MÚSICA
Cultura 13/06/2014

Les rutes del Sónar

Un cop superada la jornada de dijous, ens capbussem en la ingent programació del cap de setmana a les fires de Montjuïc (dia) i l’Hospitalet (nit) i proposem quatre itineraris per gaudir dels molt diversos paisatges de la música avançada

Borja Duñó Aixerch
4 min

DIVENDRES 13 (DIA)

Dijous és gairebé impossible acabar tard al Sónar, de manera que es pot afrontar la jornada de divendres ben d’hora ben d’hora. Aprofiteu-ho per no perdre-us la sessió de Sau Poler i descobrir per què és un dels noms catalans que més sonen en l’escena electrònica actual. El badaloní, elegant alquimista de la música de ball, actuarà al punt del migdia al SonarDôme, i després podeu fer cap al SonarVillage per veure el directe de Pina, un barceloní abans conegut com a Sloan i que aposta per una intensitat i densitat gairebé industrials. Just després al SonarHall actuarà el madrileny Henry Saiz, amb banda i diversos cantants.

S’acosta una tarda intensa en què per força haureu de triar. Si us quedeu al SonarHall tindreu els Simian Mobile Disco presentant Whorl, un projecte amb què el duet es reinventa i que de moment només es podrà veure en uns quants festivals i museus; també hi haurà els californians Matmos fent de les seves amb samplers de música concreta, i tancarà l’escenari el techno de Jon Hopkins. Si preferiu el Village, us divertireu amb els islandesos FM Belfast, tastareu l’electrònica detallista de Bonobo, del prestigiós segell Ninja Tune, o acabareu la jornada amb el house de Detroit de Theo Parrish. ¿Voleu sons del gueto? No us perdeu el cumbia-step dels peruans Dengue Dengue Dengue o el kuduro de Buraka Som Sistema al SonarDôme, però si preferiu les butaques del SonarComplex tindreu la música d’avantguarda del libanès Tarek Atoui i el futurisme d’Oneohtrix Point Never, un dels noms essencials de l’experimentació electrònica actual.

DIVENDRES 13 (NIT)

La nit de divendres és la de Röyksopp & Robyn, Four Tet, Woodkid i Caribou. Evidentment, hi ha altres noms que també valen molt la pena, però combinar-los pot ser una tasca difícil. L'ànima techno - pop de la triple entesa sueco-noruega formada per Robyn i el duo Röyksopp farà que molts es quedin al SonarPub, però convé no perdre de vista l’actuació (solapada) de Woodkid, el francès de moda. Això serà al SonarPub, és a dir, a l’altra punta del recinte, on el canadenc Caribou desplegarà la seva psicodèlia calidoscòpica i Todd Terje farà una classe pràctica als que vulguin saber què és això tan addictiu de l’ space disco escandinau.

Qui no hi estigui interessat que es quedi a l’escenari principal, on destacaran la pirotècnia dubstep del cotitzat Flux Pavilion i l’espectacularitat visual del nord-americà Pretty Lights, especialista a samplejar hip-hop, soul i funk de la vella escola que compta amb una importantíssima base de fans als Estats Units. Mentrestant, al SonarLab desfilaran dos dels noms que més sonen en l’escena catalana actual, Downliners Sekt i Alizz, que compartiran escenari amb propostes d’alta volada com la fusió entre els alemanys Modeselektor i Apparat, és a dir Moderat, amb el techno industrial del francès Gesaffelstein, amb el hip-hop dens i fosc d’un Evian Christ en estat de gràcia i, sobretot, amb el directe del mestre definitiu de la textura i el detall, l’imprescindible Four Tet. Els més valents, encara podreu ballar fins a les set del matí de dissabte amb les sessions tardanes de Richie Hawtin, Loco Dice i The Martinez Brothers.

DISSABTE 14 (DIA)

Després de la nit de divendres, dissabte ja costa més matinar, però si ho feu podreu gaudir d’algunes propostes amb seu a Barcelona, com la psicodèlia del guatemalenc d’arrels britàniques Sunny Graves, l’ ambient del donostiarra Rayo-60 o la bass music del gallec també establert a Barcelona Astroboyz. Serà el moment també de relaxar-se amb el groove d’aroma jazzy del jove eivissenc Vallès, a qui Pretty Lights ha avalat incloent una peça seva al mix que ha fet per al Sónar d’aquest any.

La tarda, però, serà de Neneh Cherry, que, amb els RocketNumberNine, demostrarà que si va renunciar a ser una cantant de pop per al gran públic va ser per embarcar-se en projectes d’alt risc al costat d’improvisadors de free jazz com The Thing o del mag de l’electrònica experimental Four Tet. Això serà al SonarHall, on tot seguit es podrà veure el xou Subverticul d’Audion, alter ego del nord-americà Matthew Dear, que promet una experiència audiovisual en la línia de l’espectacular ISAM d’Amon Tobin, que es va poder veure al Sónar de fa dos anys (hi han treballat Heather Shaw i Alex Lazarus, de Vita Motus Design Studio, responsables d’ ISAM ). Encara al mateix escenari, podreu deixar-vos dur per la música hipnòtica de James Holden, però també pot ser que hàgiu tornat al Village per gaudir del nou espectacle del turntablist canadenc Kid Koala, inspirat en el món del cabaret i el burlesc, o per ballar sobre la gespa artificial amb el set del barceloní DJ2D2, un clàssic amb gran coneixement del hip-hop i la música negra en general.

DISSABTE 14 (NIT)

Pot ser que dissabte al vespre comenceu a notar el cansament acumulat, però no us adormiu, perquè hi ha programada una autèntica traca final. Les sessions de Four Tet (que ja haurà fet el seu directe el dia abans) i el barceloní Shelby Grey serviran per escalfar motors de cara a dos pesos pesants del cartell d’aquest any: Massive Attack al SonarClub i Lykke Li al SonarPub. Si vau tenir la sort de veure els britànics al concert inaugural d’ahir, aleshores decanteu-vos per la cantant sueca, una de les apostes més pop (encara que sigui fosc) de l’edició d’aquest any. Hi ha més solapaments, com el dels concerts de Rudimental i de Chic amb Nile Rodgers. Si us agrada veure actuacions senceres ho teniu difícil per no haver de triar. Si no, podeu fer de tastaolletes entre els dos escenaris principals, on també punxaran Matthew Dear i James Murphy entre els concerts grans.

De vegades resulta difícil aturar-se al SonarLab (on actuen els francesos Yelle) o al més humil SonarCar, per on desfilaran DJ catalans com Pau Roca o els responsables del festival FEA, Xavi Mateu i Carlos Bayona. Si aconseguiu quadrar l’agenda o decidiu passar d’algun cap de cartell no us perdeu el synthpop de Yelle, que al seu país arrasen amb hits com Comme un enfant, ni el directe d’I Am Legion, una potent fusió entre el hip-hop de Foreign Begars i el dubstep de Noisia, tret que preferiu ballar amb el set del virtuós Boys Noize. Sigui com sigui, sempre podreu veure sortir el sol al ritme del techno del prestigiós DJ i productor canadenc Tiga.

stats