Crítica de cinema
XAVI SERRA

Menú degustació

* Direcció: Roger Gual. Guió: Javier Calvo, Silvia González Laá i Roger Gual. 90 minuts. Espanya (2013).Amb Jan Cornet i Clàudia Bassols.

La comèdia sofisticada no és un gènere fàcil. Com a l'alta cuina, cal tenir uns ingredients de primera, una execució perfecta i una habilitat per harmonitzar els elements que fregui la genialitat. Si no, el resultat queda tan lluny de Lubitsch com els concursants de Master chef de Ferran Adrià. És el cas de Menú degustació , una comèdia romàntica ambientada en un restaurant de tres estrelles de la Costa Brava que plega en el seu moment més àlgid, en què Roger Gual confon la lleugeresa amb la banalitat i la sofisticació amb l'elitisme pijo. L'anèmic guió de l'escriptor Javier Calvo omple de personatges de manual -la vídua excèntrica, el comensal misteriós, el cirurgià workaholic- i diàlegs asèptics un relat coral i arrítmic, una comèdia que només fa riure involuntàriament quan introdueix dramatisme pels mitjans més ridículs -la barca que porta les postres s'enfonsa? Vinga, va- o en l'aparició inefable de les Nancys Rubias. En el trànsit de l'estilisme d'autor de Smoking room a la comèdia comercial, Roger Gual s'ha quedat sense estrelles.