PALADARS
Cultura 13/09/2013

Trobades gastronòmiques

La xarxa afavoreix noves experiències per als paladars més inquiets

Eva Rexach
3 min
Trobades gastronòmiques

El taller és en un local de Gràcia amagat rere unes portes de fusta massissa. A l'interior, il·luminat per la llum que entra per un petit jardí, hi ha una dotzena de persones esperant que comenci la funció. Entre elles, el Miquel, el mestre xocolater. Aquestes persones, que no es coneixen de res, estan a punt de viure una experiència gastronòmica única: una degustació de xocolates i tes, creats en exclusiva pel Miquel, que els anirà descobrint a mesura que explica els secrets d'aquest producte vingut d'ultramar fa més de 500 anys.

Aquesta és una de les moltes activitats que es poden compartir amb coneguts o desconeguts a través d'Eatwith, una plataforma social que ofereix experiències gastronòmiques creades pels mateixos usuaris: una andalusa que obre les portes de casa seva per oferir un sopar a base de tapes, un taller de cuina brasilera a casa d'un xef autòcton, una visita a la Boqueria amb un cuiner i un dinar al seu menjador…

TROBADES MEMORABLES

Eatwith es va crear el 2012 a Israel, i va començar a funcionar a Barcelona al mes de gener. Ja hi ha al voltant de 100 hostes a Catalunya que ofereixen tot tipus d'experiències, sempre amb un denominador comú: tenen lloc a les cases dels mateixos hostes, en terrasses, àtics, cases amb jardí o tallers. I és que una de les condicions que s'han de complir per formar part d'aquesta idea, en paraules del responsable d'Eatwith Espanya, Joel Serra-Bevin, "és que l'entorn sigui atractiu i còmode, i que l'hoste tingui l'habilitat de congeniar amb gent de tot el món". La idea, en principi, va néixer per mostrar la gastronomia local als viatgers, però el públic també és en bona part autòcton, "perquè és una alternativa més social, deliciosa i memorable que les opcions que existeixen", explica Serra-Bevin. I segueix: "Per a mi, la gent que he conegut en aquestes trobades és molt millor que el menjar en si".

EXPERIÈNCIES COL·LABORATIVES

Trip4Real, creat el febrer del 2013 per un grup de joves emprenedors liderats per la catalana Glòria Molins, també neix amb la voluntat d'unir locals i visitants en experiències personalitzades i diferents. La idea és que el viatger d'una ciutat entri en contacte amb les persones que hi viuen a través de les activitats que organitzen. Des de descobrir botigues de roba vintage fins a fer tours fotogràfics, aprendre els secrets de la pintura en seda, fer una ruta pel Poble-sec de bracet d'una persona del barri o descobrir els gustos africans a Sitges. I, lògicament, també hi ha activitats gastronòmiques: dinar a casa del xef de l'antic restaurant Matsu, una ruta entre vinyes amb segway , un taller de cuina peruana, turisme pesquer a Cambrils, un roadtrip amb visita a un celler de l'Empordà, un tour al museu de l'oli a Lleida, un esmorzar dalt d'un globus aerostàtic sobrevolant la Costa Brava…

TROBADES D'ABAST MUNDIAL

Un tercer cas de trobada gastronòmica a través d'internet és MeetUp. Nascuda a Nova York i amb uns quants anys de rodatge, MeetUp és en realitat una extensíssima xarxa internacional de grups locals per afinitats. Present a gairebé 200 països i amb més de 14 milions d'usuaris, els aficionats a la gastronomia, l'art, la programació informàtica, els idiomes, la natura o el trekking tenen aquí el seu punt de trobada. La inscripció és gratuïta, així com la majoria d'activitats, que s'organitzen online per traslladar-se al món real. Hi ha grups dedicats a organitzar trobades particulars per degustar cuines del món, grups per a amants del curri, grups per anar a fer un brunch , per aprendre idiomes cuinant, per fer tastos de vi o descobrir la cuina mexicana…

També hi ha grups per a fans del cebiche , per a homes gais que es troben per sopar i parlar en anglès, o per aprendre els secrets de la rebosteria. La xarxa, de nou, serveix com a excusa per trobar-se amb persones afins, conèixer gent nova i descobrir el món gastronòmic.

stats