Entrevistem el president de l'ACEE, l'Associació Catalana d'Esports Electrònics

9 min

Entrevistem a Jordi Escudé Gòdia, president de l'Associació Catalana d'Esports Electrònics, per assabentar-nos de com s'ha gestat l'associació, com es veu el seu present i quins són els plans de futur.

XAVIER MUNTADA SAMÀ | Barcelona

L'ACEE és una nova llum dins del panorama dels videojocs en català, ja que omple un buit important dins del sector, el dels e-Sports, que representen l'aposta d'una professionalització que ja s'ha estès per altres països, des de la guerra de puntuacions del Donkey Kong i la creació als EUA del Twin Galaxies, l'associació que des del 1981 compta les puntuacions de diferents jocs arcade, passant pels tornejos televisats d'StarCraft i classes a la universitat a Corea del sud, fins a l'actual massificació dels esports electrònics a occident, gràcies sobretot a jocs com Street Fighter, League of Legends, Call of Duty, els tornejos internacionals de World of Warcraft i la creació de lligues de caràcter nacional i internacional. Així doncs, és interessant de conèixer, seguir i participar de l'evolució de l'ACEE, en el que és l'intent nostrat de posar-nos al nivell d'altres països europeus, també pel que fa a la professionalització dels videojugadors.

VDJ: No fa pas gaire, el 10 de desembre del 2013, va iniciar-se oficialment el camí de l'ACEE, l'Associació Catalana d'Esports Electrònics. Abans que res, ens agradaria felicitar-vos per la iniciativa i esperem una bona rebuda per part de la comunitat. Podríeu explicar-nos amb quins objectius neix l'associació?

ACEE: Moltes gràcies. L’Associació neix per omplir un buit o una necessitat. Ara mateix, el món dels videojocs s’està estenent, mou masses i s’està trencant aquest tabú que sempre l’ha acompanyat. Des de sempre, la seva cobertura ha estat escassa, i més en llengua catalana. L’Associació pretén ser un punt de trobada per a totes les persones amb ganes de col·laborar i participar d’aquesta comunitat de jugadors catalans.

VDJ: Com es va iniciar tot? Com se us va ocórrer la iniciativa? ACEE: La idea va sorgir d’unes preguntes: i si organitzem un torneig? I si fem una plataforma per organitzar tornejos? I si hi ha un perfil, i des d’allí pots anar apuntant-te a les activitats, als tornejos...? I si fem una Associació catalana de jugadors?

La cosa va anar agafant cos. Vam fer un parell de reunions entre amics, tots jugadors habituals, per agafar idees de com voldríem que fos, què hi hauria d’haver… Ens vam interessar per com ho podíem fer, quins recursos caldria, on, quan, si existia alguna cosa similar... I es van anar perfilant uns Estatuts per a una associació. No va ser fàcil, perquè d’idees en aquells moments en venien moltes.

VDJ: Fa molt poc que el projecte ha vist la llum pública, però de moment, com valoreu la resposta dels jugadors?

ACEE: Positiva! Estem tots molt contents. El primer dia va haver-hi bastant de moviment i estàvem tots pendents del telèfon per veure qui s’hi apuntava, qui es registrava, què en deia la gent a Twitter... Ara ja la cosa està més calmada. Creiem que el que fa més és el boca a boca, i sembla que anirà creixent de mica en mica. Encara ens falta molt de camí, tenim molt a aprendre i molt a millorar!

VDJ: Sembla que el dia de l'anunci es va causar cert rebombori amb la definició d'esport electrònic, podríeu explicar-nos en què consisteix i quines similituds té amb l'esport convencional? ACEE: A tot aquell que no estigui familiaritzat amb el món dels videojocs li pot semblar estrany. El terme anglès “Electronic Sports” o “e-Sports” fa molts anys que existeix i s’utilitza per fer referència a l’organització de competicions de videojocs, ja sigui de forma professional o amateur. “Esports electrònics” seria la traducció del terme al català.

Es poden trobar algunes comparacions amb l’esport convencional: en els esports electrònics s’hi pot competir de forma individual o per equips, existeixen unes normes pròpies per a cada modalitat i joc, una preparació i uns requeriments específics per a cadascun, tàctiques pròpies, rapidesa mental... És cert que no requereix un entrenament físic, però sí un nivell elevat d’habilitats mentals i coordinació.

I tots ells tenen un objectiu: passar-s’ho bé competint o veient competir els altres!

VDJ: El torneig de Tekken ha estat el primer celebrat com associació, i el de League of Legends ja el tenim pràcticament a sobre, el 7 de febrer. Podríeu explicar-nos quin és el funcionament dels tornejos tant presencials com per internet?

