[MWC 2013] Impressions: BlackBerry 10 i Z10

6 min

Aquest matí a primera hora hem assistit a una demostració de BlackBerry. La companyia canadenca ens ha convidat al seu espai a la Torre Inbisa, a la Plaça Europa de l'Hospitalet de Llobregat, molt a prop del recinte de Fira Gran Via però fora de la zona expositiva del Mobile World Congress 2013, on hem pogut provar el terminal Z10 i hem tingut ocasió d'interactuar per primer cop amb BlackBerry 10 i conèixer les novetats i el funcionament del nou sistema operatiu de la marca.

JOAN-ALBERT ROS | Barcelona

No fa encara ni un mes que vam cobrir la conferència de presentació del nou sistema operatiu de BlackBerry, un acte que no va servir només per anunciar el llançament de BlackBerry 10 sinó que va anar acompanyat de la presentació de dos nous terminals, un d'interfície exclusivament tàctil, el Z10, i un altre de mixt, el Q10, d'aspecte força proper a l'actual 9900, d'interfície tàctil però amb l'afegit del tradicional teclat físic BlackBerry. A més, la companyia anteriorment coneguda amb les sigles RIM, l'acrònim de Research In Motion, va donar a conèixer un canvi que no només volia ser cosmètic: l'adopció del nom BlackBerry per designar no només els telèfons mòbils sinó també la companyia que els fabrica i que volia ser una manera d'apropar-se als consumidors assumint el nom dels productes més recognoscibles de la firma canadenca de telecomunicacions com el de la pròpia companyia.

El BlackBerry Z10, que avui hem tingut a les mans i que hem vist en funcionament, és un terminal de línies estilitzades, duu sistema operatiu BlackBerry 10 instal·lat, amb unitat central de processament Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960 i processador Krait, rellotge a 1500 Mhz, dos nuclis Dual-Core, 2GB LPDDR2 de memòria RAM i 16 GB de memòria interna, accepta expansions de memòria per mitjà de targetes microSD, microSDHC i microSDXC fins a 64 GB. Té unes dimensions de 65,6 X 130 mil·límetres, un gruix de 9 mil·límetres i un pes de 136 grams, amb una pantalla Gorilla Glass de 4,2" antiratllades.

L’accés ràpid a les aplicacions i les xarxes socials, integrades perfectament en els menús del sistema, es realitza amb el gest “peek” que permet d'efectuar un ràpid cop d’ull (d'aquí ve el nom) a qualsevol aplicació en execució o al menú de l'escriptori. Totes les opcions i les aplicacions estan intel·ligentment integrades en la interfície i fent lliscar el dit en una o altra direcció podem desplegar els menús contextuals que ens calguin d'una manera elegant, aparentment molt simple i que qualsevol usuari aprendrà ràpidament. La naturalitat amb la que interactuem amb BlackBerry 10 és la clau que fa tan intuïtiu i accessible aquest nou sistema operatiu. El sistema operatiu de temps realUnix en el que es basa BlackBerry 10, anomenat QNX, permet que la multitasca funcioni magníficament.

També hem pogut xatejar a través de BlackBerry Messenger. La pantalla de contactes ha estat enriquida visualment respecte del que hem trobat en sistemes operatius anteriors, no només amb avatars més grans, també amb missatges d'estat i amb l'enllaç de cada amic amb el seu perfil a l'agenda, on apareixen totes les activitats dels nostres amics a les diferents xarxes socials, que s'actualitzen en temps real. La videotrucada s'integra perfectament al sistema de xat exclusiu de BlackBerry. Una de les funcionalitats més interessants d'aquest remodelat Messenger és la possibilitat de compartir pantalla de forma remota, una característica que s'activa de forma simple, que funciona meravellosament i que pot servir tant per mostrar continguts als nostres contactes i comentar-los simultàniament com per ajudar a configurar els terminals a distància, cosa que pot ser interessant per a usuaris corporatius. BlackBerry Messenger Video funciona amb la mateixa agilitat de la resta d’aplicacions.

Hem vist com coexisteixen els perfils corporatiu i personal de l'usuari. Mentre que en el perfil corporatiu és l'empresa per la que treballem qui tria les aplicacions corporatives que podem instal·lar o qui autoritza determinat programari, en el perfil personal podem actuar amb total llibertat com a usuaris sense por que l'ús personal que fem de l'aparell comprometi la nostra feina, una característica que pretén tornar a situar BlackBerry en un segment en el que havia regnat de manera incontestable però en el que darrerament estava perdent pistonada.

