Anàlisi: Harry Potter i les relíquies de la mort

6 min

Gènere: Acció, Shooter, Aventures

Desenvolupat per: EA Bright Light Studio

Distribuït per: EA

També disponible a: PC, PlayStation 3, Wii, DS

PEGI: 12+PEGI:

Ja han passat set anys d'ençà que en Harry Potter es va iniciar en el món de la màgia, en el qual ha viscut mil i una aventures. Cap d'elles, però, no ha estat fins ara ni tan intensa ni tan perillosa com aquesta, en la que haurà de destruir tots els horrocruxes en els que el seu arxienemic, Lord Voldemort, hi té dipositada la seva ànima. Abandonem l'acollidora escola Hogwarts per a endinsar-nos en un món màgic.

Ho expliquem a mitges...

Albus Dumbledore, el difunt ex-director de l'escola de màgia Hogwarts, va encomanar a en Harry Potter una missió molt especial i perillosa, destruir els horrocruxes en els que hi havia amagada l'ànima del mag més malvat de tots els temps, Lord Voldemort. Per tal de poder-los trobar haurà de visitar personatges prou coneguts i d'altres de no tan coneguts en diferents localitzacions, com Godric's Hollows, el Ministeri de màgia o la casa del seu amic Ron, sempre a la recerca d'alguna pista que els acosti al seu objectiu. Durant el camí descobrirà que no sempre l'amistat ho pot solucionar tot, i que hi ha ocasions en les que els interessos personals passen per davant dels objectius comuns.

Aquest plantejament -molt ben expressat tant en el llibre com fins i tot en la pel·lícula, recentment estrenada- en el videojoc, que segueix l'argument del film, en certa manera es troben a faltar l'emoció i la continuïtat que caracteritzaven l'aventura. Potser amb la intenció d'afegir elements que allarguin la vida del joc, s'ha acabat per sacrificar interès a l'aventura, que perd atractiu i ofereix la sensació que el joc al que juguem té poc a veure amb el món del mag creat per J.K. Rowling.

Dissortadament, els elements externs que s'ha afegit a la història en cap cas aquest aporten res ni es mostra la més mínima voluntat d'explicar els esdeveniments previs, encara menys de narrar per què ens trobem on som, què estem fent ni què ens hi ha dut.

Un canvi no del tot convincent

Pel que fa a l'apartat gràfic, és necessari comentar que s'ha fet un treball notable que destaca per sobre del nivell mitjà del joc. Els modelats és on s'han dedicat més esforços, podem veure personatges que s'assemblen prou als actors principals, però en comparació n'hi ha d'altres que semblen descuidats i resulta obvi que s'ha esmerçat menys esforços en el modelat dels secundaris: els actors menys importants de la trama semblen tots productes d'una fàbrica de clonació, els rostres són massa genèrics i sense personalitat. Els escenaris, d'altre banda, desprenen una certa sensació de vida, però atorgada per individus que hi deambulen sense destí ni objectius. Paradoxalment, s'ha aconseguit donar la impressió que no ens trobem sols però alhora tampoc no ens sentim gens acompanyats per allò que ens envolta.

Encara sobre l'aparença d'aquests personatges, podem dir que les animacions que acompanyen les accions i moviments que duem a terme en el joc no són cap prodigi tècnic. Si ens hi fixem, per exemple, en la sincronització labial dels personatges en les diverses cinemàtiques que visualitzem durant l'aventura, ens semblarà talment que ens trobem davant de besucs i no pas davant de persones que dialoguen per tal de traçar un pla.

Val a dir, però, que el conjunt es completa amb uns efectes bastant bons per als encanteris i embruixos que llancen els protagonistes o bé els qui els intenten capturar. Tot i això, l'efecte dels encanteris sobre els objectes o l'entorn serà visible únicament durant uns instants, però el seu rastre pocs segons després desapareix... Per art de màgia (mai millor dit). Els cavallers de la mort també pateixen d'aquest mal, i un cop abatuts o estabornits es faran fonedissos sense previ avís.

