Blogs 14/12/2012

De 5,5" a 7,9", pantalles de compromís

4 min

El mercat dels mòbils i tauletes és molt dinàmic i canvia constantment, tot i que fins fa pocs mesos s’apreciava una clara separació entre dispositius petits i dispositius grans. Els mòbils, en la seva àmplia gama de mides, eren dispositius petits. I les tauletes, amb pantalles a partir de nou polzades, eren dispositius grans. Tot i que des del començament han existit tauletes de mida intermèdia la seva poca penetració al mercat, degut a unes vendes molt baixes, les havia fet passar pràcticament desapercebudes per al gran públic. Per tant els clients potencials tenien clar que hi havia uns dispositius petits que, tot i permetre fer moltíssimes coses, s’enfocaven clarament a la facilitat de dur-los a sobre tot el dia sacrificant mida de pantalla, i uns dispositius grans que, tot i que es podien portar a sobre amb relativa facilitat, estaven enfocats a consumir continguts (i en menor mesura crear-los) amb una pantalla generosa. Aquesta separació clara entre els dos tipus d’aparells ha desaparegut i a dia d’avui podríem parlar perfectament d’aparells de mobilitat des de les tres polzades i mitja fins a les deu sense salts diferenciadors.

Aquest fenomen ha arribat a la gran massa de clients potencials de la mà de tauletes com la Nexus 7, de Google, i l’iPad mini, d’Apple. Aquests dos aparells, de 7” i 7,9” respectivament, són les tauletes més petites disponibles al mercat amb àmplia visibilitat popular. Però la presència de la gama Note de Samsung, representada actualment per el Galaxy Note 2, ha difuminat definitivament aquesta separació entre mòbils i tauletes presentant un telèfon amb pantalla de 5,5” que queda molt a prop d’aquestes tauletes petites.

Aquests tres aparells generen una disjuntiva entre els clients potencials que crec és interessant d’analitzar: pots gaudir d’un dos en un si compres només un d’aquests dispositius? Pots estalviar-te comprar dos dispositius si enfoques la teva compra en un d’aquests aparells amb pantalles de mida intermèdia? A priori, i com a mínim per a cert segment del públic, sembla que sí. Un usuari que vulgui consumir intensivament continguts multimèdia pot fer-ho amb una pantalla de 5,5” sense trobar a faltar una tauleta? Segurament sí. I un usuari que compri una tauleta com l’iPad mini o el Nexus 7 amb connectivitat a internet pot no necessitar un mòbil més enllà de per a fer trucades? Sembla que també. No em semblen solucions millors que dur un mòbil i una tauleta però sí crec que són solucions factibles, opcions que fins fa poc no hi eren o no de forma visible al gran públic, si més no, i que permeten a gent amb pressupostos més ajustats gaudir de tots els serveis que gaudeixen els que han adquirit els dos dispositius. Per aquest motiu he anomenat aquestes pantalles “de compromís”, perquè semblen pensades per arribar a un compromís entre les funcions d’una tauleta i la portabilitat d’un telèfon, permetent així estalviar-se un dels dos aparells en cas de necessitat.

A més, per a gaudir de videojocs o lectura de llibres electrònics aquests dispositius són francament superiors als seus cosins grans i petits ja que la relació pes amb mida de pantalla és ideal per a aquests usos. En el cas concret dels videojocs haurien de preocupar i molt a Sony i Nintendo. Un dispositiu com el Galaxy Note 2 és ideal en el que respecta a mides ja que permet gaudir de videojocs de gran qualitat subjectant-lo de forma còmode i la presència dels dits sobre la pantalla pràcticament passa desapercebuda gràcies a aquestes 5,5” de superfície, que per altra banda ofereixen una qualitat gràfica excel·lent. L’iPad mini presenta per la seva part un catàleg de videojocs immens i de gran qualitat que ja voldrien per a sí qualsevol de les videoconsoles portàtils actualment disponibles al mercat. I el Nexus 7 està equipat amb el xip Tegra 3 d’NVIDIA que permet gaudir dels videojocs especialment optimitzats per a aquesta tecnologia, d’una qualitat gràfica superior, que es poden trobar a la Tegra Zone des de la mateixa tauleta.

Caldrà estar atent a com evolucionen les vendes, especialment ara que estem en plena campanya de Nadal, per a comprovar si els clients segueixen optant per la combinació d’un dispositiu gran i un de petit o si per el contrari aquests tres aparells canibalitzen en part les vendes dels seus cosins, sense oblidar les videoconsoles portàtils. Podríem estar davant de la consolidació d’un sol tipus d’aparell que escombri els seus antecessors o en canvi descobrir que aquests aparells que no són ni grans ni petits gaudeixen d’un nínxol de mercat petit i no convencen al gran públic precisament per la seva indefinició.

stats