ART
Cultura 15/02/2013

Laia (recorda el meu nom)

Les festes de Santa Eulàlia s'allarguen fins dilluns. Aquí, els 5 imprescindibles

Sara Armada
2 min
LAIA (REcorda el meu nom)

Una de les primeres lliçons que aprèn tot mag és que els noms són màgics. Eulàlia, en aquest cas, i el seu diminutiu, Laia, són un conjur de valentia i dignitat molt especial per als barcelonins, que recordem la nena que es va enfrontar a Dioclecià amb només tretze anys i un parell d'ovaris. Eulàlia i Laia són també les paraules encantades que, en plena celebració de la festivitat de la santa i de la festa major d'hivern de la ciutat, obriran les portes dels tresors més fabulosos, tot el cap de setmana.

REINAUGURACIÓ DE LES DRASSANES

Després d'estar tancades amb pany i forrellat per les obres de rehabilitació del Museu Marítim (www.mmb.cat), les Reials Drassanes de Barcelona reobren al públic els pròxims dies 16 (de 15 a 23 h) i 17 de febrer (d'11 a 20 h) en honor a Santa Eulàlia. És una oportunitat única per veure diàfanes les seves naus -més endavant acolliran el fons del museu- i accedir al portal de Santa Madrona -l'única porta medieval d'accés a la ciutat que s'ha conservat- i als jardins del Baluard, que hi ha al damunt. Les Drassanes de Barcelona són una de les mostres més esplèndides de l'art gòtic civil català, i durant tot el cap de setmana s'hi faran visites guiades gratuïtes (no cal reservar plaça).

EL CARTELL DE LA LAIA

La Laia d'enguany (patrona dels nens i nenes de la ciutat) l'ha imaginat muntada sobre l'Àliga de la Ciutat el jove pintor i il·lustrador David de las Heras. Nascut a Bilbao fa gairebé 29 anys i format a la Universitat del País Basc i a l'Escola Massana, De las Heras ha passat de la pintura en gran format a la il·lustració i, amb això, a una gran i delicada potència narrativa, entre la fantasia i la crònica sentimental.

IL·LUMINACIÓ NOCTURNA

Santa Eulàlia porta lligat a la capa el Festival Llum BCN, que encendrà els racons més emblemàtics del Barri Gòtic (com el mateix portal de Santa Madrona, els trams de muralla del carrer de la Palla i de la plaça dels Traginers, el Palau de la Virreina o l'Arc de Triomf), quan caigui el sol i fins a les dotze de la nit, fins diumenge. D'altra banda, a la plaça de Sant Jaume s'hi projectaran tots els mappings -narracions amb llum i imatge- que s'han creat des del 2008 per a les Festes de la Mercè (divendres de 19 a 22.30 h; dissabte de 20.30 a 22.30 h; diumenge de 20 a 22.30h).

EULÀLIA GRAU

Eulàlia. Així signava les seves obres als anys 70 Eulàlia Grau, una de les artistes més combatives contra les desigualtats socials i el sexisme a casa nostra. El Macba li dedica una completa exposició monogràfica anomenada Mai no he pintat àngels daurats , plena de collages apedaçats amb fotografies de premsa i comentaris àcids, que abasta els seus treballs dels anys 70 i 80, i que inclou una projecció especial de recent factura sobre els casos Gürtel, Nóos i Millet.

ESPECIALS ALS MUSEUS

Alguns museus continuen (des del dimarts 12) amb una programació especial. És el cas del MNAC, que convida a entrar-hi gratuïtament a totes les Laies i Eulàlies (amb acompanyant) tot el cap de setmana, i del Museu d'Història de Catalunya, que obre les portes a tothom diumenge, dia 17.

stats