Critica de cinema
Cultura 19/04/2013

Tierra prometida

*** Direcció: Gus van Sant. Guió: Matt Damon, John Krasinski. 106 minuts. Estats Units (2012).Amb Matt Damon, John Krasinski, Lucas Black, Frances McDormand

Toni Vall
1 min

Gus van Sant té una carrera estranya. Tant capaç de deixar-se seduir pel Hollywood indie més comercial -L'indomable Will Hunting , A la recerca d'en Forrester - com de preferir el cinema d'autor aferrat a l'estranyesa més radical -Elephant , Last Days - ens serveix ara un film a mig camí. Tierra prometida és cinema ecologista sense histerismes, amb arrelament a la tradició clàssica del cinema ianqui més conscienciat -de Martin Ritt a l'Erin Brockovich de Soderbergh- i amb ella Van Sant es posa el mono d'indignat per denunciar les tècniques d'engany i suggestió d'una empresa extractora de gas.

Més enllà de l'argument -molt ben explicat per un guió mil·limètric potser massa perfecte- interessa sobretot la capacitat del director per plantejar una història sobre la dialèctica i la capacitat d'interacció intel·lectual de l'ésser humà. Falla el final benpensant i bavós, però és un film estimable.

stats