Anàlisi: Apple iPad Air

10 min

Com la resta de productes d’Apple, a l’iPad també li ha tocat renovació. Revisem els aspectes més destacats per veure si aquesta iteració suposa realment un salt qualitatiu important respecte del model presentat l’any passat, una versió que va resultar massa semblant a la de l’any anterior.

Fabricant: Apple

Tipus de dispositiu: Tauleta tàctil.Tipus de dispositiu:

Preu lliure: A partir de Preu lliure:479 €

PERE MILLET | Barcelona

Especificacions:

Mides: 240 x 169.5 x 7.5 mm. Pes: 478 g (WIFI+4G), 469 g (WIFI) Pantalla: IPS-LCD capacitiva amb resolució 2.048 x 1.536 en 9,7” i 16M de colors. Processador: Apple A7 Dual-core 1,3 GHz. GPU:PowerVR G6430 (amb processador gràfic de quatre nuclis) RAM: 1GB DDR3. Memòria interna: 16, 32, 64 ò 128 GB. Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, USB 2.0 Bluetooth. Càmera: primària de 5MP capaç d'enregistrar vídeo a 1080p a 30 fps, secundària 1,2MP amb capacitat d’enregistrar vídeo de 720p a 30fps. Bateria: Li-Po 8.820 mAh. S.O.: iOS 7.0.4. Altres: AGPS+GLONASS (només en versió WIFI+4G), port HDMI, reproductor de MP4/MP3/WAV/AAC.

Nota: aquesta anàlisi té algunes seccions en comú amb la de l’iPhone 5S i l’iPhone 5SiPad 4.

Aquest nou iPad s’ha batejat com a iPad Air, segurament per evocar una major lleugeresa i portabilitat respecte de les que caracteritzaven el seu predecessor, l’iPad 4. Si mirem les especificacions, veiem que efectivament pesa vora uns 200 grams menys, és aproximadament 2 mil·límetres més prim i estret. En el seu interior trobem el mateix processador A7 de 64 bits que porta l’iPhone 5S, el mateix coprocessador M7 i també la mateixa GPU. Ni la mida de la pantalla, ni la memòria, ni la resolució han variat, i externament, excepte les diferències físiques esmentades, manté els acabats i l’inconfusible segell iPad. Potser la diferència més gran que té respecte de l’iPhone 5S és l’absència del detector d’empremtes digitals, el TouchID, i com veurem més endavant també s’han deixat pel camí varies de les perles de la càmera.

Aquest és el tercer iPad consecutiu amb la mateixa resolució de 2048 x 1536 en 9,7 polzades, -és a dir, 264 ppp-, i això no sembla ser un problema per tenir una pantalla realment espectacular. Va ser pionera en oferir una resolució per sobre del FullHD i no s’ha quedat obsoleta durant aquest temps perquè segueix lluint amb una definició i uns colors fantàstics. El conjunt de les bondats de la pantalla, conjuntament amb una fantàstica experiència d’usuari que, malgrat que potser no l’hem trobada tan sublim com la de l’iPhone, està molt optimitzada i ens dóna unes sensacions magnífiques que ens fan corroborar, tal i com s’esforça en aconseguir Apple, que tenim entre mans un producte d’una qualitat enorme.

El nou iOS7 arriba amb la rentada de cara més important que s’ha realitzat en aquest sistema operatiu. La nova interfície pot agradar més o menys, de fet a la nostra redacció hi ha divisió d’opinions, però és innegable una voluntat de renovació. Més enllà del canvi de les icones, la tipografia o l’addició de transparències -tot molt estètic, polit i elegant- cal valorar les noves funcionalitats que s’han afegit, algunes molt encertades, com per exemple el centre de control, que és la finestreta desplegable inferior, amb accessos directes a les funcions més usades del telèfon, com el Wi-Fi, el mode avió, el volum, o la lluentor de la pantalla, entre d’altres. La nova multitasca és també una valuosa millora que permet navegar fàcilment entre els programes oberts i recuperar-los en primer pla de manera vistosa i elegant. En aquesta nova versió podrem accedir a les notificacions des de la pantalla de bloqueig, una característica molt útil, però que en contrapartida permet que altra gent pugui llegir parcialment correus, missatges o altres notificacions. Una altra novetat és que podem configurar l’AppStore per tal que ens actualitzi automàticament les aplicacions quan tinguem connexió Wi-Fi a l’abast. AirDrop és la nova i esperada funcionalitat que permet compartir determinats arxius via Wi-Fi o Bluetooth, però malauradament només entre usuaris d’iOS7.

