ESCENES
Cultura 01/05/2015

El circ contemporani mostra la seva vitalitat al Trapezi

La dinovena edició de la fira porta a Reus la feina de 42 companyies

Belén Ginart
3 min
El circ contemporani mostra la seva vitalitat al Trapezi

Alexis Rouvre (a la foto) és malabarista. I això, diuen els entesos en circ, el converteix en un home obsessiu. Perquè el malabarista només obtindrà el fruit artístic desitjat a partir de la repetició, la constància i la dedicació obsessiva a la feina. El de Rouvre té forma de joc amb cordes i així, Cordes, és com es titula el seu espectacle, programat a la 19 edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, que tindrà lloc a Reus del 7 al 10 de maig. Una edició que, sota la direcció artística de Jordi Gaspar, aplega la feina de 42 companyies, la majoria catalanes i de la resta de l’Estat, però també d’internacionals, com la del belga Rouvre.

“En malabars no s’utilitzen cordes, però després de veure com aquest artista les manipula segur que molts altres les incorporaran a la seva feina”, pronostica el director artístic de la fira. I és que el Trapezi, guardonat l’any 2013 amb el Premio Nacional de circ, que atorga el ministeri de Cultura, és aparador de la vitalitat del circ contemporani i una plataforma d’exhibició i promoció dels creadors més arriscats i innovadors. Trapezistes, equilibristes, acròbates i clowns que busquen posar el seu segell i parlar en primera persona en una disciplina cada cop més empeltada de dansa i de teatre, lliure de les cotilles de la tradició. Però que, lluny de trair-la, el que fa es transcendir-la, “perquè el circ tradicional també tenia molt a veure amb el teatre i la dansa”, assegura Gaspar. Amb tot, recorda que el circ avui és tan dinàmic i variat que les etiquetes es multipliquen: “Hi ha circ d’autor, circ d’avantguarda, circ contemporani, circ familiar, circ de carrer, circ de sala, circ tradicional…”

Entre les propostes més sorprenents que aplega el Trapezi d’enguany es troba el diàleg home-màquina d’Animal Religion. En el seu Tauromàquina la companyia escenifica un combat entre dos homes i un elevador mecànic (de fins a set metres d’altura) que promet escenes vertiginoses i espectaculars. Per als immunitzats contra el mal d’altura, Incert, de Circ Pistolet, ofereix un repertori de números de cercle aeri, portor coreà, acrobàcia i equilibris, una sèrie d’exercicis que serveixen a la companyia per parlar de com un grup de sis persones emprenen un viatge en busca d’una identitat col·lectiva. Els veterans Los Excéntricos oferiran un repàs al millor de la seva llarga trajectòria a The melting pot pourri, una mostra de com és possible trobar ponts entre el classicisme i la innovació. Els madrilenys Cia Caí presentaran a Reus una estilitzada barreja de records i històries reals, No es la boca la que va a la cuchara sino la cuchara la que va a la boca, confeccionada amb elements de trapezi, corda llisa i dansa. I la parella (artística i afectiva) Bert & Fred posaran a prova la confiança de l’un amb l’altre amb l’espectacle de risc 8 anys, 5 mesos, 4 setmanes, 2 dies. La prova de foc al seu amor s’esdevé a llom del trapezi.

Només és una pinzellada de les propostes reunides en la 17 edició d’una fira que inclou també espais de trobada per a professionals, mostra de peces encara no acabades, exposicions i un taller d’espectadors per guiar-los en les claus del circ contemporani. La fira, com explica Gaspar, vol potenciar enguany el seu esperit festiu, amb nombrosos espectacles i activitats al carrer i per a tots els públics. “Volem que la gent entengui que el circ és una art escènica més, amb un llenguatge molt pròxim i molt directe, on s’entén tot”, explica Gaspar.

Enguany a Reus no hi haurà espectacles sota vela. Si l’any passat el Trapezi va desplegar dues carpes per la ciutat, en aquesta edició no n’hi haurà cap. I això té a veure també amb els nous temps que bufen avui per a aquest art. Les normatives cada cop més restrictives per a la instal·lació de carpes, vigents no només a Catalunya i a tot l’estat espanyol sinó també a països amb tanta tradició com França, ha tingut un fort efecte dissuasori per a les companyies: no és fàcil trobar espectacles de format mitjà i petit en carpa, i els espectacles grans no encaixen amb el pressupost d’una fira que, malgrat la vitalitat, no és aliena a les retallades generals pròpies d’aquest temps de crisi. Amb tot, Gaspar mostra una confiança absoluta en el futur i en la capacitat de “mantenir l’emblema” i la condició de referència del Trapezi al món del circ. |

Trapezi. Fira del Circ de Catalunya 2015

Diversos espais de la ciutat de Reus. Del 7 al 10 de maig. Trobareu més informació sobre programa, horaris i venda d’entrades a la pàgina web www.trapezi.cat

stats