Anàlisi: nou iPad

7 min

Si hi ha una característica que podem lloar d’Apple és la diferenciació dels seus productes respecte dels de la competència, tant pel que fa al maquinari com pel que fa al programari. En aquesta ocasió ens presenten la tercera versió del seu revolucionari iPad, batejat com a “nou iPad”: una tauleta de menys de 10 polzades que té més resolució que els televisors de 50.

Fabricant: Apple

Tipus de dispositiu: Tauleta tàctil.Tipus de dispositiu:

Preu lliure: A partir de Preu lliure:479 €

Especificacions:

Mides: 241.2 x 185.7 x 9.4 mm Pes: 662 g (WIFI+4G), 652 g (WIFI) Pantalla: TFT capacitiva amb resolució 2.048 x 1.536 en 9,7” i 16M de colors Processador: Cortex-A9 Dual-core 1 GHz en xipset A5X GPU: PowerVR SGX543MP4 (amb processador gràfic de quatre nuclis) RAM: 1GB Memòria interna: 16, 32 ò 64 GB Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n USB 2.0 Bluetooth Càmera: primària de 5MP capaç d'enregistrar vídeo a 1080p a 30 fps, secundària VGA amb capacitat d’enregistrar vídeo de 480p a 30fps S.O.: iOS 5.1 Altres: AGPS (només en versió WIFI+4G), port HDMI, reproductor de MP4/MP3/WAV/AAC

Les dimensions són pràcticament idèntiques a l’iPad 2, menys de 2 mil•límetres més gruixut i un pes lleugerament superior, 50 g, degut a la introducció d'una nova bateria de més capacitat, ja que els requeriments energètics son més elevats a causa de l’elevada resolució de la pantalla o el 4G . I us podem dir que valen la pena aquests canvis imperceptibles, perquèla bateria ofereix una durada igual a la de l’iPad 2, que és molt i molt bona.

El funcionament d’iOS en aquest aparell és tan bo com cal esperar d’un producte d’aquest tipus, i respon adequadament a qualsevol ús que vulguem donar-li en tot tipus de tasques quotidianes. Cal dir, però, que en algunes aplicacions de tercers (en 2D) hem notat un lleuger retard en la resposta, no sabem si per manca de potència o per mala programació, en tot cas res que posi en perill la gratificant experiència d’usuari. El nou iPad ve amb la versió 5.1 i no inclou Siri, que és exclusiu per als usuaris d’iPhone 4S. Afegir que com és habitual en iOS, tenim l'opció d'escollir el català com a idioma de la tauleta.

La pantalla és impressionant, cal comprovar-ho personalment per fer-se'n una ideai us recomanem que ho feu en qualsevol punt de venda per tal de poder apreciar tot el detall que ens proporciona aquest munt de píxels de més. En l’ús habitual de l’iPad resulta molt agradable aquesta enorme definició que, juntament a la fluïdesa del sistema operatiu conformen un equip únic de fruïció tecnològica. Però on destaca per sobre de la resta és en aquelles aplicacions que poden treure-li tot el suc a aquesta espectacular retina display, i estem referint-nos especialment als jocs. Essent totalment objectius, només podem dir que és senzillament impressionant el resultat que ofereixen alguns d’ells. Segurament, la industria veu en l’increment de la resolució el camí a seguir durant els següents anys, encara que això suposarà, malauradament, tornar a canviar els estàndards en els formats de tots els dispositius digitals (mòbils, tauletes, televisors, bluray,etc.). Apple ho ha fet abans que ningú, cal reconèixer-li aquest mèrit, i segur que se’n beneficiarà degudament (a banda de la tirada de la marca en el mercat). No obstant, aquesta estratègia de ser pioners té la contrapartida que senzillament no hi ha televisors que suportin tanta resolució, de manera que connectar l’iPad via HDMI al televisor (1920x1080 FullHD) implica no aprofitar plenament la resolució de l’iPad. Tot i que és una experiència molt bona i podem gaudir de la pantalla gran per jugar a jocs amb més comoditat, l’índex de píxels per polzada disminueix força, de manera que no arribarem a l’espectacularitat màxima de la definició de la que podem gaudir si juguem directament des de l’iPad.

Com a lector de llibres i còmics, ara per ara és insuperable, i és un dels clars motius pels que cal apostar pel progressiu increment de resolució en els dispositius. Llegir una pàgina totalment definida, sense que importi el nivell de zoom, ja és possible, i els ulls ho agraeixen tant per l’esforç com per l’estètica. És el més semblant visualment a l'experiència en paper, si no tenim en compte la retroil·luminació.

