Blogs 08/05/2012

Un pont vers Angôuleme (Especial 30è Saló del Còmic de Barcelona)

3 min
Un pont vers Angôuleme (Especial 30è Saló del Còmic de Barcelona)

Durant la celebració del 30è Saló Internacional del Còmic de Barcelona -que tot just acaba de tancar les seves portes el proppassat diumenge al vespre, amb un notable èxit de públic- els assistents han pogut visitar diverses exposicions, escampades per diversos racons del pavelló 8 del recinte de Fira de Barcelona aMontjuïc. A Ara VaDeJocs hem volgut fixar-nos en aquestes interessants mostres, de contingut divers, i us farem cinc cèntims de les que ens han cridat més l'atenció. Tot seguit us oferim el nostre comentari sobre un testimoni del gran abast del treball de molts creadors catalans, concretament, sobre la feina que ha estat fruit de l'intercanvi ininterromput que han propiciat els viatges dels autors de l'Escola de Còmic Joso durant gairebé trenta anys a una de les fires europees de referència sobre el novè art, elFestival International de la Bande Dessinéed'Angoulême.

Tot i que Un pont vers Angôuleme és una de les exposicions del Saló que ocupa un menor espai expositiu, s'hi apleguen ben bé una seixantena d'originals que han vist la llum en treballs publicats a França, pertanyents a obres creades per més d'una vintena d'autors formats a l'Escola Joso i publicades per algunes de les més grans editorials franceses del mitjà. Organitzada amb el patrocini de l'Institut Ramon Llull, Ficomic i laCambra de Comerç i d'Indústria d'Angulema, la instal·lació, que es presenta en la forma d'un autobús de línia regular BCN - ANG que serveix com a suport per a les làmines dibuixades pels artistes de Joso, s'estrenà a principis d'any a la vila d'Angôuleme, en el marc de la celebració del seu festival de còmic.

"El viatge és un fi en ell mateix, un trajecte de vinyetes de diferents formes i colors que contenen esperança, ambició o, simplement, la voluntat de sadollar la inquietud i la curiositat", resa un fragment del text d'Antoni Guiral, guionista i escriptor, situat al panell de la finestra frontal de l'autobús de cartró que saluda els espectadors que s'hi apropen. Els viatges de l'Escola Joso a Angulemavan iniciar-se el 1986, el seu objectiu era inicialment el d'apropar els alumnes de l'escola al major esdeveniment centrat en el còmic a tota Europa, però de mica en mica els professionals catalans i espanyols del mitjà van començar a aprofitar aquells viatges per fer contacte amb la indústria francesa del còmic. Amb el temps, aquelles sinergies han servit per concretar múltiples contractes d'autors de l'escola amb editors francesos, cosa que ha servit no només per donar projecció a aquests creadors, sinó també per consolidar un vincle entre el Festival d'Angulema i la carrera de molts d'aquests professionals.

L'exposició recull el treball de Kenny Ruiz (Paquet, Delcourt), Jordi Sempere (Soleil, Dupuis), Jesús Hervás (Soleil), Javi Aznárez (Casterman), Roger Ibáñez (Dargaud), Raule (Dargaud), Jordi Lafebre (Dargaud), Gerard Losilla (Glénat), José Luis Losilla (Glénat), José Luis Munuera (Dargaud, Delcourt, Dupuis), Francis Porcel (Dargaud), Mike Ratera (Soleil, Celtic, Semic), Rubén del Rincón (Delcourt, Tabou, Vents d'Ouest), Pedro J. Colombo (Styx, Dargaud, Dupuis), Josep Busquet (Styx), Josep Homs (Dupuis), Jaime Martín (Dupuis), José M. Beroy (Casterman), Juan C. Santacruz (Soleil), Oriol Hernández (Dargaud) i Pau Rodríguez (Ankama).L'Escola Josova obrir les portes fa ben bé trenta anys iha estat el bressol d'un gran nombre de professionals de la historieta. Actualment, prop d'un terç dels autors de l'estat espanyol que treballen per a editorials estrangeres han passat per les aules d'aquestaveritable acadèmia especialitzada en la pedagogia del còmic en el nostre país. Joso és una mostra de com la feina ben feta pot tenir una gran recorregut... No deixa de ser trist el fet que, tot i l'interès evident dels lectors i dels creadors del país pel còmic, aquesta història d'èxit no hagi servit encara perquè l'administració regli uns estudis especialitzats que fa anys que exporten el talent de creadors de casa nostra al mercat altament competitiu de la major indústria europea del còmic.

stats