Blogs 12/01/2012

El millor del 2011 - Smartphones i Tablets

11 min

Arriba el torn de repassar els que han estat els millors videojocs de l'any per a telèfons intel·ligents i tauletes tàctils, i de destacar el maquinari que, dins d'aquest grup de dispositius, ens ha cridat més l'atenció als membres de la redacció d'Ara VaDeJocs durant el passat 2011.

Sword & Sworcery EP

Sword & Sworcery és una petita joia. El joc comença d’una forma estranya, presentant-nos un personatge que ens acompanyarà durant tota l’aventura, tot i que mai no compartirà espai amb la protagonista de la història. Aquest personatge servirà de vehicle durant tota l’aventura per a que aquest joc de Capybara Games Inc. jugui constantment amb nosaltres, no deixant-nos clar si estem jugant a un joc o assistint a una sessió de teràpia molt estranya.

El seu apartat artístic, la seva música i la forma de presentar els menús són tot un encert, i doten el joc d’una gran personalitat pròpia. Es tracta d’una aventura clàssica, interessant i molt ben implementada, de tall molt tradicional però que trenca de forma creativa en l’aspecte visual i que, tot i les seves limitacions, brilla amb llum pròpia. Agradarà a tots els nostàlgics de les gran aventures gràfiques i als que les estan descobrint ara.

Machinarium

En aportació narrativa, en disseny de nivells i en jugabilitat, Machinarium s’assaboreix com un fruit deliciós. Suposa una glopada d’aire fresc en comparació a les aventures gràfiques del segle XXI. Amanita Design —un estudi amb experiència prèvia en jocs Flash contemplatius— planta la llavor del que haurien de ser els propers títols del seu estil: humilitat, simplicitat i efectisme al servei del geni creatiu.

Reconegut amb el premi d’Excel·lència en Arts Visuals al certamen anual Independent Games Festival, també va rebre un guardó equivalent de l’Academy of Interactive Arts & Sciences i ser nomenat com a Millor Joc Independent al Paris Game Festival. També el seu apartat musical ha estat guardonat. Machinarium és un joc nascut de la voluntat i la feina ben feta d’un estudi petit però motivat. Una aposta independent que és capaç de plantar cara a títols amb molt major pressupost i que després de guanyar popularitat a plataformes convencionals aterra a iPad amb una versió que farà les delícies dels qui no el coneguin i oferirà arguments per a redescobrir-lo als qui ja l'hagin jugat.

Menció especial: Sr. Mistu

Sr. Mistu: The Great Olive Pursuit és un joc per a iOS desenvolupat per We Choose Fun, desenvolupadora amb seu a Barcelona. La història del joc comença quan el Sr. Mistu, gran aficionat a les pizzes, s’adona que no li queden olives i decideix sortir a buscar-ne immediatament.

Un interessant joc de trencaclosques que destaca per un apartat artístic molt superior a la mitjana de jocs del seu tipus. Un joc entretingut, tendre i que demostra que per a passar una bona estona jugant a videojocs no cal cap mena de violència.

Dead Space

La franquícia d'Electronic Arts ha crescut, al primer lliurament per a PC, Xbox 360 i PlayStation 3 s'ha afegit un segon lliurament per a les mateixes plataformes, un joc original per a Wii (adaptat recentment per a PS3 amb compatibilitat per a Move), la versió per a dispositius iOS resulta un bon afegit a la saga i el destaquem com un dels millors jocs que hem jugat enguany a iPhone.

Dead Space és un joc d’un nivell de qualitat excepcional que agradarà a qualsevol jugador acostumat a les grans plataformes d'oci interactiu. Destaca en tots els aspectes del desenvolupament d’un joc. Una compra obligada per als seguidors de la franquícia i per als amants dels jocs més punters i complexes que es poden portar a la butxaca.

The Secret of Monkey Island SE

The Secret of Monkey Island va ser el màxim exponent de les aventures gràfiques en la època daurada d’aquest gènere, entre finals dels anys 80 i començament dels 90. Aquest títol, que va ser un èxit aclaparador de crítiques i vendes, es va consolidar ràpidament com a clàssic.

L'edició especial de The Secret of Monkey Island per a dispositius iOS, totalment adaptada als nous temps, ofereix als nostàlgics una ocasió perfecta per a recuperar-lo i brinda a les noves generacions l'oportunitat de descobrir per què el joc és venerat com una de les millors aventures gràfiques de tots els temps.

Game Dev Story

Game Dev Story és l’adaptació per a iPhone i Android d’una popular sèrie de jocs japonesos de microgestió empresarial sobre la creació d’una companyia de videojocs. La sèrie fou originalment desenvolupada per a PC i adaptada més tard a telèfons mòbils.