Ara la importació de contactes des de Google està integrada i funciona a la perfecció, i no hi ha el problema que vam esmentar a l’iPhone 5 amb algunes notificacions push de correu, que no desapareixien del telèfon si s’eliminaven els correus al PC. Un possible aspecte per millorar és la compartició d’ítems, ja sigui fotografies, enllaços, etcètera, perquè ara mateix no hi ha gaire llibertat ni diversitat. Per posar un ràpid exemple, des de la galeria no podem enviar una foto a una conversa de WhatsApp, hem de fer-ho des de la mateixa aplicació. Les transicions i animacions entre menús i aplicacions transcorren sense alentiments, amb una suavitat constant, de manera que l’experiència d’usuari és un dels punts destacables d’aquesta tauleta, i és una referència del sector.

També hem d’esmentar i valorem enormement que el software que acompanya la tauleta estigui molt treballat i sigui generalment molt útil, a diferència d’altres fabricants que omplen el dispositiu amb una infinitat de programes poc aprofitables que carreguen i alenteixen el sistema (concepte conegut com a bloatware). En destaquem tres exemples: iPhoto, iMovie i Siri. iPhoto és un sensacional programa de retoc fotogràfic que apropa als usuaris una infinitat d’efectes i filtres personalitzables, que permeten de manera còmode i eficaç millorar les nostres instantànies i de passada entretenir-nos una bona estona entre la multitud de vistosos resultats que podem aconseguir. iMovie és un editor de vídeo amb el que podem fer pel·lícules i presentacions, tot afegint efectes, transicions i música de manera molt fàcil i intuïtiva. I tant iPhoto com iMovie per fi troben un dispositiu que pot proporcionar una experiència d’usuari adequada, que facilita el desplegament de tot el potencial creatiu que tenen. L’edició de fotos i vídeo troba aquí el seu hàbitat natural i permet gaudir de les enormes possibilitats d’una pantalla gran i de l’ostentació tècnica d’aquestes aplicacions. Un aspecte que es podria haver millorat és l'adaptació d'algunes àrees d’iOS7 a la pantalla més gran de l’iPad. Sembla que s’hagi fet un trasllat semiautomàtic del mateix sistema operatiu de l’iPhone a l’iPad, sense aprofitar les especificitats d’una tauleta, com els avantatges que proporciona disposar de més espai.

Com ja es va introduir l’any passat, podem disposar de Siri a la nostra tauleta. Siri segueix encapçalant la llista dels millors assistents gratuïts, i afegeix a la seva llarga llista de capacitats una assignatura pendent, poder activar i desactivar funcionalitats de la tauleta, com per exemple, en arribar la nit podem dir-li que desactivi el Wi-Fi, les dades mòbils o que activi el mode avió. També truca contactes, crea o activa alarmes, envia SMS, fins i tot obre aplicacions de tercers, com Gmail o WhatsApp, ens diu la predicció meteorològica de qualsevol ciutat, com arribar a qualsevol destinació, ens busca telèfons de restaurants a prop nostre, fins i tot de determinat tipus de menjar, enllaça amb continguts de la Viquipèdia, ens informa del proper partit del nostre equip de futbol favorit, cerca imatges per Internet... En fi, la llista és llarguíssima i és divertit buscar-ne els límits, però allò vertaderament sorprenent és l'altíssima taxa d’encerts a l’hora de satisfer el que li demanem: ens reafirmem en que, una vegada el reconeixement de veu ja ha assolit la maduresa perquè senzillament entén tot el que li dius, Siri destaca per damunt d’altres propostes per la seva gran comprensió semàntica d’allò que li estem demanant. Encara no està disponible en català, però podem utilitzar-lo en castellà.

