ESCENES
Cultura 06/09/2013

Tàrrega, 10 apostes

No us aclapareu amb l'enorme oferta de la Fira. Gaudiu de triar, de descobrir. El nostre decàleg us ajudarà a encertar-la

Belén Ginart
3 min

La fira d'espectacles en majúscula ofereix risc i en demana. Entre els 80 espectacles del programa hi podeu trobar emergents i consagrats, estrenes i reposicions, babel d'artistes i miscel·lània de gèneres. I aquest any obre aparador a les arts escèniques vingudes de Mèxic. Per molt que vulgueu, no ho podreu veure tot. Us ajudem a encertar la tria.

1. 'TRANSFORMA-T'

La Fira es va inaugurar ahir amb l'estrena d'aquest espectacle, multidisciplinari i de gran format, de la companyia Nats Nus. Avui el podeu tornar a veure i engrescar-vos amb la crida a la reinvenció que el muntatge proposa com a clau per superar la basarda general en uns moments tan complicats. Acrobàcia, manipulació d'objectes, percussió, ombres i elements audiovisuals per animar-nos a tirar endavant, malgrat tot.

2. 'ABCISE'

¿Això és dansa o és arquitectura efímera? Potser us vindrà al cap aquesta pregunta si presencieu alguna de les funcions de l'espectacle ideat pel ballarí Jordi Galí. Amb ajut d'escales, cordes i fusta, els tres intèrprets dibuixen amb el cos un electritzant joc de traços horitzontals i verticals i construeixen in situ una escultura. L'espectacle s'inscriu en el territori d'exploració de les fronteres entre les disciplines escèniques i l'art.

3. 'ÂRTICA'

La companyia Ponten Pie va tenir el seu primer altaveu públic fa tres anys, en un dels laboratoris de creació que organitza FiraTàrrega. La recerca d'una estreta implicació de l'espectador en la història i una posada en escena poc habitual formen part de l'ADN d'aquest grup, creat i dirigit per l'actor Sergi Ots. Ara porten a la Fira el seu tercer espectacle, una invitació a compartir per una estona la calidesa dels habitants d'una acollidora casa de fusta. Deixeu-vos transportar. Literalment. Els assistents a cadascuna de les representacions seran traslladats en autobús fins al lloc de la funció, fora de la ciutat.

4. 'CARNADA'

Tàrrega ens acosta a l'univers de la mexicana Compañía Nacional de Teatro amb aquesta imprevisible adaptació del Rei Lear de Shakespeare. La signa Richard Viqueira, actor, dramaturg i director escènic conegut al seu país com el kamikaze del teatre . Risc, nous llenguatges i iconoclàstia a cabassos.

5. 'CONTRA LA CIUTAT'

Aquí l'espectacle l'heu de construir vosaltres. Però no us esvereu. No us haureu d'exposar al públic. O no ben bé. Ni tampoc haureu de pujar a un escenari. O no ben bé. La proposta és un joc ideat per Esteve Soler i Jordi Queralt a partir de l'exitosa trilogia del primer ( Contra el progrés, Contra la democràcia, Contra l'amor ). El dramaturg antisistema us proposa un itinerari urbà (amb l'ajut d'un mapa ad hoc ) perquè pugueu ratificar la deshumanització en què ens movem avui tots plegats.

6. 'DE MIRACLES I MERAVELLES'

No és precisament una estrena. Ja fa temps que aquest espectacle de la Fundació Collado & Van Hoestenberghe roda pels escenaris, d'aquí i de fora. Però si encara no l'heu vist us farà bo gaudir-ne. No en va el subtítol de la peça és Conferència optimista . Feta de paraula, música i fotografia, la proposta té el sa objectiu de bombardejar la foscor regnant. I el pessimisme, esclar.

7. 'ENTRE TU I JO'

Mar Gómez i Xavier Martínez són parella. I també treballen junts. Així que, d'alguna manera, aquest espectacle havia d'arribar. Hi exploren els aspectes menys romàntics d'una relació. Aquells en què la convivència, diuen els creadors, sembla més aviat un segrest, tot i que resulti difícil saber qui és l'hostatge i qui fa de segrestador. Ho expliquen en clau de dansa teatre, que és el gènere habitual d'aquesta companyia, amb residència artística al Teatre Modern del Prat. La peça s'estrena a Tàrrega i s'ofereix en funció gratuïta. Però el tema no els és nou. Entre tu i jo és la versió pensada per a l'aire lliure de For ever and a day , en què ja en parlen.

8. 'EL LLOC'

Aquesta és clarament una de les propostes per descobrir el que Tàrrega pot oferir de nou. És el primer espectacle d'Íntims Produccions, una companyia sorgida de l'Aula de Teatre de Lleida. La peça, especialment pensada per a l'espai on es presenta, explora en la relació de quatre amics a partir d'un joc històric sobre la matança de jueus a Tàrrega el 1348. I explora com els espais s'amaren de les històries de què han estat escenaris.

9. 'TODAVÍA... SIEMPRE'

Una de les obres imprescindibles de la panoràmica mexicana que ofereix la Fira. Tara Parra, gran diva de la interpretació del país, protagonitza aquesta història sobre la retrobada d'una parella, mitja vida després de la seva separació, i sota l'ombra de la memòria i la mort.

10. 'LO ÚNICO QUE NECESITA...'

Des de Mèxic arriba també aquesta crua versió de Les criades , de Jean Genet. De títol llarguíssim ( Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar ) és un duel escènic i un joc metateatral. Les actrius entren i surten dels personatges per parlar dels límits entre la realitat i la ficció. Sense estalviar en violència.

stats