Anàlisi: Stargate SG-1 Unleashed

7 min

Stargate és una de les franquícies audiovisuals més conegudes, gràcies a les seves aparicions tant a cinemes com als nostres televisors. Ha conreat una profunda base de seguidors fidels que ha permès anar ampliant el seu món i arribar a nous mercats, com el dels videojocs. Després d’algun experiment fallit a PC arriba ara a iPad aquesta proposta considerada dins del cànon de l’univers Stargate, de la mà dels andorrans Arkalis Interactive i amb el suport de la Metro Goldwyn Mayer.

Versió analitzada:iPad Gènere:Aventura interactiva Desenvolupat per:Arkalis Interactive També disponible a:iPhone, Android

RAUL ARRIBAS| Barcelona

Stargate va arribar als nostres cinemes en un moment en que la ciència ficció no rebia gaires propostes, i encara menys de qualitat. Va aconseguir molt ressò i tres anys després, amb canvi d’actors protagonistes, va arribar a la TV en format de sèrie setmanal. Stargate SG-1, que així es deia, es va convertir en un fenomen televisiu, va arribar a les deu temporades i va generar dues pel·lícules més, a més de propiciar dues sèries addicionals (que es considerin cànon) amb èxit desigual: Stargate Atlantis i Stargate Universe. Ara arriba Stargate SG-1 Unleashed, una continuació canònica que ens presenta el que es podria considerar un nou episodi de la sèrie. L’amenaça Goa’uld torna a ser aquí, i dependrà de l’SG-1, l’equip més mediàtic del programa Stargate, fer-hi front... i de nosaltres ajudar-los.

Argumentalment el videojoc què ens ocupa segueix fidelment el que ja hem vist a tants i tants capítols de la sèrie. Un inici inesperat, certs detalls que posen en Daniel sobre la pista, i un viatge a través de l’Stargate per a treure’n l’entrellat. Aquesta fidelitat al material original és a la vegada un encert i un problema. Els seguidors de la sèrie i de la franquícia en general no podran evitar somriure en veure com de bé s’ha tractat el llegat de l’univers que tantes hores han gaudit, i la seva introducció a l’aventura serà ràpida i natural, endinsant-se en la trama gairebé sense adonar-se, com si tornessin a estar davant del televisor veient un nou capítol de la sèrie. Però els nouvinguts no entendran moltes de les coses que succeeixen. El joc proporciona una mena de tutorial iniciàtic per als no coneixedors de la franquícia Stargate però això no evita que, en entrar al joc pròpiament dit, es perdin. Quan diem que Stargate SG-1 Unleashed és a tots els efectes un nou episodi ho diem amb totes les conseqüències, ja que un nouvingut es trobarà exactament igual que si, per exemple, veiés un capítol de meitat de la cinquena temporada de la sèrie sense haver vist mai abans res més.

L’aspecte gràfic del joc és un dels apartats destacats, i brilla especialment a l’hora de reproduir les cares dels protagonistes i els entorns que ens són coneguts de la televisió. Tant les instal·lacions de l’Stargate Command com els personatges principals són totalment reconeixibles i s’ha fet una gran feina per a aconseguir una excel·lent immersió del jugador. La banda sonora, que replica fidelment la de la producció per a la televisió, és impecable, i endinsa encara més la ment de qui gaudeix del joc a l’aventura. A més comptem amb les veus reals dels actors que encarnaven els personatges protagonistes, cosa que agraireu molt si vau seguir la sèrie en versió original. Es tracta d’un joc amb uns grans valors de producció.

Arkalis Interactive presenta el videojoc com a aventura interactiva, i així ho hem fet notar a la fitxa de l’anàlisi. És difícil dir en quin gènere s’enquadra aquest Stargate SG-1 Unleashed ja que per moments sembla un joc de trets en tercera persona (amb mecànica de cobertures fins i tot), però de sobte passa a plataformes i tot seguit resol fases amb QTE (quick time events). Aquesta barreja fa que per moments no quedi clar a quina mena de videojoc estàs jugant i pot arribar a descol·locar una mica, tot i que qui apreciï la varietat en un producte d’aquest tipus ho veurà de forma positiva. El cert és que aquesta indefinició en el gènere fa que cap dels diferents tipus d’acció estigui implementada de forma excel·lent. No podem afirmar que sigui dolent, però el control i la mecànica de joc podrien ser millors, i segurament ho serien d’haver concentrat esforços en assolir un tipus de joc menys dispers.

Stargate SG-1 Unleashed es pot considerar més un capítol de TV interactiu que un videojoc, ja que no proporciona cap mena de llibertat al jugador. Durant l’aventura ens limitarem a obeir el que el propi videojoc ens vagi proposant, no podent desviar-nos ni un mil·límetre del camí traçat. Aquesta falta de llibertat, unida a l’ús freqüent de QTE, és la que genera la sensació descrita. Això, que en sí no és dolent, es converteix en un problema al constatar que aquest primer episodi només inclou el que seria la introducció del capítol (fent l’analogia amb la TV), ja que el nus i el desenllaç vindran als capítols dos i tres d’aquest Stargate SG-1 Unleashed. Per tant, gaudir en format interactiu d’una introducció a la trama, que dura unes dues hores de joc, ens sembla una forma poc encertada de gestionar les expectatives del jugador.

Podem afirmar que Stargate SG-1 Unleashed és un producte que té els valors de producció necessaris per a ser un gran videojoc però que pateix uns problemes que desmereixen el resultat final. La seva curta durada, la poca llibertat del jugador i l’argument que s’atura quan comença el realment interessant de la trama llastra aquesta excel·lent obra des del punt de vista artístic. Us el recomanem si sou fans de la saga, ja que tornareu al món on tantes hores heu passat i us sentireu com a casa, però els neòfits hauran de valorar si els problemes que hem anat desgranant durant l’anàlisi compensen la seva compra. Stargate SG-1 Unleashed és un joc completament diferent segons si ets fan de l’univers Stargate o no. Si les paraules Goa’uld, Chevron o Ha’tak no us diuen res, us costarà seguir la trama del joc. Si són part del vostre vocabulari, gaudireu amb el videojoc que ens ocupa.

El millor

  • Gran banda sonora en general, amb l’afegitó de la inclusió de les veus reals dels actors originals.
  • Aspecte gràfic i artístic molt bo, i fidel a l’univers de la franquícia.
  • Argumentalment podria ser perfectament un nou capítol de la sèrie.
  • Traduït al català.
  • Absoluta fidelitat a la franquícia, els fans es sentiran com a casa des del primer minut.

El pitjor

"Per a una persona com jo que ha vist totes les temporades d’Stargate SG-1 a la televisió el videojoc d’Arkalis Interactive és una gran noticia. Des del primer minut et sents totalment immers a la història i poder interaccionar amb en Daniel Jackson, en Teal’c, l’O’Neill i la Samantha Carter és un plaer, de forma que estàs disposat a perdonar els petits inconvenients que com a proposta jugable pateix el joc. Però per a un jugador que arribi sense aquest component fan segurament aquests problemes siguin més difícils de passar per alt." [pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery]

stats