És colpidora la grandíssima quantitat d’aplicacions que l’iPad genera, i per aquest motiu és la tauleta amb més aplicacions dedicades. Té nombroses aplicacions que són exclusives i encara no podem trobar a cap altre plataforma. Degut a aquesta ingent i desbordant quantitat d’idees, l’iPad guanya alguns punts d’avantatge respecte d’altres opcions, i consolida la seva compra com una opció molt atractiva. Això sí, aquesta plataforma d’iOS és la que més ingressos reporta als creadors d’apps, i podem notar-ho de vegades de manera poc subtil per la publicitat i gran quantitat de pagaments és la que més ingressos reporta als creadors d’appsin-app Per posar un exemple, pel públic infantil hi ha aplicacions vertaderament encisadores, però la gran majoria de pagament, com d’altra banda és lògic. A més a més, les aplicacions d’iPhone s’escalen prou bé, encara que això és una característica comuna a altres plataformes, on trobem aplicacions amb diferents resolucions que s’executen també eficientment i transparentment per l’usuari.

La càmera de fotografiar, amb la llum adequada és sorprenentment bona, té un enfocament relativament ràpid, però malauradament no té la velocitat d’obturació de l’iPhone 5S, cosa que fa que haguem de tenir més cura amb els motius en moviment. Si es trien motius quiets i llum, es poden obtenir instantànies vertaderament excel·lents, però quan es disminueix la llum i s’arriba a un cert llindar, les fotografies esdevenen totalment inutilitzables per la quantitat de soroll i aberracions cromàtiques que trobem. És curiós perquè aquest pas de l’excel·lència a l’esperpent és de vegades certament abrupte. La quantitat d’opcions s’han vist reduïdes a la mínima expressió: no tenim cap de les possibilitats de l’iPhone 5S, excepte l’HDR i poder fer fotografies quadrades o no. És a dir, no gaudirem, per exemple, de l’espectacular ràfega o els atractius filtres de l’iPhone 5S. Amb el vídeo, tres quarts del mateix, tant per qualitat com per opcions: molt satisfactori amb llum o en exteriors, decep amb poca llum i no tenim possibilitat d’enregistrar a 120 quadres per segon en càmera lenta com a l’iPhone 5S.

Els apartats en els que l'iPad pot enamorar els més escèptics són tant en la reproducció de mèdia -malgrat les restriccions ja conegudes-, i en els jocs. Totes dues facetes ressalten el potencial seductor de la tauleta perquè potencien especialment els seus punts forts, és a dir, pantalla, experiència d'usuari i gran varietat d'aplicacions per escollir; i fan sobresortir a l'iPad com una de les millors opcions disponibles. A més a més, els que ja siguin usuaris d'iPhone, a banda de beneficiar-se del Cloud, tindran en l'iPad aquestes polzades extra que manquen en els telèfons d'Apple i notaran un canvi encara més accentuat en aquests apartats lúdics i multimèdia, especialment en els jocs, o també, com ja hem ressaltat abans, l’edició de fotografies i vídeo. Resumint, l'iPad permet gaudir plenament d’iOS i de moltes aplicacions en pantalla gran.

L’altaveu reprodueix amb una qualitat francament bona, ens atreviríem a dir que fins i tot millor que en la versió anterior, i si connectem els auriculars la sortida d’àudio proporciona una alta fidelitat excepcional. Greus i aguts sonen a la perfecció, fent-nos oblidar la necessitat d’un equalitzador, que, aquesta vegada sí, tenim a iOS7 als ajustaments de la música, amb infinitat de modes diferents ben aconseguits que faran encara més plaent la vivència musical amb la tauleta.