ACEE: Els tornejos presencials normalment els organitzem amb l’ajuda d’altres Associacions, com a activitats paral·leles en Lan Parties, en locals com cibercafès, etcètera.

En el cas de Tekken va ser com a activitat conjunta amb l’Associació SenseSon, que realitza activitats alternatives d’oci nocturn a Lleida. Per organitzar un torneig presencial amb l’Associació Catalana d’Esports Electrònics, cal que hi hagi present un Soci amb experiència en organització de tornejos i que compti amb el vistiplau de la Junta. Més que res per evitar fraus o bé problemes amb els premis.

En el cas de tornejos per Internet, l’organització és més senzilla: només cal anar indicant qui s’enfronta i comprovar els resultats. A més, no cal que es juguin tots els partits el mateix dia.

VDJ: Està previst el suport d'streaming per seguir, a través d'internet, els tornejos en línia?

ACEE: Sí! Ho hem estat parlant entre els membres de la Junta, sobretot per a aquells tornejos en què hi hagi molts participants i que generin interès. Estarà bé veure les retransmissions dels enfrontaments via streaming. Fins i tot s’ha pensat a retransmetre els esdeveniments presencials

VDJ: Què es pot extreure de l'experiència d'organitzar el torneig de Tekken? I de l'anterior torneig de League of Legends?

ACEE: El de Tekken va ser una bona experiència, un torneig molt intens on els participants van quedar satisfets. Ara en podem extreure coses bones i d’altres a millorar: Hi van participar vuit persones, la majoria de les quals no s’hi havien apuntat prèviament, ho van fer allà mateix. Encara som una associació jove i creiem que el boca a boca ens ajudarà a atreure més participants a les properes competicions.

Pel que fa al torneig de League of Legends, bastants equips van mostrar interès a participar-hi, però malauradament no en aquesta edició, enmig de festes i amb tothom amb la família, no vam tenir la demanda que esperàvem. Ha sigut un error de càlcul organitzar-ho en festes però de tot s’aprèn! Ara ja tenim en marxa el proper torneig de League of Leagends, el 7 de Febrer!

Creiem que els jugadors ara ja estan més informats sobre l’Associació i tindran més ganes d’apuntar-s’hi i participar. D’altra banda, els resultats i les classificacions dels tornejos que penjarem a la pàgina web incentivaran la competitivitat i el seguiment dels aficionats.

VDJ: Fins a quin punt la "Liga de Videojuegos Profesional" és competència i fins a quin punt pot servir d'inspiració?

ACEE: La LVP és diferent. Cal destacar que darrere hi ha una empresa. És una eina privada i suposem que té unes finalitats diferents.

L’ACEE és una entitat sense ànim de lucre, ningú de la Junta cobra per desenvolupar el seu càrrec. Els diners de les inscripcions dels tornejos es destinen a premis i a pagar l’organització de l’esdeveniment!

Ens volem moure en la direcció que marqui la comunitat de jugadors. Ells i elles són els qui decidiran cap a on ha d’anar l’Associació, quines activitats s’hi faran, etc. Si hi ha alguna cosa que no t’agradi, podràs canviar-la. Votant, evidentment!

El punt d’inspiració que ens dóna la LVP és el sistema de lligues. Ho hem parlat ja amb la Junta i quan tinguem equips fixos i una comunitat estable, es pot proposar un sistema similar de lligues com a Clan Base o bé la mateixa LVP.

VDJ: És evident que el prestigi dels tornejos que organitza l'ACEE depèn del nivell dels participants, i aquest depèn, en gran part, dels premis, de l'organització i del mateix prestigi dels tornejos. Com penseu atraure l'atenció de cada cop millors jugadors i equips a l'Associació Catalana d'Esports Electrònics?

ACEE: A poc a poc i fent-ho bé. Ara per ara, busquem aprendre i crear una comunitat de jugadors. Un cop tinguem això, ja serà més fàcil que els tornejos siguin un èxit de participació, i llavors potser hi haurà patrocinadors que ens ajudin a muntar activitats. El benefici serà mutu: les entitats o empreses obtindran publicitat i, a canvi, l’Associació aconseguirà patrocini i bons premis per a les persones participants.

VDJ: Globalment, els e-Sports cada cop atrauen més jugadors i espectacle, amb retransmissions via internet de milers de visualitzacions en temps real i patrocinadors que ofereixen premis i publicitat. Fins on creieu que es pot estirar la corda a casa nostra? Es pot aspirar a tenir lligues pròpies més enllà de tornejos puntuals?