Melodies que acompanyen un obscur destí

La qualitat de l'acompanyament sonor resulta excel·lent, per bé que això no resultava gaire difícil, ja que s'ha comptat amb la banda sonora de la pel·lícula, que resulta exquisida per a les nostres oïdes; trobarem ritmes accelerats i melancòliques melodies, sovint esborronadores, i que ajuden a donar un aire més tètric i adult a les situacions que ho requereixen. Cal destacar que el responsable de la partitura és el compositor Alexandre Desplat, que ha signat també l'acompanyament de la sèrie Crepuscle o La Brúixola d'Or. Amb tot, es troben a faltar les peces alegres que acompanyaven les escenes del Hogwarts Express i que invitaven al espectador a endinsar-se a un món màgic.

Les veus dels personatges han estat doblades pels mateixos actors que s'han encarregat de les veus dels actors reals a les pel·lícules, de manera que tenim garantit un repertori de veus de qualitat.

Jugabilitat

Bright Light Studio encarava el repte de rellançar la franquícia i assolir l'èxit, però, tot i la legió de seguidors amb la que compta Harry Potter, trobem que això no s'ha acomplert del tot. El to més fosc de la darrera aventura del mag més famós del món, permetia deixar de banda els coneguts trencaclosques i les missions que hi havia a les entregues prèvies. L'estudi ha volgut imprimir a aquesta entrega un estil directe, hereu dels jocs de trets en tercera persona, i que incorpora un sistema de cobertures que podria haver estat reeixit, però que acaba per resultar un destorb més que no una ajuda -un extrem que resulta ridícul, si tenim en compte la seva poca utilitat, ja que en el nivell de dificultat més elevada podrem enfrontar-nos a tots els enemics sense haver d'amagar-nos ni una sola vegada.

Així doncs, "Les relíquies de la mort" s'ha convertit, en certa manera, en un shooter, en la càmera se situa a l'esquena del personatge i disposem d'una mira per a que puguem apuntar amb precisió, i que ens permetrà de fer zoom per a que veiem els objectius amb major facilitat, afinem encara més i encertem de ple amb un dels vuit encanteris disponibles (la majoria ofensius, com Desmaius, Petrificus totalus o Impedimenta, però també defensius, com Protego, que ens protegeix dels sortilegis i fetilleries de les que siguem víctimes). Podrem combinar els nostres poders amb quatre pocions, cadascuna amb una utilitat diferent i adequada per a certes situacions molt concretes. Per exemple, la poció pels Doxis és exclusiva per a combatre aquestes endimoniades bestioles i l'explosiva ens servirà per a desempallegar-nos dels cavallers de la mort, que apareixeran i desapareixeran de la manera més insospitada i inopinada al llarg dels camins que haurem de travessar.

Encara sobre la càmera, destacarem que no és pas de les més ben treballades de l'actual generació, en massa ocasions ofereix angles poc habituals en els sistemes de cobertura que ens impossibiliten una acció continuada i una visibilitat idònia.

Deixant de banda aspectes tècnics que influeixen en la jugabilitat, destacarem les incorporacions i novetats amb les que s'ha aconseguit fer més divertit el joc. El primer dels nous modes de joc s'anomena desafiaments, i ens durà a disputar diverses missions amb uns objectius concrets i unes limitacions. Per exemple, haurem de servir-nos d'un sol tipus d'encanteri. Això, però, no varia pas la mecànica que hem conegut durant l'aventura principal i per tant es tracta d'unes variacions que aporten poc més que unes hores més d'entreteniment i l'incentiu de competir, per mitjà de taules d'estadístiques, amb els nostres amics.

L'interès més gran, però, recau en l'ús del nou perifèric de reconeixement de moviments de Microsoft, Kinect. S'han desenvolupat una sèrie de nivells i desafiaments per a que puguem cooperar amb un amic fent ús del revolucionari aparell. Els nivells tenen la mateixa estètica, però avançarem sobre rails, el personatge es mourà tot sol cap al seu objectiu més proper, el dispositiu s'encarrega només del reconeixement dels braços, amb els que dirigirem els nostres encanteris.

""Tot i que potser apuntava més alt, es tracta d’una oportunitat molt bona per a canviar de rumb i retornar a la franquícia al lloc que es mereix. Hi destaquen la incorporació de Kinect i el més que notable apartat sonor". Comenta-ho al fòrum

stats