Game Dave Sotry és un magnífic joc de microgestió, segurament un dels millors del seu gènere entre els disponibles a l’AppStore. La mecànica de joc és suficientment senzilla per funcionar en partides curtes i ocasionals i suficientment profunda per encuriosir-nos sobre les seves possibilitats.

Shadow Guardian

Shadow Guardian HD ens posa en la pell d’un ex-soldat estatunidenc reconvertit en periodista d’investigació. La nostra missió serà aturar un grup de mercenaris que busquen la Matèria Primera, una relíquia que amb un gran poder, que pot fer perillar el món sencer si cau a males mans.

Shadow Guardian HD és un videojoc d’aventures i acció molt recomanable per a tothom que vulgui passar una molt bona estona. Especialment indicat per als fanàtics de les aventures de l’estil d’Uncharted, Tomb Raider o Assassin’s Creed.

Shadowgun

Fins fa poc els jocs de trets en tercera persona no havien arrelat als catàlegs de jocs per a telèfons intel·ligents, segurament per la complexitat tècnica d'aquests jocs i per la dificultat d'oferir un control adequat al joc. Amb tot, Shadowgun no es conforma a ser només l'exponent d'un gènere, sinó que aspira a convertir-se en un referent per mèrits propis.

Shadowgun és el més semblant a Gears of War que es pot trobar en un telèfon o tauleta tàctil. Això no el converteix en un clon, ni en una còpia, sinó que aporta a aquesta mena de dispositius un tipus d’experiència que fins ara no hi era present i que sorprèn que s’hi hagi pogut traslladar tan bé.

Galaxy on Fire 2

Galaxy on Fire 2 és un simulador futurista en el que tan aviat estarem combatent per a salvar la galàxia d’una invasió com fent petites feines per a aconseguir diners. Encarnem Keith T. Maxwell, una mena de Han Solo: un veterà pilot militar que actua ocasionalment com a comerciant intergalàctic.

Galaxy on Fire 2 és probablement el millor joc d’aventures de ciència ficció que podem trobar actualment per a smartphones i tauletes tàctilssmartphones. Es tracta d’un joc llarg, divertit, amb combats espacials i un apartat gràfic que sobresurt per sobre de la mitjana. que ofereix una gran experiència que recorda clàssics de fa anys com Wing Commander.

Ultimate Spider-Man: Total Mayhem

Ultimate Spider-Man: Total Mayhem és una lliçó de com treure partit d'una mecànica de joc simple en un dispositiu portàtil: un cop superat un adversari haurem de desplaçar-nos per la ciutat i enfrontar-nos a tot criminal que ens trobem pel camí. Contràriament al que podria semblar, les missions del nostre intrèpid aràcnid resulten d'allò més entretingudes al joc de Gameloft.

Ultimate Spider-Man: Total Mayhem és un joc excel·lent, pel seu gran sistema de combat, directe i divertit, per la seva varietat en la mecànica de joc, per un specte gràfic proper al del còmic Ultimate Spider-Man i per la quantitat d’extres. Productes com aquest són els que apunten a que la guerra entre smartphones i consoles portàtils ja és aquí i que uns i altres poden lluitar de tu a tu. Totalment recomanable.

N.O.V.A. 2

N.O.V.A. 2 és la segona part de N.O.V.A., un joc que va servir per demostrar que els smartphones. Es tracta, com el seu predecessor, d’un joc d’acció en primera persona ambientat en un món futurista on no hi falten alguns dels trets més característics dels jocs de ciència ficció.

N.O.V.A. 2 és, segurament, el millor joc de trets en primera persona en plataforma mòbil. Un joc llarg i complert que ha cuidat molt tots els aspectes, i que ha adaptat a la perfecció els controls al nou Xperia Play. Molt recomanable per als afeccionats a aquest tipus de jocs que busquin sensacions similars a les obtingudes a les seves partides del menjador de casa però en format portàtil.

Apple iPhone 4S

L’iPhone 4S manté l’excel·lent pantalla de l’anterior versió. Es tracta d’una pantalla IPS de 3,5” amb una resolució de 640 X 960 píxels, amb una densitat de de 326 punts per polzada; encara no hi ha cap altre mòbil al mercat que superi aquestes característiques. És l’anomenada Retina Display. Respon molt bé al tacte dels dits i no hi queden gaire marcades les ditades.

És en el processador de doble nucli que apreciem alguns dels canvis més significatius: el sistema operatiu es mou d’una manera més fluida i hi ha un salt qualitatiu bastant gran. Les aplicacions s’obren més ràpidament i poden ser tècnicament més sofisticades. Ho notarem especialment en els videojocs: títols com Infinity Blade o Real Racing 2HD els veurem millor i s’executaran més ràpidament. Aquesta millora gràfica ve donada per la inclusió del xip gràfic PowerVR SGX543MP2 que millora substancialment l’anterior versió i a la vegada els dispositius de la competència.

