FUGIDES
Cultura 01/02/2013

Temps de garoines, en veler i a alta mar

Els encants de Palafrugell fora de la temporada turística

Cecilia Lorenzo
2 min

Com deia Miquel Martí i Pol, viure és combatre la peresa. Ben mirat, si ens abriguem força no hi farà tant de fred, a dalt del vaixell. És hivern, el cel és gris i sembla que res convidi a passar un dia a la vora del mar. Però al port de Llafranc, al cor de la Costa Brava, ens espera el Rafael , un vaixell de vela llatina, construït el 1915.

Joan Santolaria, el capità, ens rep amb molta energia. Són les 12 h i estem a punt de salpar. Tot està preparat per a una de les tantes activitats que des de l'Ajuntament de Palafrugell s'han organitzat al voltant de la Garoinada, una campanya gastronòmica dedicada a aquest equinoderm (o animal cobert de punxes) que, com ens diu el Joan mentre naveguem rumb a Calella, "o t'apassiona o no t'agrada gens". Les sortides, des de Llafranc, són els dissabtes i diumenges mentre dura la Garoinada.

La paradeta està muntada: 150 garoines, un porró de vi negre de l'Empordà, pa i un plat amb un assortit de botifarra blanca i negra per acompanyar. El Joan es disposa a tallar les garoines amb un estri especial (fabricat per ell mateix) i a oferir-les a tots els tripulants del Rafael . Tothom a bord coincideix a dir que el gust de la carn del Paracentrotus lividus és intensa. Per alguns és exquisit i se'n mengen una dotzena. D'altres en tenen prou amb un parell. Mentre tastem la diferència entre mascles (amb la carn més vermellosa) i femelles (més marronosa) descobrim que ara (i fins al 17 de març) és la millor època per menjar-ne. Aquest és el període de l'any en què són més plenes i gustoses. A més, durant l'hivern, les altes pressions fan baixar el nivell de l'aigua de mar, els anticiclons són més habituals i la superfície del mar és més plana. Per tot això els mariscadors aprofiten aquesta època per capturar-les. De fet és molt millor si el mar està tranquil i la marea baixa. I ara que hem fet fora la peresa, ara que el bon menjar, el bon vi i la bona companyia ens han tret el fred del cos, seguim gaudint de la visió d'un punt de vista privilegiat de la costa: el far de Sant Sebastià i la petita cala Pedrosa. Que bonica que és la Costa Brava des del mar!

LA GAROINADA

El tast de mar i garoines a bord del Rafael no és l'única activitat que es pot fer a Palafrugell durant la Garoinada. De fet, menjar garoines pot convertir-se tan sols en una excusa (molt bona, això sí) per visitar aquest municipi del Baix Empordà, ple de racons idíl·lics, fora de la temporada estiuenca.

Una excursió a peu pels camins de ronda o una ruta en caiac per les platges de Llafranc, Tamariu o el Canadell pot ser un bon preludi d'una passejada per Calella de Palafrugell, una posta de sol des del far de Sant Sebastià o una visita a alguns dels museus del terme (Fundació Josep Pla, Jardí Botànic de Cap Roig, Fundació Vila Casas, Museu del Suro…).

Alguns restaurants ofereixen el menú de la Garoinada, un àpat amb entrant de garoines, arròs a la cassola, postres de crema, vi dels cellers Espelt i soldat (cafè amb aigua amb gas), una beguda típica de la zona. També hi ha una oferta especial de cap de setmana que inclou allotjament, àpats i activitats.

stats