FUGIDES
Cultura 12/07/2013

Tortosa torna a ser renaixentista

La capital del Baix Ebre s'omple de color en aquesta festa tradicional

Cecilia Lorenzo
3 min

N'hi ha cada dia i per tot arreu: festes majors, fires medievals, festivals, processons, dinars populars, cercaviles, castells de focs, diades castelleres... No és fàcil triar entre la multitud de celebracions estiuenques que esquitxen el territori català, però si ho haguéssim de fer, ens quedaríem sense cap mena de dubte amb la Festa del Renaixement. Durant quatre dies, del 18 al 21 de juliol, Tortosa és el lloc i el moment per viatjar al segle XVI, un moment esplendorós en la història de la ciutat.

DE NOU AL SEGLE XVI

Enguany la festa arriba a la divuitena edició amb les expectatives de sempre: aconseguir que el nucli antic llueixi més bonic i animat que mai. I tot gràcies a una recreació històrica rigorosament documentada sense marge per a la improvisació i a una gran participació dels vilatans. L'entusiasme dels tortosins fa que als carrers es respirin olors antigues, que se sentin dolces melodies, que les cases es vesteixin de gala i que homes, dones, avis, àvies, nens i nenes vestits d'època es passegin de la manera més natural pels carrers i places del centre.

70 ESPECTACLES DE CARRER

De dijous a diumenge. De sol a sol. No hi ha ni un minut per avorrir-se i cal un programa per aclarir quan i on es fa què. Per començar, animació i teatre amb espectacles gratuïts per a petits i grans amenitzaran tots els racons del centre. També hi haurà música i dansa d'arrel renaixentista al carrer. No hi faltaran els actes propis de la festa, com la cerimònia d'inauguració, el jurament dels procuradors o el seguici de les famílies nobles, i els espectacles fixos com La Taverna d'Enrico , amb Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, un clàssic i una cita ineludible.

Dins de la programació teatral, s'hi presentaran tres noves obres: Hamlet de la companyia TAT (sorgida d'antics alumnes de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa); Scarashow , de la companyia francesa del mateix nom, especialitzada en esgrima artística, i Mytik Itak , de la companyia francesa Théâtre de l'Alaude. A més, hi haurà una pila d'espectacles més, representats per una seixantena de companyies, d'aquí i de fora.

OLORS, GUSTOS I COSTUMS

A més de la vista, que no dóna l'abast registrant la total transformació de la ciutat, tots els sentits tenen la seva importància a l'hora de fer un viatge al segle XVI. És per això que els obradors, les cuines dels restauradors, els forners i els pastissers recuperen centenàries receptes que ofereixen a visitants i tortosins. Els restaurants participen en les jornades gastronòmiques Mengeu de Festa, amb plats fets a partir de receptes antigues com les que apareixen en El llibre de Coch (1525), del Mestre Robert. Els forns i els pastissers elaboren les llepolies de la festa, uns dolços temptadors com el pa de la festa, la coca de l'emperador, les torretes i les garrofetes del Papa i els pastissets. Els bars i les associacions munten les seves tavernes recreant els espais de trobada de l'època per formar La Ruta de la Saboga. El seu nom fa una analogia amb la famosa Ruta del Bakalao fent referència a un peix del riu Ebre molt apreciat antigament. I entre taverna i taverna es pot fer una passejada pels campaments del Renaixement (el dels Pescadors, el del Terç, el del Pou, el dels Abanderats, el de les Quincalles i el de les Cavalleries), sis assentaments que reprodueixen fidelment la vida al segle XVI. I per als que vulguin anar de shopping a l'antiga, també hi ha les paradetes de Lo Taulell al carrer, on es venen tota mena de productes relacionats amb la festa i amb l'època.

Tot plegat es converteix en una excusa perfecta per descobrir el patrimoni de la capital del Baix Ebre i rememorar el passat d'una ciutat multicultural que està orgullosa de la seva història. Segur que abans de deixar-la sentirem algú cridant allò de: "Terra d'aigua, terra d'un riu. Visca la vegueria de Tortosa. Visca!"

stats