Blogs 27/12/2010

És bo regalar videojocs als infants?

4 min

En aquestes dates nadalenques hi ha molts pares i familiars que es plantegen la conveniència de regalar videojocs als menuts de la família, però que aclaparats per els anuncis televisius on no paren d’exhibir-se videojocs clarament violents que estan adreçats a majors d’edat tenen por d’estar regalant alguna cosa no apte per a menors. Avui vull aportar una mica de llum sobre els beneficis dels videojocs durant la infantesa i tractar de desmitificar una mica l’halo de violència que sembla envoltar el món dels videojocs quan només et guies per el que surt a la televisió.

Primer de tot cal destacar que, de videojocs, n’hi ha per totes les edats. De la mateixa forma que hi ha cinema i literatura per a totes les edats. Us recomano l’excel·lent article d’en Roger Baldomà relacionat amb la classificació dels videojocs per edats, que us servirà de guia a l’hora d’escollir quin videojoc s’adapta millor al que esteu buscant. Un cop ja coneixem quins videojocs són adients per al nostre infant passarem a comentar els múltiples beneficis que una correcta relació amb aquest tipus d’oci li reportarà.

Existeixen múltiples estudis que asseguren que la ment de l’infant en surt molt beneficiada i al final de l’article us deixaré un recull d’enllaços per a que hi feu una ullada si us ve de gust entrar més en detall al tema. En general es pot afirmar que els videojocs ajuden als infants a potenciar quatre grans àrees del seu cervell: el component intel·lectual, el component emocional, el component social i la coordinació entre ma i ull.

Els videojocs ajuden al desenvolupament intel·lectual de l'infant ja que mentre juga es va sotmetent a certs estímuls i requeriments que necessiten de determinades respostes per a poder continuar l’aventura. A més s’estimula el pensament estratègic ja que el jugador ha d’analitzar les situacions que se li presenten i prendre la decisió correcte. Quan no encerta en la seva decisió es veu obligat a aprendre dels errors i utilitzar aquest coneixement per a superar el problema, i aquesta fase de prova i error es donarà fins que arribi a la solució correcta. També es veu obligat a pensar de forma creativa ja que no sempre la sortida directa és la adient, o la més eficaç. Enfrontat a diversos problemes durant el joc els haurà d’encarar i solucionar per a poder continuar amb l’activitat que li agrada, i aquest estímul és molt important. També desenvolupa molt els seus reflexes ja que moltes vegades ha de gestionar més d’un objectiu a la vegada, i la pròpia dinàmica del joc l’obliga a prendre decisions constantment i de forma ràpida.

[pe2-gallery class="alignleft" ]

[/pe2-gallery] Els nens que juguen a videojocs exhibeixen el que els experts anomenen “intel·ligència fluïda”. Han de descobrir les regles del joc, adaptar-se a elles i aprendre a pensar estratègicament, i tota aquesta activitat relacionada amb la resolució de problemes estimula la ment i desenvolupa la intel·ligència. També s’ha detectat que els jugadors de videojocs són persones més perceptives i que tenen entrenats els seus cervells per a analitzar situacions més ràpidament.

Un altre aspecte en el que poden sortir beneficiats és en el seu desenvolupament emocional i social. Tot i que els videojocs arrosseguen una llegenda negra d’exclusió social i de poca relació amb altres infants la veritat és que els videojocs d’avui en dia estan enfocats radicalment al contrari: es potencia i es busca el joc cooperatiu i la relació amb els altres jugadors, ja sigui a la mateixa pantalla (compartint-la) o per la connexió a internet. Aquesta característica multijugador on a vegades necessites de la col·laboració amb altres jugadors per a superar segons quines situacions ensenya de forma natural els beneficis de la cooperació i del treball en equip, d’ajudar i ser ajudats. A més les històries dels jocs adreçats als infants solen ser històries amb un alt component emocional on se’ls ensenya a estimar i a preocupar-se per els seus companys d’aventures, encara que siguin virtuals.

Per finalitzar, la coordinació entre ma i ull, tan vital en la vida diària de totes les persones, es desenvolupa i s’entrena molt quan es juga a videojocs. L’habilitat d’interioritzar les percepcions oculars i reaccionar a elles mitjançant les mans, treballant de forma abstracta i coordinada, és vital en la nostra afició.

No es pot negar tampoc que existeixen videojocs amb continguts no aptes per a nens i que no els ajudarien en el seu desenvolupament personal, de la mateixa forma que succeeix amb altres manifestacions culturals, però l’existència de determinats productes adreçats als adults no significa que no existeixen productes perfectament recomanables per als més petits de la casa.

Enllaços (en anglès): http://www.guardian.co.uk/technology/2009/feb/12/computer-games-eu-study http://www.reuters.com/article/idUSTRE51A60H20090211 http://abcnews.go.com/WNT/Health/story?id=814080&page=1 http://www.cbsnews.com/stories/2008/09/16/eveningnews/eyeontech/main4453801.shtml Al fòrum: http://www.vadejocs.cat/smf/index.php/topic,89394.0.html

stats