ESCENES
Cultura 02/01/2015

Els 20 millors muntatges de l’any

Amb el 2015 acabat d’estrenar, celebrem que l’any moribund ens ha deixat molt i bon teatre. Amb l’ajut dels crítics de l’ARA Juan Carlos Olivares, Santi Fondevila i Josep Antoni Mendiola, busquem l’excel·lència: les millors produccions autòctones i internacionals vistes als escenaris catalans.

Belén Ginart
4 min
Els 20 millors muntatges de l’any

1- L’ORFE DEL CLAN DELS ZHAO

DE JI JUNXIANG

Cal la potència i la poètica d’un director del talent d’Oriol Broggi per colpir el públic amb un text escrit a la Xina del segle XIIIè. Un espectacle emocionant per la filigrana interpretativa (amb Julio Manrique al capdavant), l’estètica hipnòtica i un meravellós treball musical cuinat en directe per Joan Garriga. Una obra sobre la venjança, l’honor, la lleialtat i la bondat basada en fets reals i sostinguda per una certesa: l’extraordinària capacitat de la productora La Perla 29 per convertir en gran teatre (gairebé) tot el que toca.

2-‘VICTÒRIA D’ENRIC V’

DE WILLIAM SHAKESPEARE

Pau Carrió va saber aplicar amb una intel·ligència sublim les seves arts de dramaturg en la versió i direcció d’un clàssic empeltat d’una altra obra de Shakespeare, Enric IV. Una reflexió sobre el preu de la victòria feta des d’una mirada molt contemporània, amb un escenari buit, elements essencials i escenes condensades. Interpretada per La Kompanyia del Lliure (especialment brillant Pol López), música en directe d’Arnau Vallvé, bateria dels Manel, i el propi Carrió, també narrador del muntatge, amb un resultat esplèndid.

3-‘L’ENCARREGAT’

DE HAROLD PINTER

Tres personatges plens de misteri, tancats en un espai poc definit (magatzem, taller, pis atrotinat) per a una història ambigua on ningú diu tota la veritat. Magistral posada en escena de Xicu Masó, amb tres actors brillants en una obra esquitxada de situacions per somriure sota les quals s'amaga alguna cosa impenetrable, misteriosa i també atemoridora. No en va el text del Nobel britànic s’ha definit com una “comèdia de l’amenaça”. Estrenat a principi d’any, l’èxit n’ha propiciat la reposició a inicis de la present temporada.

4-‘LLIBERT’

DE GEMMA BRIÓ

L’any passat vam incloure aquesta obra de Gemma Brió entre les sorpreses del 2013. Funció a funció, la dramàtica experiència d’una mare amb un fill impossibilitat per a la vida, ha confirmat un cop i un altre la seva vàlua, malgrat les dificultats extraartístiques.

5-‘INFORME PER A UNA ACADÈMIA’

DE FRANZ KAFKA

Una obra clarivident protagonitzada per un mico molt humà en una superba interpretació d’Ivan Benet, codirector de la peça amb Xavier Ricart.

6-‘UBU ROI’

D’ALFRED JARRY

El director Declan Donnellan i la companyia Cheek by Jowl van captivar el públic del Grec amb una versió de la mítica obra ambientada en un saló burgés.

7-‘LA POLS’

DE LLATZER GARCÍA

Tensió entre germans, dol i por a viure en una obra magnètica per a una sala petita, la Flyhard, que torna a fer diana en l’aposta per nous autors.

8-‘ADÉU A LA INFÀNCIA. UNA AVENTI DE MARSÉ’

DE JUAN MARSÉ, JAUME SISA I PAU MIRÓ

Oriol Broggi va dirigir aquest emotiu viatge pel món literari de l’escriptor Juan Marsé i per la Barcelona esmorteïda de la seva joventut que hi retrata.

9-‘PULMONS’

DE DUNCAN MACMILLAN

Una parella valora els pros i contres de tenir fills en una peça dirigida per Marilia Samper estrenada a la Beckett i que el Lliure recupera al gener.

