Blogs 12/12/2010

Quina consola de joc em compro? 8 preguntes per escollir la correcta

7 min

Aquesta és segurament una de les preguntes del mes de desembre i gener. Arriba el caga Tió, el pare Noel i els Reis Mags i les llistes de regals inclouen en molts casos una consola de joc. Però la gran majoria de persones tenen un dubte, quina videoconsola demano? Actualment, tot i que els preus ja no ronden els 500€-600€ del 2005-2007, desembutxacar de 200€ a 350€ no és quelcom fàcil. Sobretot si tens diferents opcions i saps que t'has de decidir per una de les consoles de joc que hi ha al mercat. És per això que avui vull ajudar-vos a escollir quina és la millor videoconsola per a vosaltres. Fer-ho crec que és fàcil, només cal saber quines són les preguntes que ens hem de fer quan ens decidim a comprar-la o a posar-la a la llista de regals. 1. Quin pressupost tens? Actualment les tres gransconsolesde joc de sobretaula tenen preus relativament assequibles. De la franja de 250€ - 600€ quecostaveninicialment els diferents sistemes, ara han passat amoures entre 149€ - 300€. A continuació podreu veure gràficament els preus oficials actuals dels diferents sistemes. Normalment, no acostumen a variar entre botigues a no ser que hi hagi una oferta puntual.

PlayStation 3 és, des de la seva data de sortida, la consola de joc amb un preu més elevat i ho continua essent tot i les baixades de preu que ja s'han produït. La seva oferta es redueix a una sol tipus de màquina tot i que en el seu moment va gaudir de diferents opcions amb diferents preus.

XBOX 360 és sense cap mena de dubte la que més oferta té. La més antiga de les consoles de joc de la generació actual ha gaudit sempre de com a mínim dos models a escollir. En l'actualitat i amb l'arribada de Kinect ha arribat un nou model que segons si incorpora o no disc dur val o 199,95€ (sense disc dur però amb memòria interna de 4G) o 249,95€ (versió amb disc dur de 250GB). Val a dir però que encara es poden trobar a les botigues versions de la primera i segona formada de XBOX 360 i el seu preu és de 149,95€.

Finalment tenim la Nintendo Wii. Nintendo té un únic model de videoconsola que no podrem trobar per separat. Sempre es ven amb packs especials que inclouen algun videojoc. Actualment Nintendo està cel·lebrant el 25è aniversari de'n Mario i per això ha tret els dos packs que podeu veure a la imatge anterior. El preu oficial de qualsevol Nintendo Wii amb pack oficial és de 199,95€.

Nota: En aquesta coparativa de preus no hem inclós els packs que es van promocionant segons l'època. Normalment però el què trobem són packs de consola i jocs que no fan variar els preus esmentats. 2. Estàs interessat en algun videojoc en concret? Sovint quan una persona entra dins del món dels videojocs és perquè ha estat jugant amb algú a algun videojoc en particular. Pot ser que aquest videojoc només existeixi en una de les plataformes i que per tant, sinó ens informem bé, ens comprem una consola de joc que no ens permeti jugar al videojoc que tant desitgem. Aquests videojocs s'anomenen videojocs exclusius. Cadascuna de les marques téfranquíciesque només es desenvolupen per a les seves consoles i per tant cal anar molt amb compte. A continuació trobareu alguns exemples:

  • PlayStation 3: Ratceht & Clank, Gran Turismo, KillZone, SingStar, God of War, Buzz, Heavy Rain, etc ...
  • XBOX 360: Gears of War, Halo, Forza MotorSport, Alan Wake, Fable, CrackDown, Project Gotham Racing, etc ...
  • Nintendo Wii: Mario, Zelda, Donkey Kong, Pokémon, animal Crossing, Batallion Wars, etc ...

3. Vols jugar en línia? Avui tot passa per la xarxa d'internet i aquesta generació de consoles de joc ha estat sense cap mena de dubte l'esclat d'aquesta modalitat de joc que els usuaris d'ordinador ja venen utilitzant des de fa molts anys. Jugar en línia significa competitivitat, realació social i diversió assegurada ja que no dependrem sempre de tenir un amic a casa si el què ens agrada és gaudir dels videojocs en companyia.

Les tres consoles de joc permeten el joc en línia, però ho fan de maneres molt diferents. Si realment el joc en línia és un dels nostres requeriments, haurem de descartar Nintendo Wii. És la consola que té un sistema més farregós de la gestió del servei i a més, no permet una de les coses més importants, parlar mitjançant un micròfon amb la resta de persones amb les que estàs jugant.

Toca doncs comparar els serveis que ofereixen PlayStaion 3 amb el seu PlayStation Network i XBOX 360 amb XBOX Live. Sense cap mena de dubte, el servei de XBOX Live supera a PlayStation Network en quant a possibilitats. Sobretot a l'hora de fer el joc en línia més social. Però cal pagar un peatge per tenir-lo. En concret són 60€ anuals que s'han de pagar si es vol jugar en línia amb la consola XBOX 360 mentre que no cal pagar res amb PlayStation 3.

4. Vols tenir la possibilitat de llogar/comprar pel·lícules? A dia d'avui, les consoles ja no són màquines que només serveixen per jugar a videojocs. Es poden fer moltíssimes coses: veure fotos, escoltar música, fer videoconferències, etc. Entre totes aquestes i destaca la possibilitat de llogar/comprar pel·lícules sense sortir de casa.

Una vegada més hem de descartar laconsolade Nintendo ja que no ofereix aquesta possibilitat. Ens tornem a quedar una vegada més amb PlayStation 3 i XBOX 360.