També hem pogut veure en funcionament la càmera amb la que el Z10 va equipat i hem pogut provar diferents filtres dins del menú de la pròpia càmera. La càmera principal és de 7,99 Megapíxels i realitza fotografies amb una resolució de 3264 x 2448 píxels. La càmera secundària, com és normal, és de característiques força menors en comparació (2 Megapíxels, imatges de 1600 X 1200 píxels). Les possibilitats d'edició són realment molt nombroses, sense necessitat d'instal·lar aplicacions especialitzades. Entre les opcions més interessants, la possibilitat de prendre diferents instantànies d'una mateixa escena i seleccionar les millors porcions de cada imatge i descartar les preses mogudes o amb il·luminació deficient. Encara pel que fa a les opcions multimèdia, BlackBerry 10 és capaç de reproduir gran nombre de formats d'arxiu, tant d'imatge, com de so, com de vídeo. L'aplicació BlackBerry StoryMaker, integrada al propi sistema, permet de crear continguts audiovisuals i presentacions a partir de les nostres imatges, vídeos i cançons.

A més del BlackBerry Z10 també hi havia exposats a l'espai de BlackBerry a la Torre Inbisa altres terminals, com el BlackBerry Porsche Design ID, el BlackBerry Bold 9900 i el BlackBerry Curve 9320. Tots ells són telèfons intel·ligents d'alta gamma i segueixen essent grans dispositius (qui escriu aquestes ratlles és usuari d'una 9900) però les seves prestacions empal·lideixen en comparació les que hem pogut veure en funcionament al Z10. Fins i tot la darrera versió del sistema operatiu BlackBerry 7.1, que recentment ha rebut el paquet d'actualització 2061 amb millores que han estat ben rebudes pels usuaris de BlackBerry, ofereix no només menys funcions sinó tota una altra experiència d'usuari.

Durant la demostració hem preguntat per BlackBerry PlayBook, la tauleta tàctil de BlackBerry. Ens han confirmat que s'està treballant actualment en una adaptació de BlackBerry 10 per al dispositiu, com va apuntar Thorsten Heins, president de BlackBerry (a qui hem pogut veure un instant durant l'acte de demostració a Barcelona) en una roda de premsa posterior a la presentació de BlackBerry 10. Una notícia que valorem molt positivament perquè el dispositiu ens segueix semblant molt bo gairebé un any després que l'analitzéssim, tot i la manca preocupant d'apps que pateixen els usuaris actuals del dispositu, que el notable increment d'aportacions d'aplicacions per part de nombrosos desenvolupadors al nou BlackBerry App World podria solucionar en gran mesura. Hem de dir que també és molt notable el canvi tant en l'aparença com en el contingut de la botiga d'aplicacions de BlackBerry, pel que sembla s'està treballant colze a colze amb els desenvolupadors per tal de solucionar d'una vegada per totes la manca d'aplicacions que aquest mercat venia arrossegant, lluny de la varietat de les botigues d'Android i iOS.

El que vam veure en la presentació que anunciava el llançament del nou sistema operatiu ens va agradar, però volíem comprovar de primera mà que el que ens hi van mostrar era un pas en la bona direcció per redreçar BlackBerry. La sensació és que, amb BlackBerry 10, els productes BlackBerry han fet un salt qualitatiu enorme. El funcionament de la nova interfície és excepcional, el control gestual que permet l'execució d'aplicacions en plans diferents de multitasca està a anys llum del que hem vist a BlackBerry 7 i anteriors instal·lacions del programari. Les prestacions del telèfons Z10 i Q10 -que segons ens han assegurat seran pràcticament les mateixes, particularitats del teclat a banda- no només els posen entre els principals terminals de telefonia intel·ligent d'alta gamma sinó que moltes particularitats del dispositiu, especialment les relacionades amb l'ús del perfil corporatiu, ens han semblat grans solucions que poden fer que un usuari professional triï un telèfon amb BlackBerry 10 o que una empresa es decanti per la marca per equipar els seus treballadors. Encara és d'hora per saber quina acollida dispensaran els consumidors als nous smartphones i al nou sistema operatiu de BlackBerry, la situació de la companyia és a hores d'ara complicada i no sembla un bon senyal que BlackBerry s'instal·li durant el Mobile World Congress fora del recinte firal, però pel que hem vist ens sembla que els qui donaven per acabada la marca poden haver-se precipitat.

stats