Mobile World Congress 2013 - Què ens espera? - #MWC13

7 min

La fira més important del sector de les telecomunicacions, el Mobile Wolrd Congress, és apuntd'arribar. Del 25 al 28 de febrer la GSMA torna a organitzar el Mobile World Congress a Barcelona. Enguany l’esdeveniment es celebra de nou a la Fira de Barcelona però abandonaMontjuïcper instal·lar-se a Gran Via, una acció que denota el creixement i la importànciad'aquestcongrés.

ROGER BALDOMÀ | Sant Quirze del Vallès

ElMobile World Congress 2013continua consolidant a Barcelona com a la millor elecció per part de la GSMA. El canvid'ubicaciódel MWC dins de la mateixa Barcelona no és un caprici. En aquesta ocasió(i a datad'avui16 de febrer de 2013)ja s’ha confirmatla presència de 1793 empreses, 250 més que en l’edició anterior. La fira guanya amb aquest canvi 120.000 metres quadrats duplicant el seu espai per poder acollir a més exhibidors i tenir més aforament per a les zones de conferències i networking.

Empreses com Nokia, Samsung, LG, Sony, HTC, Alcatel, o la gran sorpresa de l'edició anterior, Huawei Huawei, ensenyaran a tot el món els seus dispositius. Tot i això,en aquesta edició hem de lamentar l'absència de Google i per tant la desaparició d'un dels estands més espectaculars de la fira. L’empresa de Mountain View ha pres aquesta decisió per què creu que el seu sistema operatiuAndroidja està representat per les empresesque l'incorporen als seus dispositius. Tanmateix, el MWC 2013 acollirà a representants de Google en diferentes conferències com Peter Hazlehurst, director i product manager de Google Wallet; i Ian Carrington, director de vendes de publicitat mòbil i social.

Nous telèfons intel·ligents Alcatel, empresa recordada als Països Catalans per ser de les primeres en incorporar el català als seus telèfons,vol retornar amb força al sector dels telèfons intel·ligents. Per fer-ho ha creat una nova línia onetouch on podrem trobar-hi telèfons intel·ligents per a tothom. Des dels més bàsics de la sèrie onetouch Mixfins a la més potent, la onetouch ULTRA i amb un rei, el onetouch Scribe HD. Tots els terminals d'aquesta sèrie funcionaran amb el sistema operatiu Android. Alcatel també comercialitza a Rússia el onetouch View, un telèfon intel·ligent que funciona amb Windows Phone 7.5 actualitzable a 7.8.

HTC no ha volgut esperar a que comences el MWC 2013 per presentar el seus productes. D'aquesta manera l'empresa taiwanesa s'assegura més protagonisme ja que la seva presentació no quedadiluïdaentre la gran quantitat de productes que es presenten a Barcelona. El 19 de febrer va presentar en societat el nou HTC One. Un terminal preparat per competir amb les games top de qualsevol marca. HTC One utilitzarà el sistema operatiu Android 4.1.2, tindrà una pantalla de 4,7 polades amb una resolució de 1080p (Full HD). El seu processador Qualcomm Snapdragon 600 de quatre nuclis a 1,7 GHz, els de 2 GB de memòria RAM i els 32 GB de memòria interna garanteixen un rendiment òptim al dispositiu. L'HTC One es posarà a la venda al mes de març però encara no s'ha confirmat la data exacte pels Països Catalans.

LG continua amb la seva sèrie Optimus, una de les poques sèries que dona l'opció a l'usuari d'adquirir els telèfons amb possibilitat Dual SIM (gestionar dues línies en un mateix terminal). Com HTC, LG ja ha ensenyat part del seu material per a aquest 2013. L'onze de febrer va presentar la seva sèrie Optimus LXII. Aquests telèfons sortiran a al venda amb Android 4.1 Jelly Bean. Tot i això podria ser que quedès espai per a alguna sorpresa ja que recentment s'hanfiltrat imatges i especificacions del que podria ser unLG Optimus G Pro.Aquest telèfon intel·ligent tindria una pantalla corbada de 5,5 polzadesi estaria disponible a finals de febrer a Corea del Sud.