Si el què volem és comprar pel·lícules, només ho podrem fer amb PlayStation 3, però alerta perquè aquestes ronden els 15€ de mitjana i no oblidem que les comprem en suport digital. Si simplement volem llogar pel·lícules,ambdóssistemes gaudeixen d'una videoclub amb molta varietat. Totes però són pel·licules que podem trobar als grans cinemes. En quan els preus, XBOX 360 té preus més barats i a més permet escollir entre qualitats de vídeo diferents (HD o sense HD). Però no podem obviar la recent integració de MUBI a PlayStation 3. MUBI és una barreja entre vídeoclub de pel·lícules de qualitat, independent i comercial amb les xarxes socials. Una aplicació imprescindible per a tot cinèfil.

Per tant, si ets un cinèfil, la teva opció hauria de ser PlayStation 3 i si en canvi ets dels que va al cinema a veure lespel·lículesque va a veure el gran públic XBOX 360 et permetrà gaudir-ne a casa a un preu més assequible. 5. Vols utilitzar la consola de joc com a Media Center? Si ets d'aquells que té unabibliotecadigital a casa, ja sigui d'imatges o de vídeos i estàs fart d'endollar el portàtil a la televisió, PlayStation 3 i XBOX 360 ofereixen la possibilitat de connectar-se remotament als nostres ordinadors per visualitzar la informació que hi tinguem a través de la pantalla de televisió. PlayStation 3 fins i tot ofereix la possibilitat de controlar remotament la consola de joc amb la PlayStation Portable per veure en qualsevol moment i en qualsevol lloc tot aquest contingut.

Malauradament, hem de descartar Nintendo Wii de nou.

6. Tenen molta importància els gràfics per gaudir d'un videojoc? L'aspecte gràfic es valora cada dia més en els sector dels videojocs, però els bons gràfics no garantitzen un bon videojoc. En aquest punt caldrà valorar en primer lloc si tenim una televisió capaç de reproduir gràfics HD Ready (720p) o HD (1080p) i fins i tot, si sou dels més avançats tecnològicament si la vostra televisió pot reproduir contingut en 3D.

Sinó compleix cap d'aquests aspectes tècnics, comprar-vos una PlayStation 3 o una XBOX 360 és un absurd ja que no podreu gaudir de la qualitat gràfica que aquestes màquines us ofereixen. Per tant el millor seria optar per la Nintendo Wii. Si en canvi teniu un televisor capaç de treballar a resolucions HD Ready o HD, tant podreu gaudir amb una PlayStation 3 com amb una XBOX 360. La gran diferència arriba a l'hora de jugar a videojocs o veure pel·lícules en 3D. En aquest cas la vostra elecció ha de ser clarament la PlayStation 3 ja que és la única que actualment hi treballa.

7. T'interessen els videojocs amb control gestual o de punter?

Nintendo Wii va ser la primera en implementar un control de punter amb el seu Wii Mote. Ara però ja li han sortit competidors. Després de l'èxit de vendes de Nintendo Wii, Sony i Microsoft han volgut apostar per una nova manera de controlar els videojocs. Sony ha creat el PlayStation Move, un controlador molt similar al Wii Mote però amb molta més precisió. Microsoft ha apostat per una nova tecnolgia que ha batejat amb el nom de Kinect. Vindria a ser com un EyeToy molt avançat, amb capacitat per a reconèixer dos jugadors a l'hora,reconeixementfacial, reconeixement de veu, detecció de moviments en tresdimensions. Podríem dir que és el més interessant de tots ja que elimina moltes limitacions dels controladors tradicionals i gestuals, però de moment només hem vist videojocs "senzills". Caldrà veure quin ús pot tenir en videojocs de més complexitat.

8. Vols jugar a jocs de les seves versions anteriors? Sovint quan un s'aficiona als videojocs veu que hi ha joies que s'ha perdut. És per això que si ets dels que no es vol perdre la possibilitat de jugar a aquestes joies de les que tothom parla cal tenir en compte si la consola de joc és retrocompatible. Si ho és ens permetrà jugar a jocs de la seva predecessora sense cap tipus de problema. En aquest aspecte Nintendo Wii guanya per golejada. Permet jugar a tots els videojocs de Nintendo GameCube sense cap tipus de problema. XBOX 360 permet jugar a alguns d'aquests, però malauradament des de fa un any ja no es pot gaudir de la modalitat en línia d'aquells joc que l'incorporaven ja que per millorar XBOX Live han tancat el servei. A més, no tots els jocs es podenexecutar, tot i que si la gran majoria de joies. La pitjor nota se l'enduu PlayStation 3. En la seva primera versió era 100% retrcompatible amb els jocs de PlayStation 2, però Sony va eliminar aquesta possibilitat en els següents models al·legant que era una funcionalitat que no s'utilitzava i així van poder baixar el preu de la PlayStation 3. Després de veure els seus moviments ha quedat clar que la raó per la qual ho va fer va ser per tornar a vendre els videojocs que ja havia venut ja que Sony últimament està posant a la venda versions de jocs de PS2 per a PS3. Un moviment rebutjable 100%.

Per acabar ... Espero que aquestes pistes us serveixin per prendre la millor decisió. Llegiré els vostres comentaris atentament per veure quina és la consola de joc que us heu comprat o la que heu incorporat a la llista de regals d'aquestes festes. Al fòrum: http://www.vadejocs.cat/smf/index.php/topic,89383.0.html

stats