Blogs 30/09/2013

Phonebloks: Disseny intel·ligent per lluitar contra l'obsolescència programada

4 min
Phonebloks: Disseny intel·ligent per lluitar contra l'obsolescència programada

Cada dia llencem milions de dispositius electrònics, degut al desgast que pateixen perquè els sotmetem a un ús continuat però també perquè la imparable actualització de models fa que aviat les prestacions d'uns ginys que no fa gaire eren punters es vegin superades per l'aparició d'altres aparells més potents... que tampoc no trigaran gens a quedar antiquats. S'ha acusat els fabricants de planificar en la mateixa fase de disseny els cicles de vida útil de molts productes per tal de poder seguir-ne venent de nous en poc temps, és el que s'anomena obsolescència programada. En el cas dels telèfons intel·ligents, molts usuaris fins i tot substitueixen el seu terminal abans no deixi de ser operatiu. Per lluitar contra aquesta fal·lera consumista que ocasiona tones i tones de residus contaminants cada any, el dissenyador holandès Dave Hakkens proposa una solució intel·ligent que potser no rebrà el suport de cap marca però que hauria d'interessar-nos com a consumidors: un telèfon per a tota la vida.

Com que normalment no són pas tots els components del nostre telèfon intel·ligent els que fallen o els que ens convé actualitzar... per què no substituir-ne únicament aquelles peces que s'han espatllat o han quedat envellides? No és absurd llençar un telèfon sencer només perquè ens cal un terminal amb un processador més potent, amb una bateria amb més autonomia, amb una unitat d'emmagatzematge intern de més capacitat, amb una pantalla de major definició o amb una antena de més abast? I si tinguéssim un dispositiu de disseny compartimentat en blocs, dividit en peces desencaixables que podem canviar de forma independent per noves parts quan arriba el moment? I si la base a la que es connecten totes aquestes peces permetés que cadascú es personalitzés el seu dispositiu en funció de les seves necessitats?

Phonebloks és el prototip conceptual d'un telèfon intel·ligent concebut per acompanyar-nos tot el temps que calgui i perquè cada usuari pugui alhora dissenyar el perfil del seu dispositiu i triar les característiques de cadascuna de les seves peces: un home de negocis pot preferir un terminal amb un processador potent i una bateria que li permeti una llarga jornada sense recarregar mentre que un fotògraf potser s'estimarà més muntar en el seu mòbil una bona càmera i una persona d'edat avançada podrà prescindir de la connectivitat a xarxes de dades per tenir un millor altaveu. I si fins i tot poguéssim triar la marca de cadascun dels components del nostre telèfon o desenvolupar-los pel nostre compte?

El concepte de Phonebloks està ideat com una plataforma oberta en el que diferents companyies de components podrien treballar plegades per desenvolupar el millor telèfon intel·ligent possible. Pot semblar una proposta eixelebrada o difícilment materialitzable, però no és excessivament gaire diferent del que hem fet fins ara amb els nostres equips informàtics de sobretaula. Com d'altres grans idees, Phonebloks només podrà ser realitat si compta amb prou suport financer. És per això que Hakkens cerca emprenedors, dissenyadors, inversors, desenvolupadors, investigadors, empresaris i mecenes disposats a sumar-se al seu projecte. De moment demana el suport dels interessats a través del seu web i de les xarxes socials. La seva intenció és desencadenar una piulada massiva el proper 29 d'octubre amb l'etiqueta #Phonebloks a Twitter per aconseguir impacte i donar a conèixer la seva idea a gent d'arreu del món.

Phonebloks sembla inspirat per un empatx de peces de Lego però convida a repensar el disseny dels nostres dispositius. A més, un dels principals obstacles que una iniciativa com aquesta, si fos realment factible, hauria de vèncer és el fet que un gran nombre d'usuaris de telèfons intel·ligents tria el seu terminal no pas segons les seves necessitats personals o per les característiques tècniques específiques del producte, sinó seduït per una determinada imatge de marca o empès per la moda.

En qualsevol cas, la proposta de Dave Hakkens crida l'atenció sobre un problema que ocasiona grans problemes per al medi ambient i la salut de les persones. Tant de bo que el disseny compartimentat s'apliqués també a tota mena de màquines. Si poguéssim substituir només les peces que fallen dels nostres electrodomèstics, vehicles, i dispositius electrònics probablement contaminaríem molt menys. El sistema de producció de béns es basa en escurçar de forma deliberada la vida dels productes per augmentar-ne el consum, calen més propostes com Phonebloks per trencar amb el cicle malsà que ens empeny a comprar, llençar, comprar.

stats