PANTALLES
Cultura 28/06/2013

El clip com a delicadesa

Tots Sants aplega vídeos insòlits dels principals artistes contemporanis

Eulàlia Iglesias
2 min
El clip com a delicadesa

Un estudi de so situat en un masia del segle XIII al Penedès, dos realitzadors que mimen les imatges, un tècnic de so que sap el que es fa i un periodista musical de paraula viva formen el projecte Tots Sants, una web que aplega vídeos de producció pròpia amb grups que toquen per a l'ocasió en aquest local.

Els clips de Tots Sants coincideixen amb altres formats musicals per internet a l'hora d'escapar-se dels condicionats industrials i estètics dels vídeos de promoció (als antípodes de la MTV), però se'n diferencien en la manera de relacionar-se visualment amb els músics (i la música). Aquí no es tracta d'apartar els artistes del seu medi natural i situar-los en contextos insòlits. L'objectiu de Tots Sants és gravar els músics en un entorn propici, un estudi de so, on es trobin tan còmodes com sigui possible a l'hora d'interpretar els seus temes. Sense presses, ni obligacions. "La peça que pengem és el resultat de tot un dia de convivència amb el grup", explica Roger Roca, director de l' Sputnik , que aquí firma els textos de presentació de cada artista.

En aquest cas, el nul pressupost no és una excusa per no tenir cura de tots els detalls, des de la posada en escena fins a la redacció dels escrits. Darrere la càmera, Ramon Fransoy i Xavier Puig, responsables d'Elsabeth Produccions, una de les petites productores audiovisuals amb més talent del nostre país. Ja havien seguit músics en formats com Carretera i mantra (XTVL) i en el documental recentment emès a TV3 sobre Adrià Puntí. Van ser ells qui van tirar endavant el projecte. Enyoraven gravar músics i fer-ho d'una manera diferent. A l'estudi de so La Casa Murada de Banyeres del Penedès van trobar la localització ideal i Jordi C. Corchs, d'Infusiones Musicales, el productor adient.

Tots Sants filma el músic en la intimitat de la interpretació, sense públic, sense coreografies. Les càmeres estan atentes a enregistrar com el cos d'El Salao passa de la quietud a la convulsió quan engega a cantar, com les mans de Sílvia Pérez Cruz expressen quasi tant com la seva veu, com els Za! interactuen amb els pedals... I l'única regla que segueixen a l'hora de seleccionar els músics és el seu gust. "La varietat no és un valor", comenta el Roger. Però han intentat que el catàleg no fos un recull típic de músics indies al voltant de la trentena.

MÉS QUE 'INDIES'

Per ara han passat per Tots Sants Quico Pi de la Serra, Fernando Alfaro, Christina Rosenvinge, Ferran Palau, L'Hereu Escampa, Roger Mas i Refree, que fins i tot ha editat un disc homònim amb els temes enregistrats. "Per ara els únics que ens han dit que no són Hidrogenesse, que no s'hi acabaven de veure". Perquè aquí es tracta de sentir-s'hi còmode... Cada 15 dies s'introdueix un grup nou a la web, i en les setmanes alternes es puja una nova cançó d'algun artista ja en catàleg. Entre les novetats dels pròxims mesos hi ha Flamaradas, Triángulo de Amor Bizarro, Clem Snide, el menorquí Leonmanso, l'Artur de Nueva Vulcano, Renaldo & Clara... Ara fa just un any que van posar en marxa la web, i a Tots Sants només els falta un element. Una "pota empresarial" que els permeti seguir amb el projecte. L'estan buscant...n

stats