FUGIDES
Cultura 08/03/2013

Passejades aromàtiques

13 parcs de les olors per gaudir d'experiències embriagadores

Cecilia Lorenzo
3 min
Passejades aromàtiques

Pilar Comes ha trobat el seu lloc al món. És una finca situada a la vall del Ros, sota els cingles de Bertí, a la comarca del Vallès Oriental. Des d'allà ha fet realitat un projecte que feia temps que li voltava pel cap: crear una xarxa de petits parcs al voltant de l'apassionant món de les herbes aromàtiques. La seva idea ha tingut molt èxit, i avui ja hi ha 13 parcs de les olors en funcionament, 5 que s'inauguraran aviat i d'altres en projecte.

LA VALL DEL ROS

Envoltats d'un paisatge protagonitzat per les roques vermelles dels cingles de Bertí, la Pilar ens acompanya en una embriagadora passejada al voltant de plantes de farigola, orenga, menta, tarongina, sàlvia, lavanda, romaní… Aprenem per a què es pot utilitzar cada planta i com es fa un perfum. Descobrim que amb menta, lavanda i sàlvia es pot fer un afrodisíac i que de quatre brots de tarongina, una mica de lavanda i espernallac en surt una fragància boníssima.

El jardí està format per tres àrees diferents. La primera és l'àrea de les plantes aromàtiques: espígol i lavanda, sàlvia, timó, marduix o menta. Cada planta ocupa un rodal d'uns 3 metres. Així, els visitants accedim fàcilment a cadascuna de les espècies, les toquem, les olorem i fins i tot en collim un brot. La següent àrea és la de les plantes culinàries, amb una estètica semblant a la d'un hort: farigola, alfàbrega, orenga, julivert o sajolida, entre moltes altres. La tercera àrea és la de les plantes medicinals, com el saüc -que és una flor que es pot fer servir per curar el refredat i les angines, per a la infecció d'orella, per anar de ventre o per tractar les malalties del fetge- i la valeriana, que s'usa com a tranquil·litzant natural, per afavorir la son o com a antiinflamatori.

Les visites al jardí són sempre concertades, excepte el primer diumenge de cada mes, que no cal reserva prèvia. Es pot participar en una visita guiada convencional (que dura 1 hora i 30 minuts) o en les diferents activitats obertes que es fan al parc durant tot l'any, que inclouen tallers de plantació, d'elaboració de perfums, sabons o cosmètics, de preparació d'infusions, de cuina, etc.

N'HI HA A TOT CATALUNYA

Al Baix Berguedà hi trobem Cal Forner, una casa rural situada al terme de Viver i Serrateix envoltada de camps de lavanda, on també es fan activitats relacionades amb el món de les plantes aromàtiques, sobretot a l'estiu.

Al Priorat hi ha el Parc de les Olors de la Miloquera de Marçà. Situat dalt d'un turó, l'indret és un magnífic mirador del Priorat i té un microclima idoni per a prop de 200 espècies diferents de plantes medicinals, aromàtiques i culinàries, a més d'un estany amb plantes aquàtiques. En el mateix espai també hi ha el centre d'interpretació de la tortuga mediterrània, una espècie protegida i en perill d'extinció.

A l'Alt Berguedà, al municipi de Bagà, hi ha el Parc de les Olors del Molí del Casó, una casa de turisme rural (ecoallotjament) amb un jardí culinari i medicinal, on se serveix una cuina excel·lent i on durant els mesos d'estiu es fan visites i tallers de cuina amb herbes.

A la Conca de Barberà, al poble de Farena, hi ha el Parc de les Olors de Mas de Caret, un ecoallotjament al mig de les muntanyes de Prades, amb un jardí culinari i aromàtic. Els diumenges està obert i us hi podeu quedar a dinar, reservant-ho prèviament. No gaire lluny d'aquí, al poble de les Piles, es pot visitar el Parc de les Olors de Cal Romà, amb un jardí aromàtic, culinari i medicinal on es poden conèixer les aplicacions de la calèndula i passejar per un claustre verd.

També es poden visitar el Parc de les Olors de Vallmanya, a Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental), especialitzat en tallers d'obtenció d'olis essencials; el de Can Gessé d'Almacelles (Segrià), un oasi d'aigua, roses amb una gran varietat de plantes i un ampli ventall de cursos i tallers, i els de Can Bonic, a Sant Martí Vell (Gironès), d'Avenc de Tavertet (Osona), de Claverol (Pallars Jussà) i d'Agalius, a Malmercat (Pallars Sobirà).

stats