ESCENES
Cultura 10/07/2015

Radiografia de la jove i ganuda La Calòrica

La companyia presenta 'Bluf' al Grec

B.g.
3 min
poi

La Calòrica va néixer fa cinc anys a l’Institut del Teatre. Els va unir el treball de final de carrera: Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I. El que es podria haver quedat a les aules ràpidament en va transcendir: aquell mateix any, el Versus Teatre va programar l’espectacle fundacional del grup. L’inici va resultar ser també una sòlida base per a una trajectòria que ara els porta per tercer cop al Grec. Hi presenten Bluf, un títol onomatopeic al·lusiu a l’estafa i la decepció, malgrat que La Calòrica estan ben satisfets de la història de la companyia.

La il·lusió de la joventut

Entre els punts a favor per fer una companyia junts hi compten el fet de cobrir una varietat de branques artístiques. La Calòrica són Joan Yago (dramaturg), Israel Solà (director), Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius i Júlia Truyol (actors) i Albert Pascual (escenografia i vestuari). Tots tenen entre 26 i 33 anys i molta il·lusió per sortir-se’n com a companyia malgrat el context difícil. “I a tots ens agrada molt menjar, per això ens diem La Calòrica”, aclareix Marc Rius.

Set produccions en cinc anys

Fins avui La Calòrica ha sigut fructífera i exitosa, guardonada amb diversos premis. Han creat set espectacles a partir de dues premisses. La primera és parlar de temes que els toquen de prop, des de la mort ( Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I, premi del jurat al Festival Escènia de Foios, València) fins a la precarietat laboral d’avui ( Sobre el fenomen de les feines de merda ), la censura als mitjans de comunicació (L’Editto Bulgaro, estrenada al Grec 2012 i programada al Maldà durant l’agost), la pèrdua de valors ( La nau dels bojos, premi Adrià Gual, presentada al Grec 2013), la recerca de la fama a qualsevol preu (Ekstraordinarny ) o la lluita d’egos (amb la lectura dramatitzada de l’obra El triomf de la fonètica al TNC). L’altra premissa del treball de La Calòrica és l’humor, fonamental als seus espectacles.

‘Bluf’ i la novel·la gràfica

L’espectacle que porta La Calòrica per tercera vegada al Grec es va estrenar fa uns mesos dins del festival Temporada Alta i va guanyar el premi Quim Masó 2014, convocat en el marc del festival gironí i gràcies al qual La Calòrica va disposar dels mitjans per produir-lo. L’obra és una comèdia coral inspirada en l’estètica i els mecanismes de la novel·la gràfica. A cavall entre la realitat i la ficció, els personatges estripats que hi apareixen lluiten per aconseguir la felicitat. Però tots han pres decisions equivocades difícils de revertir. Hi ha una parella d’atracadores lesbianes que acaben dedicant-se a la cançó, el director d’una gran empresa que fracassa en els seus intents de ser un músic d’èxit, un noi víctima de bullying per culpa de la seva coixesa… Al setembre, l’obra obrirà la nova temporada de la Sala Beckett.

Una creació compartida

“Som una companyia molt assembleària”, descriu l’actor calòric Marc Rius. Malgrat que les figures de l’autor (Joan Yago) i el director (Israel Solà) estan molt definides, tothom té la possibilitat de fer la seva aportació a les obres. Rius destaca l’heterogeneïtat de llenguatges que defineix fins ara la producció del grup. I explica també que, amb motiu dels cinc anys de La Calòrica, que s’han complert fa només unes setmanes, van acordar avançar cap a la definició d’un segell més clar. En aquesta direcció van, de moment assajant allà on els deixen fer-ho però amb ganes de trobar el seu propi espai. I, si la fortuna els és propicia, els agradaria actuar en teatres més grans. També estan traduint les obres al castellà; han començat amb Sobre el fenomen de les feines de merda, que possiblement viatjarà a Madrid.|

Grec 2015: ‘Bluf’, de Joan Yago. Direcció: Israel Solà. Amb Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius, Júlia Truyols

Mercat de les Flors (Barcelona)

Del 16 al 19 de juliol

stats