats