Anàlisi: Samsung Galaxy S5

8 min

Analitzem el darrer terminal de la saga més mediàtica de Samsung, la S -amb permís de la gamma Note-, presentat enguany en el context del MWC

Fabricant: Samsung Tipus de dispositiu: Telèfon mòbil.Tipus de dispositiu: Preu lliure: A partir de Preu lliure:471,95 €

PERE MILLET | Barcelona Aquestes són les especificacions més destacades del Samsung Galaxy S5:

Dimensions:142 x 72.5 x 8.1 mm. Pes: 145 g. Pantalla: Super AMOLED capacitiva, 16M colors, 1920x1080px, 5,1" amb Gorilla Glass 3. Processador: Qualcomm Snapdragon 801 Quadcore 2.5 GHz Krait 400, GPU Adreno 330. Memòria: 2 GB de RAM. Emmagatzemament: 16/32 GB intern amb ranura per a targeta de memòria microSD. Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot. Càmera: principal de 16 MP amb flaix LED, capaç d'enregistrar vídeo a 2160p a 30 fps i secundària de 2 MP, capaç d’enregistrar vídeo de 1080p a 30fps. Bateria: Li-ion 2.800 mAh. Sistema operatiu: Android 4.4.2. Altres: microUSB 3.0 amb MHL 2.1 i suport USB Host i USB On-the-go, GPS amb suport AGPS, GLONASS i BeiDou, acceleròmetre, baròmetre, giroscopi, brúixola digital, sensor de proximitat, sensor de llum, de temperatura, d'humitat i de ritme cardíac.

El telèfon manté la vora metàl·lica del model anterior, i afegeix el revers en imitació de pell que va inaugurar la saga Note l’any passat, però amb un discret puntejat distintiu. El tacte és correcte, s’allunya de les sensacions característiques del plàstic i suggereix una certa exclusivitat, encara lluny, però, dels terminals més curosos en aquest aspecte. El telèfon té certificació IP67 contra aigua i pols, i segons les especificacions, podria aguantar un metre sota l’aigua durant mitja hora. Aquest fet propicia que l’entrada USB estigui protegida per una tapa que cal obrir i tancar per accedir-hi, i que segella el port. Un port USB 3.0 heretat també del Note i que permet major velocitat de càrrega i transferència, malgrat que, inexplicablement, el carregador que acompanya el telèfon sigui un estàndard micro USB 2.0.

La pantalla del Galaxy S5 s’ha mantingut amb resolució 1080p FullHD, idèntica a la de l’S4. Això vol dir que és, com a mínim igual de bona que la de l’S4 però ens atreviríem a dir que millor, perquè notem un contrast i lluminositat més grans. Només hi ha hagut un increment d’un dècim de polzada, i ha passat de 5 a 5,1 polzades, el pes ha augmentat 15 grams i les mides són lleugerament superiors però la diferència és mínima. La RAM s’ha mantingut a 2 Gb, de manera que en l'àmbit físic tenim el terminal més semblant al seu antecessor dels que conformen la saga.

Una de les diferències més evidents encomençar a utilitzar el telèfon, és que es canvia el botó de menú per un botó de darreres aplicacions utilitzades. Per invocar el menú hem de fer-ho utilitzant la pantalla, amb la icona dels tres puntets que ja és habitual, per exemple, a la sèrie Nexus de fa un temps. Aquest desig d’homogeneïtzar la interfície de tots els Android té el problema que algunes aplicacions –antigues la majoria-, no tenen en compte aquest fet, i podem trobar-nos amb què no hi ha manera de fer aparèixer el menú.

La versió personalitzada d’Android de Samsung, Touchwiz, presenta dos canvis, a parer nostre, molt encertats. Un és el redisseny de la interfície, que començava a veure’s ja antiquada, per una de més atractiva i moderna. Als més estetes els agradarà l’ús d’unes icones més petites i uns colors més adequats a la finestra de notificacions com als menús de configuració. L’altre canvi és la notable disminució de programes preinstal·lats -bloatware-, que havíem patit de manera creixent i alarmant durant els darrers tres anys. En aquesta ocasió Samsung ha escoltat als usuaris i ha tret una versió de bloatwaresoftware Tot i així encara en tenim alguns vestigis, com són Flipboard o Dropbox, però es tracta d’una llista molt continguda respecte d’edicions anteriors. En elvessant negatiu ens trobem que algunes aplicacions de sistema no es poden deshabilitar, com el navegador de sèrie, l’aplicació del correu, el reproductor musical o Flipboard, i en canvi sí d’altres com ChatOn, Chrome, la calculadora, S Health, etc. Tot plegat una tria un pèl arbitrària i desconcertant. Sigui com sigui, el rendiment només es pot qualificar d’excel·lent, amb transicions fluides, gran capacitat multitasca i sense cap problema per manegar els jocs més exigents.

El telèfon compta amb un mode infantil, protegit amb un pin, que permet restringir tant aplicacions com contactes als diferents perfils infantils que haguem creat –per exemple, un per cada fill-, especificant per a cadascun el nom, l’edat de l’infant i les restriccions que li volem aplicar. Tot seguit se’ns presenta un escriptori amb jocs per pintar, veure fotografies, prendre’n i interactuar amb un simpàtic cocodril entre d’altres.

Una de les novetats que incorpora aquest model és que la pantalla permet llegir l’empremta dactilar (amb certificació PayPal). La detecció de l’S5 presenta dos inconvenients: el primer és que cal lliscar el dit per la pantalla paral•lel al terminal des de mitja pantalla aproximadament fins al botó central inferior amb una certa precisió, cosa que no sempre és còmode o inclús realitzable, si es vol desblocar el telèfon amb una mà. L’altra pega és que si ens hem de basar en la nostra evidència empírica, no funciona tan bé ni és tan fiable com la solució aportada per Apple. Així doncs, esperem una proposta més madura en la següent iteració, perquè aquesta no pensem que hagi reeixit de manera clara.

Una altra novetat és l’ultra power-saving mode, que deixa funcionant el telèfon en monocrom i amb les mínimes aplicacions i processos en execució per tal de garantir el màxim de bateria possible, opció molt útil per situacions extremes. Per fer-vos una idea, amb la bateria a plena càrrega tenim una estimació de 12,5 dies de durada de la bateria si usem aquest mode d’estalvi. Tenim també a la nostra disposició en aquesta edició el que s’anomena toolbox, que és un cercle flotant, molt semblant al que podeu reconèixer de l’aplicació de missatges del Facebook. Si el pitgem ens desplega una sèrie d’aplicacions que prèviament hem configurat com a preferides, per tal que puguem invocar-les en qualsevol moment. Per acabar, comentem el nou private mode Una vegada marcat un ítem com a privat, només serà visible si activem al telèfon el mode privat, que està protegit per patró, pin, paraula de pas o empremta.

La càmera de fotos del Galaxy S5, com la resta de gamma alta d’enguany, incorpora un eficient tractament contra soroll en escenes fosques. Realment en només un parell de generacions s’ha millorat de manera notable aquest aspecte. Aquest processament, però, té un preu, i és la manca de nitidesa en les situacions més extremes. També ens hem trobat que en alguna ocasió sembla no haver funcionat massa bé aquest tractament en escenes on a priori hi havia certa llum addicional, i ha degenerat tant la presència de llum com d’enfocament, però tot cal dir-ho, ha estat en ben comptades ocasions. En la resta de circumstàncies tenim unes fotografies amb una esplèndida quantitat de detall i uns colors acurats. Constatem amb satisfacció que la gravació de vídeo ens ofereix tres interessants modes d’enregistrament, 2160p a 30 quadres per segon, 1080p a 60 i 720p a 120. Els més típics com exposició, balanç de blancs, ISO, ràfega, estabilitzador de foto i vídeo, detector de cares, junt amb d’altres més sofisticats com el focus selectiu, que permet crear manualment l’efecte de profunditat de camp, efectes varis, HDR, control per veu, configuració de la pantalla de fotografiar, etc.

La saga Galaxy S sempre ha proporcionat un notable rendiment i qualitat en tot tipus de mèdia, i aquest terminal no es queda enrere. La quantitat de formats suportats, el suport de subtítols nadiu, les opcions de configuració en la reproducció, etc., continuen essent un cúmul de virtuts que el fan un versàtil centre multimèdia. Només hi ha un punt que enfosqueix aquesta secció i és, tal com ja passava a l’S4, la manca de ràdio FM, que ens temem que ja ha esdevingut política tant de la gamma S com de la gamma Note.

La durada de la bateria d’aquest S5 és sensacional, i pot aguantar un parell de dies sense haver de passar pel carregador. Per un telèfon amb aquestes mides i especificacions és una xifra lloable.

En el mercat dels telèfons intel·ligents de gamma alta estem arribant al punt que es va arribar amb els ordinadors personals fa uns anys: comença a haver-hi un estancament perquè cada vegada hi ha menys marge de millora com per a presentar novetats significatives any rere any. És un fenomen que vam començar a intuir al Mobile World Congress d’enguany i que hem anat confirmant amb l’anàlisi dels terminals. El Galaxy S5 s’escapa força d’aquest axioma i malgrat que ja ha sucumbit a l’estancament en vam començar a intuir al Mobile World Congress d’enguanyhardware És cert que alguns avantatges es podrien considerar com a accessoris, com el sensor de freqüència cardíaca o un immadur reconeixement d’empremtes dactilars, però n’hi ha d’altres que encara podrien atraure de manera més genèrica, com la protecció a l’aigua i la pols. En general, tenim la sensació que la capacitat de sorpresa va minvant, ja sigui perquè s’ofereixen funcionalitats que es podrien catalogar de nínxol o bé per a un ús esporàdic, o perquè directament la competència ja les va presentar uns mesos abans, però com hem ressaltat, el Galaxy S5 pateix molt menys aquesta desacceleració, i pot encara titllar-se d’innovador, malgrat que pels fanàtics de les especificacions no hi ha tantes diferències si el comparem amb el model que es venia l’any passat Això no obstant, la saga Galaxy segueix sent una de les millors opcions en Android gràcies a la seva versatilitat, la quantitat ingent de funcionalitats i l’alt nivell que assoleix en totes elles.

El millor El pitjor

  • Pantalla amb un gran contrast i lluminositat.
  • TouchWiz millorat notablement.
  • Software que incorpora nombroses millores i noves funcionalitats.
  • Rendiment del sistema superb.
  • Durada de la bateria.
  • No es poden deshabilitar certes aplicacions.
  • Funcionament irregular del detector d’empremtes digitals.
  • Manca de ràdio FM.
  • Cert estancament (lògic per altra banda) del maquinari.

Un telèfon brillant com pocs, que de ben segur s’enfronta any rere any a una dificultat exponencial en reinventar-se. Això li otorga un mèrit especial i conforma una de les propostes més completes al panorama d’Android d’avui en dia, i una saga icònica al món de la telefonia mòbil. Pere Millet Agustí (Barcelona, 1973). Apassionat de la tecnologia i informàtic de professió, ha viscut en primera persona les revolucions dels darrers trenta anys: de l'Spectrum fins als smartphones, dels monitors de fòsfor verd a les pantalles LED, dels discos de 5"1/4 a les unitats USB i d'internet en mode text a la revolució de les xarxes socials. Actualment està absorbit per la telefonia mòbil.

stats