Cultura 08/03/2013

Oz, un mundo de fantasía

Paula A. Ruiz
2 min

Direcció: Sam Raimi. Guió: Mitchell Kapner, David Lindsay-Abaire. 127 minuts. Estats Units (2013).Amb James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams.

Què fa Sam Raimi, un dels tòtems del gore modern i pare de Spiderman, en un viatge multicolor pel meravellós món d'Oz? No és una dada gaire coneguda però, com recorda el col·lega Rubén Romero a Cinemanía , Raimi és un apassionat de la història, fins al punt que va incloure una referència a Dorothy i el seu gosset Totó a Terroríficamente muertos (1987) i a la seva seqüela, El ejército de las tinieblas (1992). L'estima de Raimi per la novel·la de Frank Baum, adaptada al cinema pel guionista Noel Langley i el director Victor Fleming per a la MGM, es nota en el seu film. Molt.

Evidentment, hi ha moltes coses que connecten Oz, un mundo de fantasía amb la cinta original, però també moltes idees només a l'abast d'un bon connaisseur . Si un bon nombre de crítics van veure en el seu moment que les intencions de Baum respecte a Oz tenien més a veure amb la revolució i la lluita contra el capital (la Ciutat Maragda, quina bonica metàfora per parlar del senyor dòlar!), Raimi tampoc oculta que en el seu film del que es tracta és d'acabar amb l'estat de terror imposat per una tirana parricida: la bruixa dolenta.

Més enllà de lectures ideològiques, Oz, un mundo de fantasía també invoca una fe en el poder de les imatges que a molts ens pot resultar ingènua, però que alhora és molt impactant. En aquest sentit, Raimi fa ús de totes les possibilitats de l'univers digital i converteix la pel·lícula en una cinta d'animació, protagonitzada, això sí, per humans. Alguns més inspirats que d'altres, entre ells sobresurt un James Franco que, com el personatge a qui dóna vida, apareix com un farsant encisador.

stats