El GPS, ja des de la versió anterior, accepta la xarxa de satèl·lits GLONASS, de manera que està al nivell de la gamma alta d’avui en dia, és a dir, fixació gairebé instantània de la posició, navegació sense errors i sense pèrdua del senyal, excepte en zones cobertes. Un aspecte important a tenir en compte és que només la versió que duu WiFi+3G porta GPS, mentre que la que duu només WiFi no en porta.

Tot i la pèrdua de pes i de gruix, la bateria ha estat una de les altres sorpreses agradables que ens ha donat l’iPad Air. La durada és molt bona, té un temps de descàrrega altíssim, però també la càrrega és més lenta que en altres dispositius.

Aquest iPad Air rebla el clau d'un producte ja força rodó. L'esmentada reducció de pes i de gruix li ha caigut molt bé, ha guanyat uns quants enters en comoditat i transport, ha augmentat la capacitat de procés saltant als 64 bits, i encara que en la resta d’especificacions s’ha mantingut pràcticament inalterat, això no vol dir que no segueixi sent un producte excepcionalment bo. Com cada vegada es pot veure més clar, amb potències de maquinari avui en dia normalment sobreres, no es tracta de les especificacions sinó de l’experiència que ens dóna l’aparell. I l’iPad té aquesta experiència totalment al seu favor, gràcies a la pantalla, l'experiència d'usuari, i a l’enorme i extensa botiga d’aplicacions; els tres factors que més hem destacat de l’iPad, i que li proporcionen un valor afegit molt important per despuntar per sobre d’altres opcions. En contrapartida tenim una càmera de fotos que no s’acosta a la qualitat de la de l’iPhone excepte en condicions massa ideals, però tot i així per sobre de la mitja en tauletes. La reflexió que hem fet en altres ocasions també la fem aquí: és un producte d’una qualitat incontestable, la tauleta ideal per a tota la familia, i únicament prescindible per a aquells per als que les restriccions o el preu d’Apple els fan plantejar altres alternatives.

El millor El pitjor

  • Notòria estilització del terminal.
  • Pantalla que malgrat no haver variat ni la mida ni la resolució, segueix destacant i captivant.
  • Atractives i nombroses aplicacions exclusives per a iPad.
  • Càmera en bones condicions de llum.
  • Àudio.
  • Bateria.
  • Avantatges d’Apple: materials i acabat prèmium, disseny atractiu, suport longeu d’actualització dels terminals, vastíssima botiga d’aplicacions i software de sèrie útil, valuós i treballat.
  • Moltes característiques de l'iPhone 5S no s'han integrat: TouchID i càmera entre les més destacades.
  • Desavantatges d’Apple: connectors propietaris, dependència d’iTunes per traspàs d’arxius, escassa configurabilitat del sistema, restricció considerable en els formats de vídeo i àudio (només mp4, mov i mp3), no es pot utilitzar el telèfon com a memòria USB per portar qualsevol tipus d’arxiu, bateria no extraïble, sense ràdio FM, sense LED de notificacions, manca de suport per a targetes externes de memòria i preus per sobre de la mitja de la seva gamma.

En pocs anys l’iPad ja ha esdevingut un regal estrella clàssic d’aquestes festes nadalenques per la seva polivalència i aptitud per a totes les franges d'edat. És un producte que s’actualitza tal i com fan els iPhone i la resta de la línia d'Apple, lent però segur, cada any sense massa estridències ni grans diferències en el full tècnic del producte, però que tenen en la qualitat i l'acceptació del públic, un valor segur. Si no useu els iPhone perquè us semblen petits, tasteu el vertader poder d’iOS i de l’Apple Store amb aquesta tauleta: molt probablement acabareu seduïts. Pere Millet Agustí (Barcelona, 1973). Apassionat de la tecnologia i informàtic de professió, ha viscut en primera persona les revolucions dels darrers trenta anys: de l'Spectrum fins als smartphones, dels monitors de fòsfor verd a les pantalles LED, dels discos de 5"1/4 a les unitats USB i d'internet en mode text a la revolució de les xarxes socials. Actualment està absorbit per la telefonia mòbil.

stats