10-‘THE FOUNTAINHEAD’

D’AYN RAND

Ivo Van Hove dirigeix l’adaptació del bestseller homònim dels anys 40, en un espectacle colpidor de la companyia holandesa Toneelgroep vist al Grec.

11-‘TALA’

DE THOMAS BERNHARD

Una de les joies de l’última edició del Temporada Alta, amb adaptació i direcció del radical i imprescindible rei de l’escena polonès Krystian Lupa.

12-‘TRANSLATIONS/TRADUCCIONS’

DE BRIAN FRIEL

El xoc entre nadius i colons de la Irlanda del XIX agafen una ressonància molt d’avui en un muntatge esplèndid i ambiciós dirigit per Ferran Utzet.

13-‘KRUM (EL CROSTA)’

DE HANOCH LEVIN

Pere Arquillué broda la interpretació d’un home sense nord, abandonat al món de les seves il·lusions, en una obra del millor dramaturg israelià contemporani.

14-‘ELS MALMENATS’

DE MARIANTÒNIA OLIVER

La coreògrafa i ballarina ha captivat Mallorca amb una peça on ballen dones grans, amb la saviesa de la vida.

15-‘A HOUSE IN ASIA’

DE L’AGRUPACIÓN SEÑOR SERRANO

Filigrana multidisciplinar (maquetes, actors, audiovisuals) a partir de l’assalt a la casa de Bin Laden al Pakistà.

16-‘EL CRÈDIT’

DE JORDI GALCERAN

Gran èxit per a la comèdia dirigida per Sergi Belbel, amb J. Bosch i J. Boixaderas fent dos tipus molt d’avui: el banquer i el sol·licitant d’un crèdit.

17-‘TAUBERBACH’

D’ALAIN PLATEL

Una coreografia captivadora interpretada pels Ballets C de la B on l’espectador viatja al ventre d’un abocador.

18-‘LA COMÈDIA DELS ERRORS’

DE WILLIAM SHAKESPEARE

Brillant mirada contemporània del director Pitus Fernández a la comèdia Shakesperiana, al Teatre Principal de Palma

19-‘UN TROZO INVISIBLE DE ESTE MUNDO’

DE JUAN DIEGO BOTTO

El debut de l’actor en l’escriptura teatral és un viatge per la condició d’immigrant que remou consciències i estómacs.

20-‘ELS DIES FELIÇOS’

DE SAMUEL BECKETT

Un arriscat monòleg (o gairebé) d’una Emma Vilarasau en estat de gràcia, en una altra gran direcció de Sergi Belbel.

5 sorpreses de la temporada

‘AQUELLOS DÍAS AZULES’

DE MARC ARTIGAU

Una mirada nostàlgica a la infantesa amb tres intèrprets molt còmplices (Robert González, Jordi Llovet i Joan Solé) i un collage de cançons capaces de tocar la fibra sensible que han ajudat a entronar Artigau com un dels autors-directors de l’any.

‘NORWAY / TODAY’

D’IGOR BAUERSIMA

Tot un fenomen a La Seca aquesta història d’un noi i una noia, inspirada en fets reals, que busquen company per suïcidar-se junts i acaben trobant una ànima bessona. Una peça tan ben acollida que el teatre ja l’ha reposat.

‘KYLA’

DE LARS NORÉN

El més important dels autors suecs contemporanis posa el dit a la nafra indagant en el grau de racisme de la seva societat. Adrian Devant adapta i dirigeix una peça en què la por irracional dels personatges amara l’escena.

‘EL LOCO Y LA CAMISA’

DE NELSON VALENTE

Rentar els draps bruts en família pot ser tan dolorós com explica aquest muntatge fet a Buenos Aires des de la veritat i el naturalisme falsament senzill propis del teatre argentí, que ha visitat Barcelona en diverses ocasions.

‘LO TUYO Y LO MÍO’

DE CON UN CANTO EN LOS DIENTES

Un concert teatralitzat de creació pròpia per narrar la història d’una relació a partir de les cançons més populars de les últimes dècades. 75 cançons ben ensucrades i enllaçades de forma àgil i molt divertida.

stats