PALADARS
EVA REXACH

1, 2, 3... botifarra de pagès!

L'humil embotit esdevé un producte gurmet gràcies a nous establiments

Qui ho havia de dir, que la botifarra crua, un dels primers productes que surten de la matança del porc, acabaria convertida en producte gurmet! Després de reivindicar l'hamburguesa, ara toca reivindicar aquest producte típic de la gastronomia catalana i vestir-lo amb una bona campanya de màrqueting i un disseny de marca atractiu. Si, a més, millorem els ingredients, és a dir, la carn magra de porc, i l'acompanyem amb un bon pa i unes patates al caliu, ja tenim el nou entrepà de moda: la botifarra deluxe. Que no sabeu on tastar-la? Aquí hi teniu tres llocs.

SOBRE RODES

Si heu anat de festivals, com el Cruïlla, el SOS 4.8 o el Pròxims, o de fires, com el Festivalet, segur que us heu trobat amb la camioneta de Mr. Frank & the Butis, la companyia de botifarres. Aquí les botifarres són per emportar-se-les, perquè s'elaboren a la minúscula cuina d'una camioneta que volta per Catalunya. El butibrie, que acompanya la botifarra amb formatge brie i alvocat, o la butissada, amb botifarra, sobrassada i mel, són dues de les propostes de més èxit. Juguen amb una estètica divertida, entre hipster i vintage, i han sabut connectar amb un públic que gaudeix del menjar ràpid però que busca una mica més de qualitat. La butivan es lloga per a esdeveniments, de manera que, allà on hi hagi gresca, hi podreu menjar una bona botifarra.

El Butipà també va donar-se a conèixer en concerts, fires i festivals, fins que, el mes de setembre passat, els seus promotors van decidir obrir "una butigueta " al carrer Ramalleres, just davant de la universitat de Barcelona. Un local minúscul, però que ofereix grans entrepans on, de nou, la botifarra és l'ingredient principal. Servides dins un pa esponjós, en tenen de sis gustos diferents: la clàssica, la de pernil i formatge, la de pollastre, la botifarra negra, la broqueta amb romaní i farigola i el frankfurt català. Totes es poden acompanyar amb una salsa suculenta. El Butipà, que també es desplaça en camioneta, és el que ells anomenen " fast premium food ": menjar ràpid però de qualitat i amb productes de la terra.

OLOR DE LLENYA

L'establiment més sofisticat, però, se situa en ple Barri Gòtic de Barcelona: deixeu-vos guiar per l'olor de llenya que s'enlaira pels carrerons per trobar-lo. Butifarring, obert des de finals de novembre, és l'últim a arribar i el que aspira a aconseguir que "fer un botifarring " sigui sinònim de menjar-se una botifarra de qualitat. A Butifarring hi podeu menjar una excel·lent botifarra amb formatge blau de Muntanyola o un sorprenent entrepà de morcilla de truita de patates, on la sang se substitueix pels ous.

Però també hi podeu degustar botifarra clàssica, amb pebre de Jamaica, o d'escalivada, i teniu opció de provar la del mes, que pot ser, per exemple, de calçots, aprofitant que ens trobem en plena temporada. El local es divideix en dos ambients: l'inferior, amb accés al carrer del Call, dedicat a les botifarres, i el superior, al qual s'accedeix també des del carrer Ferran, anomenat Espai Gastronòmic Butifarring, on es fan tastos de vins i cerveses, cursos de tall de pernil, tallers de cuina creativa...

Els locals mencionats són, a excepció del Butifarring, llocs de menjar per emportar-se: la botifarra, com si es tractés de l'arxiconegut hotdog, es compra i es menja dret mentre s'escolta un concert o es va d'un lloc a l'altre del Raval. Però si el que voleu és comprar la botifarra crua i cuinar-la al vostre gust a casa, o fer-vos la vostra pròpia brasa amb els amics, hi ha un lloc que no us podeu perdre: La Botifarreria de Santa Maria.

Comandada pel mestre xarcuter Toni Trave, aquesta botifarreria i xarcuteria situada davant de Santa Maria del Mar ofereix mil i una combinacions de botifarres: de tomàquet, de formatge de cabra i orenga, de bolets, de foie, d'alls tendres, d'espàrrecs verds i bacó, d'emmental i ceba torrada, d'espinacs, de pernil i pinyons... Tenen també botifarra dolça i de xocolata, així com un assortit de botifarres cuites, des de la clàssica fins a la de poma caramel·litzada. A La Botifarreria de Santa Maria també hi trobareu tot tipus de formatges, embotits i patés, però els seus clients, en realitat, ho són per les botifarres, elaborades a l'obrador que tenen darrere la botiga i que serveix d'entreteniment mentre s'espera torn en les llarguíssimes cues dels dissabtes al matí.

4 ADRECES SUCULENTES

BUTIPÀ
RAMALLERES, 16. BARCELONA
932 050 301
www.butipa.cat

MR. FRANK & THE BUTIS
618 879 050
www.mrfrankandthebutis.com

BUTIFARRING
CALL, 26. BARCELONA
934 120 314
www.butifarring.com

LA BOTIFARRERIA DE SANTA MARIA
CARRER DE SANTA MARIA, 4. BARCELONA
933 199 123
www.labotifarreria.com