ACEE: Sí, creiem que ara mateix hi ha suficients jugadors de parla catalana per tal de mantenir una lliga regular. Està clar que no en tots els jocs, però sí en els més populars. Existeixen molts jugadors que participen en lligues europees o bé en tornejos en l'àmbit espanyol, que són catalans. Cal anar-se guanyant la confiança de la comunitat i que vagin apostant per la nostra iniciativa, participant i interessant-se per fer-ho en una comunitat catalana.

VDJ: El creixement en nombre i qualitat dels youtubers en catalàyoutubers, ben aprofitat, pot ajudar a popularitzar el que és l'streaming i les competicions de videojocs?

ACEE: Sí, sens dubte! Tot el que estigui relacionat amb videojocs i llengua catalana té cabuda en l’ACEE. Crec que des de la pròpia Associació o des dels youtubers és pot fer una bona tasca popularitzant tant les anàlisis de videojocs en català, els streamings o bé els canals temàtics. De fet, els primers usuaris que es van fer ressò de la plataforma tenen canals a Youtube.

VDJ: També cerqueu traductors de videojocs per obrir una comissió. Quin tipus de productes teniu pensat de traduir?

ACEE: La mateixa comissió decidirà amb la Junta com orientar la seva tasca: cap a jocs retro o indie, o bé a algun projecte de més entitat. A mesura que guanyi experiència, miraran de traduir al català jocs de tirada més gran i internacional. El projecte encara està a l’aire, esperem anar-lo concretant a poc a poc.

VDJ: Què creieu que cal fer per normalitzar l'ús del català en un sector com el dels videojocs?

ACEE: Cal que com a mínim hi hagi l’opció de poder jugar en català. A partir d’aquí, són els mateixos jugadors els qui han de voler fer ús de la seva llengua en els videojocs. En aquest sentit, creiem que és important que existeixi una comunitat de jugadors on la llengua vehicular sigui el català.

VDJ: Un dels problemes que ens hem trobat a la pàgina web és que no hi ha forma de classificar els jugadors d'un joc en concret i que no tinguin cap equip o gremi, així que crear i omplir equips es fa especialment difícil si els seus integrants no es coneixen anteriorment. Quins plans hi ha tant per millorar aquest aspecte de la pàgina, o encara d'altres?

ACEE: Cert! La plataforma encara és jove i cal que els propis usuaris ens ajudin a millorar-la, ja sigui aportant idees per a noves seccions o bé corregint els possibles errors que hi pugui haver. Això de llistar els jugadors registrats a cada joc… ens ho apuntem!

L’última cosa que hem afegit a la web ha estat un fòrum a reddit per tal d’anar tractant diferents temes. Un d’ells pot ser el de la cerca d’equips, o bé de jugadors amb gustos comuns. Els usuaris poden comunicar-se via missatges directes a la plataforma, però el reddit ens sembla una millor manera de trencar el gel.

VDJ: Ja per acabar l'entrevista, després dels tornejos de Tekken i League of Legends, què hi ha a l'horitzó de l'organització?

ACEE: Els tornejos de jocs populars s’intentaran organitzar mensualment, com ara el de League of Legends. Després de l’experiència del presencial de Tekken, buscarem organitzar un de Pokémon i un altre d'Smash Brothers. I també intentarem fer-ne un a Barcelona, un cop tinguem més rodatge o bé un organitzador amb ganes de posar-s’hi!

Pel que fa a la plataforma, estem dissenyant un mapa amb les Lan Parties del territori, on es mostrarà la data, el preu, la ubicació, els tornejos, etc. Així tindrem un llistat actualitzat on podrem copsar ràpidament quina és la pròxima trobada. Hem demanat la col·laboració de la comunitat per anar omplint aquest llistat.

VDJ: Això és tot. Agraïm moltíssim l'oportunitat d'entrevistar-vos i també la intenció d'obrir camins per a la llengua catalana i els videojocs competitius a casa nostra. Esperem que tot tiri endavant, i que d'aquí a un temps parlem de com ens ha agafat a tots per sorpresa l'èxit del projecte, per molta fe que en tinguem ja d'entrada.

ACEE: Moltes gràcies a vosaltres per donar-nos l’oportunitat d’explicar què és l’Associació Catalana d’Esports Electrònics. Aprofitem per recordar a les persones interessades a participar a l’ACEE que poden trobar tota la informació necessària al nostre web, www.acee.cat, i als nostres perfils de Twitter i Facebook. No dubteu en sumar-vos a la comunitat!

stats