Pel que fa a la reproducció de vídeo, ens passa com amb la connexió al televisor: no es poden trobar vídeos a resolució superior a 1920 X 1080, a no ser que siguin demostracions comercials. Per tant, per tal de poder gaudir, per exemple, d’un títol comercial en bluRay passat al nostre iPad, podrem gaudir d'aquesta resolució màxima FullHD, que no és la màxima assolible per l’iPad. Tot i això és una experiència espectacular, i ja sigui com a reproductor portàtil o connectat al televisor, la qualitat de reproducció és extrema i sense entrebancs, amb grans dosis de detall i nitidesa apreciables. L’únic punt negatiu que podem al·legar és la restricció pròpia d’iOS de no reproduir nativament formats tan populars com .avi o .mkv en vídeo, o .flac en àudio. És conseqüència de l’estratègia d’Apple de centralitzar la importació de multimèdia en el seu iTunes, per sobre de la possibilitat que l’usuari importi diferents formats des d’altres mitjans, per bé i per mal.

La reproducció musical històricament sempre ha estat cuidada per Apple, i en aquesta ocasió això no és diferent. L’altaveu, malgrat les limitacions òbvies, reprodueix amb una qualitat francament bona, i si connectem els auriculars, la sortida d’àudio proporciona una alta fidelitat excepcional. Greus i aguts sonen a la perfecció, fent-nos oblidar la necessitat d’un equalitzador, que per altra banda tampoc no tenim disponible enlloc.

El ventall d’aplicacions disponibles per a iPad és àmplia i rica, i cobrirem amb facilitat qualsevol tipus de necessitat, ja sigui de feina, lúdica, educativa o social, el nou iPad esdevé un perfecte multiús per a infants, joves i adults. Com és costum, les aplicacions d’iPhone també poden descarregar-se a l’iPad, i degut a la diferència de resolució, tenim l’opció d’utilitzar-les amb la resolució i que ocupin només mitja pantalla, centrades, o aplicant un zoom 2x que comprèn tota la pantalla de l’iPad, però ofereix unes figures una mica pixel•lades.

La càmera és una altre aspecte en el que estaven dipositades moltes esperances, munta la mateixa òptica de cinc lents de l’iPhone 4S que tan bona acollida ha tingut, amb 5 megapíxels. Està a l’alçada d’aquestes grans expectatives? Doncs la resposta és un contundent sí. Resulta sorprenent el rendiment d’aquesta càmera amb poca llum disponible, que és en les captures amb les que veritablement es pot comprovar la millora . Les fotografies surten ben enfocades si el subjecte està relativament quiet, i amb un nivell de soroll molt acceptable. Està clar que apart de l’òptica, els filtres contra el soroll amb ISO alt estan molt treballats, i no alteren la imatge com hem vist en altres càmeres. Tan sols podem constatar un parell de punts en contra: trobem a faltar un flaix per a situacions d’extrema foscor (o per a aquelles en que el subjecte es mou), i que la càmera no porta cap tipus d’ajust per a configurar: ni obertura, ni exposició, ni velocitat d’obturació, res de res, tot es fa en mode automàtic. Aquesta mancança s’estén també al vídeo, de tal manera que només podem enregistrar vídeos a 1080p, però no a una resolució menor, així que inevitablement els nostres arxius enregistrats tindran una mida considerable.

Per acabar, amb el GPS també han aconseguit uns resultats d’allò més satisfactoris. Fixa molt ràpid la posició i la manté de manera força acurada, un altre aspecte que convé destacar positivament. Cal tenir en compte, però, que la versió WIFI sense 4G no incorpora GPS.

El millor El pitjor

  • El millor d’Apple: hardware i software perfectament encaixats, oferint una experiència única amb el mercat més ampli i variat d’aplicacions i jocs dedicat a tauleta.
  • Pantalla impressionant.
  • Atractives aplicacions exclusives per a iPad.
  • Rendiment de la càmera en situacions difícils.
  • Àudio.
  • Bateria.
  • El pitjor d’Apple: connectors propietaris, dependència d’iTunes, manca de suport natiu per a estàndards “de facto” com .avi, .mkv en vídeo, .flac en àudio, i menys configurabilitat que altres plataformes.
  • Càmera gens parametritzable.

"El nou iPad és un producte llaminer per a tota la família. Poden fer-lo destacar per damunt d'altres opcions la seva increïble definició, les nombroses aplicacions, l’àudio i la càmera? Probablement sí, però segons el tipus d’usuari que l'utilitzi poden pesar les restriccions que Apple estableix en els seus productes. Si això no és problema, està garantida una opció pràcticament immillorable, altrament caldrà buscar propostes més versàtils. Una tauleta innovadora, cuidada al mínim detall, amb un nivell general de qualitat altíssim en totes les seves prestacions, tancada i propietària". Pere Millet Agustí (Barcelona, 1973). Apassionat de la tecnologia i informàtic de professió, ha viscut en primera persona les revolucions dels darrers trenta anys: de l'Spectrum fins als smartphones, dels monitors de fòsfor verd a les pantalles LED, dels discos de 5"1/4 a les unitats USB i d'internet en mode text a la revolució de les xarxes socials. Actualment està absorbit per la telefonia mòbil.

stats