CINEMA
Cultura 16/08/2013

Rebel·lió a la granja

Matt Damon protagonitza 'Elysium', un 'blockbuster' de ciència-ficció política

Xavi Serra
2 min
Rebel·lió a la granja

El 2154 la humanitat es divideix en dos tipus de persones: una minoria de ciutadans adinerats amb tots els privilegis que habiten en una luxosa estació orbital (Elysium), i tota la resta, que viuen en la misèria bruta i superpoblada d'un planeta Terra on policies robot actuen de braç executor d'un règim totalitarista basat en la desigualtat. Aquest és el panorama d' Elysium , la nova fantasia distòpica escrita i dirigida per Neill Blomkamp, que després de plantejar la trobada de la humanitat amb els àliens en clau d'apartheid a District 9 (2011), torna a barrejar política i ciència-ficció en un film que projecta en el futur una visió augmentada de les tensions migratòries i la bretxa socioeconòmica entre el Primer Món i el Tercer. "Cap als 70 es va discutir la idea de deixar la Terra i construir estacions espacials per viure-hi en un futur -explica Blomkamp-. M'agrada partir d'un concepte conegut i adornar-lo de diners, diamants. La idea de construir mansions a l'estil Bel Air en una estació espacial em va semblar tan ridícula que havia de fer una pel·lícula sobre el tema".

ENTRE L'ESPASA I LA PARET

Amb el crani rapat al zero i uns músculs fruit d'haver suat la cansalada al gimnàs durant mesos, Matt Damon interpreta el Max, el protagonista d'Elysium , un criminal reformat de Los Angeles que després de rebre una dosi letal de radiació es troba entre l'espasa i la paret: si no té accés a un dels escàners mèdics de l'estació orbital, capaços de curar qualsevol malaltia, morirà en qüestió de dies. "El Max, com molta gent de la Terra, tenia el somni de viure a Elysium un dia -diu Damon-. Però es va fer gran. La vida va jugar-li una mala passada i ara s'ha resignat, ja no somia en Elysium. Però al film es troba en una situació que el convertirà en l'única persona capaç de canviar les coses".

El Max s'aliarà amb un amic de la seva època criminal (Diego Luna) per aconseguir un bitllet d'anada a Elysium i es veurà ficat per atzar en una trama liderada per la secretària de Defensa (Jodie Foster), que persegueix derrocar el govern liberal del satèl·lit. En el procés, el Max s'enfundarà un exoesquelet mecànic que amplifica la seva força i l'ajuda a plantar cara als robots policies. Però el seu antagonista directe serà el Kruger, un assassí a sou d'Elysium, un psicòpata despietat que encarna -amb un pervers sentit de l'humor- Sharlto Copley, amic de la infància de Blomkamp, que ja protagonitzava District 9 .

CIÈNCIA-FICCIÓ SOCIALISTA

L'estrena d' Elysium als Estats Untits ha anat acompanyada de polèmica pel seu discurs polític: la dreta conservadora l'ha acusat de subscriure les proclames d'Occupy Wall Street i l'ha qualificat de "ciència-ficció socialista". Així i tot, el públic ha respost i la pel·lícula s'ha situat immediatament en el primer lloc de la taquilla. Com a premi, Blomkamp ja ha rebut llum verda per al seu nou film, Chappie , també de ciència-ficció i amb Copley de protagonista.

stats