Blogs 03/06/2015

Dóna una segona vida al teu vell ordinador amb un disc SSD

3 min

De vegades, el hardware antic dóna sorpreses inesperades. Quan un ordinador que ja té uns quants anys, i nombroses hores de vol, començar a no funcionar correctament, sovint pensem que es tracta de l’edat dels diferents components, del nou software que requereix més potència, o de coses tan aparentment claus pel funcionament adequat d’un ordinador com el processador, la placa base o la memòria RAM. Però en molts casos el problema està a llocs inicialment insospitats, com la unitat de disc dur.

És realment sorprenent com un disc dur ràpid dissimula molts dels problemes del hardware antic d’un ordinador. Avui us vull explicar la meva experiència particular, i com un portàtil que ja donava quasi per superat a causa del seu limitat funcionament ha tornat a néixer, convertint-se en un ordinador ràpid i més que apte pel seu ús diari. I que ho seguirà sent uns quants anys més.

MSI model MS 1221 L’ordinador portàtil en qüestió és un MSI model MS 1221, de 2007. Per posar-ho en context, és l’any en què va aparèixer el primer model d’iPhone (el que mai va arribar a les nostres botigues) i més d’un any abans que el primer telèfon amb sistema operatiu Android arribés al mercat. Penseu en quin telèfon teníeu llavors i en quin porteu ara a la butxaca, i veureu que aquests vuit anys han donat molt de sí. Doncs aquest portàtil, que durant vuit anys havia anat fent el seu servei, feia ja un temps que funcionava de forma manifestament millorable. Ja l’havia reinstal·lat diverses vegades i havia sofert canvis de sistema operatiu, però, amb tot, cada cop patia més per executar el software modern amb el seu Core2Duo i les seves 2 GB de RAM. A més, la unitat de DVD feia anys que no funcionava, i no veia interessant gastar diners en la seva reparació (els discs han estat pràcticament substituïts per les memòries sòlides).

Toshiba SSD Q Series Pro de 256 GB Havia llegit articles de gent comentant el gran canvi que suposava substituir un disc dur normal per un SSD, i finalment vaig decidir donar una segona oportunitat al meu venerable portàtil. Vaig treure la unitat de DVD, vaig comprar un adaptador per posar el disc dur actual al lloc del DVD, i al lloc original del disc dur vaig afegir un Toshiba SSD Q Series Pro de 256 GB. Tan simple com això, no es requereix cap coneixement de muntatge d’ordinadors, ni configurar BIOS, ni res d’això, només s’ha de treure la tapa del portàtil i fixar-se on va cada peça (no s’han ni de collar cables), per col·locar cada cosa al seu lloc en substituir els components.

És important que el disc SSD sigui de qualitat, ja que és la peça clau de tota aquesta transformació, i els Q Series Pro de Toshiba són una garantia. Tot seguit vaig instal·lar Windows 8.1, i el canvi ha estat sorprenent, molt millor de la meva previsió més optimista. Realment costa acceptar que l’ordinador que tinc ara mateix a les mans és el mateix que darrerament ja no fèiem servir perquè s’havia convertit en desesperadament lent en algunes tasques. Ara és ràpid i totalment operatiu a uns nivells totalment equiparables a un ordinador actual de gamma mitjana.

Adaptador per posar el disc dur actual al lloc del DVD Si teniu un ordinador, portàtil o no, vell, que penseu que ja ha arribat al final de la seva vida útil i que s’ha de llançar, penseu-vos-ho dues vegades. Amb un cost realment baix (comparat amb el preu d’un ordinador nou) podeu gaudir d’un nou ordinador sense haver de canviar-lo.

stats