09/01/2015

La col

2 min

EL PRODUCTE

La col

Un món saborós que, si no el cous bé, fa ferum de guerres mundials

És de les poques hortalisses que es menja a tot el món, i és per això que sempre hi he vist un món, un món rodó i ple de racons per visitar. Un món saborós però que, si no el cous bé, put. Un món com el que Eugeni Xammar va plasmar en els seus llibres i als articles dels diaris per als quals feia de corresponsal. El nostre periodista universal va saber transmetre tota l’aroma d’una Europa sumida en la ferum de les guerres mundials, que feia olor de col bullida perquè s’alimentava, si tenia sort, de col, kohl o cabbage.

LA IDEA

Un xucrut casolà

Som en plena temporada de col i en podem fer trinxat o ‘sauerkraut’

Nosaltres en fem trinxats i, a l’Europa estimada per Xammar, s’atipen de xucrut, que els alemanys anomenen sauerkraut. Talleu mitja col en juliana, poseu-la en un bol i ruixeu-la amb vinagre. Afegiu-hi unes llavors de comí, una cullerada de baies de ginebró i uns grans de pebre negre. Cobriu-ho amb aigua, saleu-ho i deixeu-ho reposar a temperatura ambient durant 24 hores. L’endemà, escorreu-ho i guardeu-ho a la nevera. És d’un gust potent, ideal per acompanyar botifarres o rostits de porc.

L’ACTIVITAT

Eugeni Xammar

‘El periodista que ens va explicar el món’, al Palau Robert de Barcelona

Aquest 2014 ha estat l’Any Xammar, l’homenatge al periodista més cosmopolita que ha tingut Catalunya i un dels primeres espases d’aquest ofici juntament amb Pla i Gaziel. Fins a finals de gener, al Palau Robert de Barcelona, teniu l’oportunitat de conèixer qui va ser i què va fer aquest il·lustre personatge, podreu viatjar pels països on va fer les corresponsalies i conèixer els secrets de l’entrevista que va fer a Hitler, el 1923, en què el futur genocida explica sense embuts els seus plans antisemites.

stats