FUGIDES
Cultura 03/05/2013

Noguera Pallaresa avall

Cinc maneres de lliscar per les aigües braves del Pallars Sobirà

Cecilia Lorenzo
3 min

Les pluges i nevades abundoses dels últims dies han omplert a vessar els rius que baixen de les muntanyes del Pirineu, i el Noguera Pallaresa no n'és una excepció. El corrent que vertebra el Pallars Sobirà és un dels tres millors d'Europa per a la pràctica d'esports en aigües braves, unes activitats que, a banda d'injectar una generosa dosi d'adrenalina i emoció fins i tot al més ensopit, permeten gaudir del paisatge i d'una jornada en plena natura.

RÀFTING, L'ESPORT REI

Si féssim un rànquing dels rius més adients per fer ràfting, el Noguera Pallaresa seria al primer lloc. Sense cap dubte. És l'esport rei de les aigües braves i el més practicat de tots. Es tracta de pujar en una embarcació pneumàtica tipus Zodiac i baixar pel riu tractant de controlar els corrents amb els rems. Sempre en grup i amb un guia que dirigeix l'embarcació, donant les instruccions necessàries als practicants. Segons la gent que sigueu, el guia farà que el viatge sigui més o menys entretingut i mogut. La millor època per practicar-lo és ara, al maig i al juny. Durant aquests mesos el nivell de l'aigua és molt alt i té molta força. Més endavant, el cabal és més tranquil, però augmenta en diferents moments del dia, quan obren les comportes de les centrals hidroelèctriques. Es poden fer diferents trams, de Llavorsí a Rialp (el més espectacular), de Llavorsí a Sort (més llarg i ple d'emocions), d'Escaló a Llavorsí (el tram més adequat per als petits), de Llavorsí a Collegats (el més llarg) i de Baró a Collegats (ideal per a una tarda plena de sorpreses paisatgístiques).

'HIDROSPEED', EN SOLITARI

Si el ràfting és més o menys conegut per tothom, no ho és tant l' hidrospeed , un esport d'aigües braves que gairebé totes les empreses ofereixen, però que no és tan popular. Els orígens d'aquesta curiosa tècnica es remunten a mitjans del 1980, a França. L'hidro és una planxa aerodinàmica dissenyada per poder navegar de manera solitària. En aquesta planxa es recolzen al cos i els peus (amb aletes de busseig, que serveixen com a mitjà de propulsió). La millor època per practicar aquest esport és des de mitjans de maig fins a finals d'octubre, que és quan baixa més aigua al riu Noguera Pallaresa. La primera vegada és recomanable fer un recorregut d'iniciació (de màxim 8 km) i després fer-ne un de més llarg si ens agrada. Un dels trams més habituals per començar és el que va de Llavorsí fins al Pont de Gullerí, a la Noguera Pallaresa.

CAIAC, L'EQUILIBRI

Per controlar un caiac tancat en un riu com el Noguera Pallaresa cal fer un curset d'iniciació, ja que és complicat mantenir l'equilibri. Mig cos queda dins, així que en cas de bolcar cal saber tornar a la superfície mitjançant el que s'anomena l'esquimotatge. També hi ha caiacs oberts, que són més estables. En aquest cas ja no cal fer un curset d'iniciació. Precisament, alguns dels millors trams per iniciar-se són al Noguera, com el que va d'Escaló a Llavorsí.

CANOA-RAFT, COM ELS INDIS

Per sentir-se com els indis americans, que navegaven amb les seves canoes pels mítics rius Nanahani i Saint Louis del Canadà, no cal fer un curset ni tenir cap experiència prèvia. Només plantar-se en una de les tantes empreses a la zona de Sort i Llavorsí i preguntar per una canoa-raft. Es tracta d'una embarcació més estreta i allargada que la que es fa servir per al ràfting i en què viatgen dues o tres persones. La majoria de vegades, sobretot si el descens és complicat, l'últim dels membres és el guia. La diferència amb el ràf-ting és que pots controlar tu mateix l'embarcació, però és recomanable tenir un mínim d'experiència prèvia.

BUS-BOB, DIVERSIÓ ASSEGURADA

És la manera més inestable de baixar pel riu, però també la més divertida i emocionant per la quantitat d'ensurts per minut que s'enduu qui la prova per primer cop. Consisteix a baixar pel riu en una embarcació pneumàtica, de forma allargada i amb capacitat per a quatre o cinc persones. A diferència del ràf-ting, els tripulants van situats un darrere l'altre i no duen cap tipus de subjecció. L'única manera d'evitar la caiguda és mantenir l'equilibri de l'embarcació i remar coordinadament.

10 ADRECES IMPRESCINDIBLES

p { margin-bottom: 0.21cm; } Roc-Roi: www.rocroi.com

Rafting Llavorsí: www.raftingllavorsi.com

Turisnat Pirineus/Rafting Pallars Aventura: www.turisnat.com

Assua Activa: www.assua.com

Yeti Emotions: www.yetiemotions.com

Aiguadicció-Rialp: www.aiguadicciorialp.com

Alta Ruta: www.altaruta.com

Rubber River: www.rubber-river.com

La Rafting Company: www.laraftingcompany.com

Rafting Sort: www.raftingsort.com

stats