L'Apple iPhone 4S és un dels millors terminals mòbils que hi ha al mercat actualment, i per tant suposa un més que digne successor de l’anterior versió. Aporta més velocitat, millor càmera i la integració de Siri, el programa intel·ligent que reconeix la veu de l'usuari i que funciona com un assistent personal i un navegador de continguts dins d'iOS.

Samsung Galaxy S II

El Samsung Galaxy S2 és un excel·lent terminal de telefonia mòbil intel·ligent: compta amb una pantalla de 4,3 polzades Super AMOLED Plus, una càmera de 8 megapíxels, té un gruix de 8,49 mm i va equipat amb un procesador de doble nucli que li confereix una potència notable.

L'aposta de Samsung és ben clara: El Samsung Galaxy S II integra components de molt alta qualitat, brinda una excel·lent experiència a l'usuari i s'enduu les màximes puntuacions en pràcticament totes les anàlisis, en aspectes com la qualitat de la pantalla, la potència del processador, la qualitat d'imatge de la càmera i la connectivitat. Fins i tot la la bateria, que acostuma a ser un punt força millorable de la majoria d'smartphones del mercat, s'ha optimitzat per a aguantar folgadament una jornada de treball entre moderat i intens i supera les vint hores de durada ininterrompuda. També el disseny resulta d'allò més atractiu. En definitiva, un telèfon intel·ligent que se situa entre els millors aparells del mercat.

Apple iPad 2

L’iPad d’Apple és la tauleta tàctil més coneguda del moment i per a molts és el pseudònim més utilitzat per a nombrar aquests tipus de ginys electrònics. Aquest dispositiu va revolucionar el sector a principis de 2010 i des de març de 2011 ja en coneixem la segona generació.

El salt respecte de la primera generació d'iPad ha consistit, sobretot, en potència de màquina i en les càmeres de davant i darrere. La resta d’especificacions són pràcticament idèntiques. També s’ha treballat en que la tauleta sigui una tercera part més prima i que pesi uns 30 grams menys (pesa uns 601 grams), cosa que la fa més usable i més còmoda. El fet diferencial més visible entre les dues versions és la inclusió de les càmeres, que ens serviran tant per a fer fotografies com per a gravar vídeos, a més de permetre videoconferències.

L’iPad2 d’Apple és una gran tauleta tàctil, funciona molt bé i disposa de moltíssimes aplicacions a la seva botiga online. Te potència suficient per a poder realitzar qualsevol tasca que ens calgui dur a terme. Només li faltaria la possibilitat d’ampliació mitjançant algun USB, algun port de targetes de memòria, acceptació de més tecnologies com el Flash i una mica més de resolució de pantalla. Tot i aquestes petites mancances, és un producte excel·lent.

Asus Eee Pad Transformer

Asus intenta guanyar part del mercat amb una tauleta tàctil d’allò més curiosa. L’Eee Pad Transformer TF101 té grans aspiracions de ser el NetBook de casa gràcies al seu teclat opcional, però sense deixar de banda la seva part de tauleta tradicional (si és que podem parlar ja de tradició dins d’un sector tan nou).

El teclat de l'Asus Eee Pad Transformer TF101 no només ens servirà per a introduir text fàcilment si ens cal fer servir el dispositiu ocasionalment com a processador de textos, sinó que, a més, aporta una bateria addicional, amb unes 9 hores d’autonomia, un TouchPad, dos ports USB i una entrada de targeta SD. Un cop el connectem la tauleta el conjunt serà molt semblant el que ens pot oferir un NetBook amb pantalla tàctil. Així podrem fer servir l'equip per a tasques senzilles d’oficina, per a navegar, i per a d’altres funcions típiques d’un dispositiu de característiques similars amb funcions en xarxa.

L’Eee Pad Transformer d’ASUS és, possiblement, la tauleta tàctil més completa del mercat. Està basada en Android 3.x. i ASUS hi està donant tot el suport, amb contínues actualitzacions. Suporta la majoria d’estàndards web, així que no tindrem cap problema a l’hora de navegar. L’únic punt negatiu que hi trobem és la falta d’aplicacions específiques per a Honeycomb, una qüestió a la que de mica en mica es va posant solució.

Com en el cas dels altres articles sobre el millor de 2011, la nostra llista no vol ser pas un rànquing. Hi ha ha jocs i dispositius que en queden fora, i això no implica que la seva qualitat sigui necessàriament menor. Us convidem a afegir aquells jocs per a smartphones i tablets que us han semblat interessants durant l'any passat i també els ginys que us sembli que convé d'esmentar.

Comenta-ho al fòrum.

stats