PALADARS
Cultura 01/11/2013

Un festival per beure's el cinema

El Most Festival uneix vi, cava i pel·lícules al Penedès

Eva Rexach
3 min
Un festival per beure's  el cinema

El Penedès és, des de fa segles, un dels territoris estrella del món del vi i el cava. I, des de fa dos anys, un nou punt de trobada per als amants del cinema. Del cinema en clau de vi, esclar. Perquè Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i el CineClub Vilafranca, un dels més veterans del país, han unit forces per crear Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava del Penedès, que enguany celebra la tercera edició.

"No hi ha cap festival com aquest a casa nostra", ens explica Xavier Fornos, director del Vinseum i un dels dos caps del festival, juntament amb Josep Maria Escofet, al capdavant també del CineClub. "Volíem omplir aquest forat amb una proposta que no existia aquí per donar l'oportunitat al públic de conèixer el món del vi des d'una altra perspectiva", segueix. I és que el Most no se celebra només a Vilafranca, sinó que les activitats es dispersen per altres localitats de la comarca, com Sant Sadurní o Gelida.

El Most té una secció oficial, Collita 2013, que presenta les millors produccions internacionals sobre el vi, la vinya i el cava, ja siguin documentals o pel·lícules de ficció, però també ofereix una secció fora de competició, anomenada Gran Reserva, en què es poden veure pel·lícules que encara no s'han estrenat al cinema i que es projecten acompanyades d'una degustació de vi o cava i la presència de convidats especials. A més, també hi ha una secció per a nens, MiniMost Filmets(amb degustació de most natural), i una col·lecció de curtmetratges, el Brot, que recull el testimoni de la Mostra de Curtmetratges que organitza el CineClub Vilafranca des de fa 18 anys.

ACTIVITATS PER A GOLAFRES

A més de la programació cinèfila, el Most també té un seguit d'activitats de caràcter gastronòmic que en certa manera serveixen per promocionar el Dia Mundial de l'Enoturisme (el 10 de novembre) i que són una altra excusa per sortir de la gran ciutat i anar fins a aquesta terra rica i fèrtil. Parlem, per exemple, dels Vins de Pel·lícula, una activitat, com diu el Xavier, "única i original" en què es degusten vins que apareixen a les pel·lícules, acompanyats de Ton Colet, sommelier de la Taverna de Vinseum, i Bernardo Sánchez, autor del llibre El cine del vino . O la trobada de bloguers Vins&Blogs, que ja porta 12 edicions. O la ruta pels restaurants que ofereixen el Menú Most.

UN FESTIVAL DE PREMI

Com correspon a tot festival, el Most també té la seva catifa vermella, per on desfilen aquells personatges que són mereixedors del premi Most a la trajectòria professional. Pere Arquillué, Candela Peña i Sergi López rebran aquest any el guardó. Però, a més d'aquestes cares conegudes, el festival també té un jurat de renom que atorgarà els premis de la secció oficial i que compta amb les actrius Mar Ulldemolins i Montse Alcoverro, l'actor Àlex Casanovas, els sommeliers Cèsar Cànovas i Laura Masramon, l'enòleg Raül Bobet i el periodista Toni Puntí, entre d'altres.

A més, el Most, des dels seus inicis, té vocació internacional, i els seus organitzadors han començat a establir contactes amb altres festivals similars que se celebren arreu del món. Serà una manera més d'estendre la cultura vinícola fora de les nostres fronteres.

UN TAST DE MOST

La secció competitiva del festival, Collita 2013, comprèn títols de tots els gèneres. Per exemple, un documental sobre el vi a Catalunya ( Desconstruint el vi català ), que inclou entrevistes amb grans noms de la viticultura, com el crític José Peñín o els cellerers Miguel Torres i Josep Maria Albet i Noya. Hi ha també un videoblog sobre la verema a les vinyes de Segura Viudas ( Diario de viña 2013 ), un documental narrat per Russell Crowe sobre l'interès dels xinesos pel vi de Bordeus (Red obsession ) (1) , una breu història de ficció sobre la DO Empordà dirigida per Isaki Lacuesta ( Wines of the wind ) o un documental grec, Pelican's watch (2) , que ve precedit per premis en altres certàmens.

La secció Gran Reserva, que estrena films vistos en festivals però desconeguts a les nostres pantalles, permetrà veure, entre d'altres, Le week-end (3) , amb guió de Hanif Kureishi, i When pigs have wings , guanyadora d'un premi César.

A més, també es projectarà la selecció de pel·lícules de la Mostra de Curtmetratges de Vilafranca, rebatejada com a Brot, amb més de 20 propostes que van acompanyades d'una degustació de vi o formatge, i també hi haurà espai per als més petits amb el MiniMost, un festival d'animació creat en col·laboració amb el Filmets que permetrà als nens i nenes descobrir diverses tècniques d'animació. n

stats