PALADARS
INÉS CORNELLES

10 maneres de seduir amb la carxofa

És bona en quiches, pizzes, sopes, guisats de marisc... Verda i de pètals punxents, la flor comestible més versàtil dóna més joc que la clàssica rosa vermella. Coincidint amb les Jornades del Pinxo de Benicarló, que se celebren del 10 al 26 de gener, us proposem 10 opcions d'allò més seductores. Al febrer, a Amposta s'organitza la Festa de la Carxofa, ja que la terra productora del millor arròs també té traça per a les carxofes. No ens oblidem, esclar, que la carxofa és la reina del delta del Llobregat. La temporada conclou a l'abril, mes en què des del Prat del Llobregat acomiaden la suculenta flor amb un munt d'activitats.

Portada del 'Play' núm. 53 Zoom

1. De tapes. Emporta't a qui vulguis a les Jornades del Pinxo de la Carxofa de Benicarló. Per setè any consecutiu i durant dues setmanes, 40 bars i restaurants ens sorprenen amb pinxos deliciosos i originals. Tots contenen carxofa DO benicarlanda. Per què és especial? L’enginyer agrònom Javi Rillo explica que el microclima i el tipus de terreny d’aquella zona fan que creixi una carxofa compacta que es conserva molt bé. Així, el cor es manté tendret fins que ens el mengem!

2. De canyes. A Peníscola, poble tocant amb Benicarló, han aprofitat la qualitat de la carxofa dels veïns per elaborar una cervesa fermentada amb el diurètic vegetal. És la Badúm Carxofa, amb cos i un pensament d’amargor. S’el·labora amb mètodes artesanals i sense aditius. Té un disseny hippy que va més enllà perquè a la fàbrica compten amb una furgoneta de decoració floral per repartir les cerveses. Podeu adquirir tres ampolles per 15 euros a la botiga online de Cervesa Artesana Badúm.

3. Xips pratenques. No podem parlar de la carxofa sense referir-nos a la del Prat, que és també de màxima qualitat. Si teniu convidats a casa, us animem a tallar ben fines unes carxofes del Delta del Llobregat per fregir-les. Sorpendreu amb unes xips saludables i boníssimes! Les podeu tenir una estona en un plat amb paper de cuina per escorrer l’oli. Són un entrant típic de molts restaurants, com l'entranyable masia 'La Marina', a l'Hospitalet de Llobregat.

4. Paté. Si les xips poden no ser de patata, el paté pot no ser de fetge. També tenim l’aperitiu ideal per als que no us atreviu a encendre el foc, el paté de carxofa. L’unteu amb una torrada i llestos! Podeu untar-lo tot sol o inventar les vostres combinacions, com paté de carxofa i formatge, paté de carxofa i seitó o paté de carxofa i pernil salat. Les opcions són infinites i més fàcil de preparar és impossible. Les botigues Deli Shop i Bio Nyam en tenen.

5. Carpaccio. Estem acostumats al carpacció de peix i carn, però, per què no preparar-ne amb carxofa? A Itàlia és molt típic. Només cal treure les fulles exteriors de la carxofa, tallar-les a làmines molt fines, remullar les làmines amb llimona o una vinagreta, salar-les i amanir-les amb oli d’oliva i parmessà. Bon appétit! Els mesos de gener i febrer trobareu aquest carpaccio de temporada a la carta de El Racó del Navegant de Sant Andreu de Llavaneres.

6. Hort urbà. Menjar-se-les acompanyat és un plaer, però encara més si pots dir que tu te les has criat i collit. Això ho sap molt bé Brad Pitt que, segons diferents mitjans de la premsa rosa, li agrada cultivar-ne. Ens mengem la flor en ple hivern però els brots de carxofera es planten entre juliol i agost. A l'Eixample esquerre de Barcelona trobareu la botiga El Meu Hortet Urbà. També podeu comprar estris online per conrear al balcó de casa, a La Botiga de l'Horturbà.

7. Arròs. La paella valenciana canvia amb les estacions. En el temps de les carxofes, és típic afegir-ne. Sou uns puristes d'aquest plat internacional i no ho teniu clar? Proveu-ho, perquè queden meloses i fan més lleuger aquest àpat tan complet. De la mateixa manera, són ideals per preparar un bon rissoto de temporada o per un arròs caldòs. Si preferiu sortir de casa, a La Cuina d'en Brichs, a Terrassa, preparen un arròs amb carxofes, gambes i allets.

8. A la brasa. Com passa amb els calçots, menjar-se-les a la brasa és tota una cerimònia. Es despulla la carxofa fulla a fulla. Al final, tenim el millor dels premis: el cor, tendre i empapat d’oli. Podeu menjar-ne a molts dels locals que ofereixen carns a la brasa, com La Mola, el restaurant més alt del Vallès (a Matadepera). Forma part de l'edifici del Monestir Romànic de Sant Llorenç de Munt, del segle X, i és ideal per dinar després d’una excursió.

9. Farcides, a la mallorquina. No ens podem oblidar de les illes Balears perquè, envoltades pel Mediterrani, les carxofes es crien ben precioses. Un dels plats amb carxofa típic de Mallorca és el de carxofes farcides de picada. Si abans guardàvem el cor per al final, ara el treiem abans de cuinar. Omplim el vegetal, prèviament bullit, amb una picada d’all, julivert, pa ratllat i oli. Podeu tastar carxofes farcides al Celler Can Ripoll d'Inca (Mallorca).

10. Pastisset. Heu tastat mai els típics pastissets de Tortosa fets de cabell d’àngel? Sí, aquells tan dolços que es desfan a la boca. També existeix la seva variant de carxofa. Ensucrats per fora i per dins, són, com els de cabell d’àngel, perfectes per tancar un bon àpat. Si voleu seduir amb aquest postre tan dolç, recordeu que els pastissets de carxofa fan molt bona parella amb un gotet de moscatell. Al blog 'La cuina de tots natros' trobareu com preparar-los pas a pas.


Sabies que...?

- Molt light. Les carxofes són baixes en calories, ajuden a reduir el colesterol i afavoreixen el trànsit intestinal. Segur que heu sentir parlar de càpsules i infusions de carxofa per aprimar-se.

- Truc a la cuina. Si experimenteu amb els plats anteriors, només netegeu i talleu les carxofes fregueu-les amb el suc d'una llimona. evitareu s'enfosqueixin.

- Artichoque Queen. L'any 1948, Marilyn Monroe va ser coronada reina de la carxofa del festival de Castroville, a l'estat de Califòrnia. Els representants de l'Associació de la Carxofa de Califòrnia, CalChocke, li van lliurar una banda amb l'inscripció 'California Artichoke Queen'.


- Mitologia. Zeus es va enlluernar amb una noia anomenada Cynara però ella va cansar-se aviat d'ell. Molt enfadat, Zeus li va llançar un llamp convertint-la en carxofa.

- Photo art. El retratista Ted Sabarese va llançar el treball 'Hunger Pains', protagonitzat per models lluint peces fetes amb els aliments que més els hi agradaven. Una de les models fotografiades portava un impresionant vestit de carxofes fresques.

- Masterchef. Una de les participants del programa 'Masterchef' de TVE, la benicarlanda Maribel Gil, rebrà el guardó La Carxofa d'Or 2014. Des del seu poble, se li vol reconèixer la seva tasca en la promoció d'aquesta flor comestible en un dels programes líders en prime time.