ESCENES
Cultura 20/12/2013

Els circs es renoven per aquestes festes

Companyies grans i petites aprofiten el Nadal per sorprendre amb noves creacions escèniques

Núria Juanico
3 min

Les carpes de circ són una tradició en el paisatge nadalenc de molts pobles i ciutats. La màgia que impregna aquestes dates convida a somiar mitjançant les actuacions d'acròbates, trapezistes, pallassos i artistes diversos que s'estableixen als municipis per deixar bocabadats grans i petits. El Circ Raluy és un dels clàssics. Des de fa 16 anys, les seves caravanes s'instal·len a Barcelona per festes amb un espectacle nou. Enguany hi porten Boom!, un muntatge que combina l'estètica tradicional del circ amb números moderns, com un joc de llums làser i l'actuació de tres gimnastes ucraïneses d'elit. "Cal reinventar-se constantment, perquè el públic no vol veure el mateix de sempre, sinó que busca sorprendre's amb coses noves", explica un dels directors del circ, Carlos Raluy. A l'escenari hi han incorporat la reconstrucció d'un canó de principis del segle XX que servia per als números de l'home bala, però que la companyia només utilitza com a símbol del passat. Tot i que no hi ha artistes que surtin disparats mitjançant la pólvora, Boom! acull contorsions aquàtiques, acrobàcies aèries i malabars amb els peus. L'espectacle aterra a la capital catalana "en unes dates molt favorables, perquè per Nadal tenim un públic fidel que va creixent any rere any", destaca Raluy.

Barcelona també és escenari dels impressionants números del Cirque du Soleil, que presenta el muntatge Dralion a Catalunya. Inspirat en la filosofia oriental, l'espectacle aglutina arts acrobàtiques de diverses disciplines amb la cultura mil·lenària xinesa com a punt en comú. La coordinació i la sincronització dels artistes converteixen les seves actuacions en números sorprenents per al públic de totes les edats. Balladors amb vares de bambú, dragons xinesos i jugadors de diàbolos fan pujar l'essència de la Xina antiga dalt de l'escenari, en un muntatge que ha trepitjat ciutats d'arreu del món.

I, com cada any per Nadal des del 1996, el Circ d'Hivern torna a l'Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona amb una nova proposta. Aaart! embolcalla cinc artistes entre les parets imaginàries d'un museu, que els faran perdre la noció del temps i de l'espai. "Pervertim els dos llenguatges, el circ i l'art, i els fem rebolcar-se al mateix llit", assegura el director de l'espectacle, Xavier Erra. Així, dels quadres amb persones de cap per avall de Georg Baselitz en sorgeix un número de corda llisaen què es posa a prova la gravetat, i de l'Home de Vitruvi de Leonardo Da Vinci se'n deriva una actuació de roda Cyr. Tot plegat pretén sorprendre els espectadors i acostar-los a l'art.

LA MÀGIA D'UNA IURTA

La iurta de la companyia Los Galindos s'instal·la per Nadal a Sant Cugat. Aquesta tenda, pròpia dels nòmades de l'Àsia central, marca la frontera de la fantasia en un muntatge que pretén fer oblidar la realitat als espectadors. "Volem que el públic faci un petit viatge protagonitzat per la poesia, el risc i les proeses", apunta un dels membres de la companyia, Marcel Escolano. Durant les festes, Los Galindos aparquen el seu espectacle principal, Maiurta, i surten a la pista amb un muntatge de petit format. "Aprofitem les vacances per incorporar les actuacions de la Berta i la Bruna, les nostres filles de 7 i 10 anys", subratlla Escolano. Després de dos anys actuant a Girona per Nadal, la companyia ha comprovat que fer funcions en aquesta època els dóna bons resultats. Escolano explica: "Les festes i l'ambient familiar són bons acompanyants per als espectacles de circ. Sempre n'obtenim bones experiències".

La màgia nadalenca també crea un públic receptiu per a la proposta escènica de Circ Pànic, que serà a Girona a finals de desembre. Aquesta companyia, actualment formada només per Jordi Panareda, presenta un muntatge hipnòtic amb una escenografia senzilla. Una perxa xinesa de 4,5 metres d'alçada pren vida i acompanya Panareda en una dansa acrobàtica, que simbolitza les diverses etapes de l'existència. "És com la vida mateixa. Hi ha calma i tranquil·litat, moments en què tot trontolla i superació", apunta l'acròbata. En un escenari despullat de complements, els moviments gràcils de Panareda creen una atmosfera fantàstica que no necessita paraules per fascinar l'espectador.

Però al circ no només s'admiren les acrobàcies i els malabarismes, sinó que també se'n pot aprendre. El Circ de les Musaranyes ofereix al poble tarragoní de Riudoms un taller en família perquè grans i petits provin de convertir-se, durant unes hores, en els artistes que més els agraden. També n'ensenya la Circoteca, l'escola de circ de la companyia Passabarret, que estendrà a Valls la seva carpa per Nadal. Totes dues propostes s'adrecen a un públic de totes les edats.

stats