Huawei s'ha consolidat com una empresa puntera en el sector de la tecnologia mòbil. L'empresa xinesa ja ha estat reconeguda com una de les empreses més importants del sector. Fruit d'això està aconseguint acords amb grans operadores per dur a terme proves per al futur de les telecomunicacions com és el cas de Vodafone a Alemanya. La seva sèrie Ascend està agradant molt pels components d'última generació que incorporen i la seva relació qualitat preu. Huawei ha treballat sempre amb Android però ara també treballarà amb Windows Phone. El Huawei Ascend W1 serà el primer terminal de l'empresa xinesa amb Windows Phone. Aquest terminal anirà destinat al mercat africà dins d'una iniciativa de Bill Gates que vol acostar els telèfons intel·ligents a aquest continent per potenciar les capacitats de les persones a nivell de desenvolupament. Al MWC 2013 s'espera veure el nou Huawei Ascend P2, un terminal que s'ha filtrat recentment i que tindria les següents característiques: pantalla de 4,7 polzades full HD, Android 4.1.2, quatre nuclis de 1.8GHz, 2GB RAM i una càmera de 13MP.

Nokia és una de les empreses que té més intrigat a tothomdesprés de la seva renuncia a participar al CES 2013per centrar-se en aquesta edició del Mobile World Congress. Durant el mes de febrer Nokia ha comunicat que el telèfon estrella que va presentar l'any passat, el Nokia 808 PureView és l'últim telèfon de Nokia que funcionarà amb el sistema operatiu Nokia 808 PureViewSymbian. Quasi al mateix moment ha aparegut el rumor que el pròxim telèfon que funcionarà amb tecnologia PureView serà un Windows Phone, un rumor amb força sentit si tenim en compte que Nokia pertany, en gran mesura, a Microsoft. Però val a dir que Nokia ha dit que mai treballarà amb un únic sistema operatiu i aquesta afirmació obre clarament les portes a Android. S'espera doncs que al MWC d'enguany Nokia faci sortir de dubtes a tothom en aquests temes i fins i tot es rumoreja que podria iniciar-se en el món de les tauletes tàctils presentant-ne una amb el sistema operatiu Windows RT.

Samsung, una de les empreses del moment en el sector dels dispositius mòbils és i continuarà essent un dels millors fabricants per a dispositius amb el sistema operatiu Android. Tot i que l'empresa també treballa amb altres sistemes operatius, la seva sèrie estrella, la Galaxy. Els telèfons intel·ligents Galaxy SX, els phablets Galaxy Note o les tauletes Galaxy Tab són el seu màxim exponent i en aquest MWC s'espera confirmació pel nou Galaxy SIV que segons les últimes notícies no es presentaria dins del MWC 2013 sinó que es faria en un esdevenimentpropide Samsung el pròxim 15 de març de 2013.

Yota és una empresa russa poc coneguda per al públic en general però que recentment està destacant per les seves innovacions. L'última feina que han presentat és un prototipus totalment funcional de telèfon intel·ligent amb doble pantalla. Per la part de davant té una pantalla LCD en color com qualsevol altre telèfon, però per darrera té una altre pantalla de tinta electrònica. Yota estarà al MWC 2013 i ja ha confirmat que i portaran el seu telèfon YotaPhone.

No tot són telèfons Sovint, a nivell de públic generalista, les úniques notícies quetranscendeixenestan relacionades amb nous aparells peròuna part molt important del MWC són les conferències per a professionals. Aquestesconferènciesson les que realment consoliden la fira com una cita ineludible per a la gent de la indústria ja que lespersones més influentsi amb més coneixements del sector sempre hi són presents. Enguany podrem escoltar persones com:

  • Drew Houston, Fundador i CEO de Dropbox.
  • Stephen Elop, President i CEO de Nokia
  • Doctor Paul Jacobs, President CEO de Qualcomm
  • César Alierta President executiu i CEO de Telefonica
  • Vittorio Colao Director executiu de Vodafone
  • Sandra Alzetta, cap d'innovació de VISA

- Una altre part important dins del MWC és tota la tecnologia que gira al voltant dels dispositius. És per això que el MWC dedica bona part de la fira al desenvolupament d'aplicacions i a la investigació perquè aquests dispositius facin cada vegada coses més sorprenents. En aquesta ocasió podrem veure per exemple a al grup SunPartner que ha desenvolupat wysips, una tecnologia gens intrusiva que permet convertir qualsevol superfície en un captador d'energia perquè els nostres dispositius mai s'apaguin. Ford, gràcies AppLink i SYNC permet gestionar tant el nostre telèfon intel·ligent com elnavegador, climatitzador, televisors, i tot el que porti el nostrevehicle. Sensor Platforms ensenyarà com és possible que el nostre telèfon reconegui la situació en la que ens trobem per tal de gestionar millor les característiques del dispositiu. GSMA muntarà una petita ciutat totalment Smart que permetrà comprovar com seran les ciutats connectades del futur on tot aparell electrònic interactuarà entre si per facilitar la vida dels ciutadans i la gestió de la ciutat.

Ara doncs només fa falta ques'inaugurila nova edició del Mobile World Congress el pròxim 25 de febrer.

stats