Blogs 04/12/2013

MOGA Ace Power, un comandament de videojocs per a l'iPhone

6 min

Els videojocs per a iPhone, i dispositius iOS en general, fa temps que s’han convertit en les apps més destacades de la botiga virtual d’Apple. El que va començar com un simple entreteniment passatger per als usuaris s’ha acabat convertint en un referent al lucratiu món dels videojocs portàtils. La pantalla tàctil d’aquests dispositius és ideal per a certs tipus de jocs, i la seva portabilitat - el duem sempre a sobre - fa que sempre estigui al lloc i moment oportú per a ser gaudit com a videoconsola. Però sempre ha patit una mancança de cara a establir-se com a plataforma de referència en videojocs que requereixen un control elaborat, complex i precís: la manca de comandaments físics.

Limbo Tot i que ja existien alguns productes al mercat que volien convertir-se en el comandament físic de referència de l’iPhone la falta d’estandardització els havia condemnat a no aconseguir despertar l’interès del gran públic. Cada comandament feia servir la seva pròpia mecànica a l’hora de comunicar-se amb el telèfon i amb els videojocs, i això provocava que cada joc s’hagués d’adaptar per a cada comandament concret. El resultat de tota aquesta complexitat és que cap controlador va agafar prou força al mercat i pocs jocs s’adaptaven per a operar correctament amb aquests comandaments, cosa que feia que encara fos més difícil per als fabricants de comandaments poder assolir un volum de vendes prou gran. El peix que es mossegava la cua. Com ja vaig comentar fa un temps aquest cercle viciós només el podia tallar una empresa: la mateixa Apple.

Bastion A la presentació d’iOS 7 la companyia de la poma mossegada va fer un pas endavant i va anunciar un nou protocol únic per a què els comandaments físics i els videojocs interactuessin entre si. Apple no fabricarà cap dispositiu concret però sí que ha establert la base de la integració dels dos mons, de forma que els jocs només hagin d’adaptar-se un cop (i funcionar amb tots els comandaments del mercat a la vegada) i els fabricants de comandaments tinguin llibertat a l’hora de proposar el millor producte possible, sense necessitat de negociar amb totes i cadascuna de les empreses dels videojocs als quals volen donar suport. La joventut d’iOS 7 fa que encara no siguin molts els jocs adaptats a aquesta nova interfície, tot i que ja es poden trobar títols excel·lents com Galaxy On Fire 2, Limbo, Dead Trigger 2, LEGO Lord of the Rings, Sky Gamblers: Storm Riders o Bastion. A més, és d’esperar que les grans produccions que apareguin publicades d’ara endavant considerin aquest aspecte com una addició natural, i el recent Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas així ho indica. En qüestió de mesos hauria de ser estrany veure jocs que no permetin gaudir d’aquests nous comandaments, excepte aquells que per la seva tipologia es gaudeixin millor amb una pantalla tàctil, com les aventures gràfiques o els jocs de taulell.

Comandament tancat

Adaptadors per a iPhone 5 i 5S

Comandament obert [pe2-gallery class="alignleft" ] [/pe2-gallery]

Avui us presento un dels primers dispositius que ha sortit al mercat que incorpora aquestes especificacions, i el primer que passa per les nostres mans. Es tracta del MOGA Ace Power. L’empresa MOGA ja té cert recorregut en la fabricació de comandaments físics de videojocs per a telèfons mòbils, no en va és líder a Android, i és lògic que ara que es donen les circumstàncies adequades faci el salt a la plataforma portàtil amb més videojocs del mercat. L’Ace Power presenta una configuració de botons que resultarà molt familiar als jugadors de videoconsoles: una creueta direccional, dues palanques de control analògiques, quatre botons d’acció frontals i quatre botons posteriors a la zona dels gallets. És una distribució de botons molt utilitzada i ja emprada a altres plataformes, i per tant la seva eficàcia i comoditat està més que demostrada. El tacte dels diferents botons i palanques és bo, tal com esperes, i el joc es fa molt agradable.

Botons posteriors El comandament està fet de plàstic i permet plegar-lo (fins a cert punt) per a què ocupi menys espai quan no es fa servir. En posició tancada, sense l’iPhone al seu interior, el dispositiu dóna una sensació de fragilitat o de poca qualitat que no esperàvem, tot i que segurament és una sensació causada pel sistema de plegament. Amb el telèfon al seu lloc, preparat per a jugar, dóna una sensació molt més robusta i confiable, amb un pes i una rigidesa molt més semblant al que la intuïció dicta.

Sortida d'auriculars Incorpora una bateria de 1800 mAh que proporciona fins a 16 hores de joc, tota una heroïcitat en el món de les bateries de terminals mòbils. A més podem fer servir aquesta càrrega addicional, si ho volem, per a carregar el telèfon mentre juguem, una característica que des d’aquí aplaudim amb força. Un dels problemes de jugar a videojocs a un iPhone és el consum de bateria, com ja hem comentat alguna vegada, i MOGA sembla ser-ne conscient i ha posat fil a l’agulla.

Indicador de bateria en càrrega

Indicador de bateria al comandament [pe2-gallery class="alignleft" ] [/pe2-gallery]

El MOGA Ace Power serveix per a jugar amb iPhone 5, iPhone 5S i iPhone 5C, i a més incorpora uns petits adaptadors per a poder emprar un iPod Touch de 5ª generació, detall que també aplaudim. L’iPod Touch ens sembla una gran opció com a videoconsola portàtil per mèrits propis i aquest comandament ho certifica definitivament.

iPod Touch amb els adaptadors corresponents L’únic però que el dia d’avui podem posar a aquest perifèric és el preu. 99€ ens sembla un preu un pèl excessiu per a aconseguir implantar-se amb força al mercat, ja que només compensarà als que realment passin moltes hores jugant amb el seu iPhone o iPod Touch. És d’esperar que, amb el pas dels mesos, els preus s’ajustin una mica, però nosaltres sincerament esperàvem preus bastant més ajustats que fessin més fàcil la decisió de compra als potencials clients. En definitiva, si passeu hores jugant amb el vostre telèfon d’Apple i us agraden els jocs que suporten aquests dispositius el dia d’avui el MOGA Ace Power és un bon regal de Nadal. Si no sou d’aquest segment, el preu farà que sigui necessari avaluar en cada cas la conveniència o no d’afrontar aquesta despesa. El podeu trobar a la venda a les botigues d’Appleo a Amazon, per exemple.

stats