PALADARS
Cultura 26/07/2013

Música i gastronomia a l'Empordà

El Gastromusical celebra la sisena edició al Molí de l'Escala

Eva Rexach
3 min

Agafeu cinc cuiners de renom i barregeu-los amb cinc músics d'estils variats. Salpebreu-ho amb una dosi de solidaritat i cuineu-ho a foc lent en un idíl·lic restaurant de l'Empordà: aquesta és la recepta perfecta per elaborar el Gastromusical, una proposta que uneix música i cuina en una original simbiosi.

Aquest peculiar festival té lloc al Molí de l'Escala i és idea de Jordi Jacas, propietari i xef d'aquest restaurant, un antic molí fariner amb molta història. "Volíem crear un festival d'estiu diferent que pogués competir amb la programació de la Costa Brava i que fos una experiència inoblidable", explica. I ho han aconseguit: des del 2007, any en què es va posar en marxa, el Gastromusical ja té una clientela fidel, disposada a deixar-se sorprendre tant en l'aspecte gastronòmic com musical.

ÍNTIM, ÚNIC I IRREPETIBLE

Només cent comensals tenen el privilegi de viure una experiència única: degustar un menú creat expressament per un cuiner de renom i assistir a un concert íntim, de petit format, i a l'aire lliure (tot i que també hi ha l'opció d'anar només al concert). La proximitat, com explica en Francesc Viladiu, el programador musical, és un dels elements claus de la proposta: "Volem que la gent senti que està assistint a una oportunitat única, diferent d'altres festivals. No ens preocupa que siguin artistes mediàtics, sinó que ajudin a crear una experiència". A més, al final de cada vetllada es farà un sorteig de regals, i els diners recaptats aniran destinats a Càritas. Per aquesta raó, cada Gastromusical és únic, com ho és cada menú i cada aportació solidària.

UN TRIO PER COMENÇAR

El Gastromusical s'inaugura el 31 de juliol amb el duet entre CMS Trio (Colina Miralta Sambeat) i Jordi Jacas, que ha preparat per a l'ocasió un menú que busca "crear un impacte emocional". Els músics d'aquest trio de jazz formaran part del primer plat; els comensals hauran d'interactuar amb el segon plat acompanyats del saxo, i els tres instruments amaniran les tres minihamburgueses del tercer plat. El postre és un homenatge a una de les creacions del mestre de Jacas, Jordi Roca, una reinterpretació del seu famós Anarquia, que, en paraules del xef, "és també un joc amb l'anarquia ordenada del jazz". Seguirà el 7 d'agost amb Maika Makovski i Damian Allsop: la veu càlida de la mallorquina s'uneix a la dolçor de les creacions del mestre xocolater, l'únic cuiner forani i l'únic que firmarà un menú en què predominarà el dolç. El 14 d'agost la rebel·lia d'Amparo Sánchez, acompanyada de la seva banda, es veurà precedida per les creacions culinàries de Paco Pérez, que ja té dues estrelles Michelin al seu restaurant Miramar de Llançà i n'acaba de guanyar dues més a l'Enoteca, el restaurant que assessora a l'Hotel Arts. Un cuiner d'avantguarda per a una creadora vital, que presentarà el seu disc Alma de cantaora .

UN CUINER MEDIÀTIC I UN CUINER REVELACIÓ

El mediàtic Isma Prados i el polifacètic Quimi Portet seran els següents creadors a unir música i gastronomia, el 21 d'agost. El primer, des de la seva experiència al restaurant Nonono de Barcelona, elaborarà un menú a base d'ingredients ecològics i locals; el segon presentarà el seu vuitè disc i ho aprofitarà per repassar els seus èxits.

Finalment, tancaran aquesta edició del Gastromusical la joveníssima Núria Graham, que oferirà les seves composicions en acabar l'àpat que haurà preparat Artur Martínez, el xef del Capritx de Terrassa, un dels nous valors de la cuina catalana. El seu Gastromusical se celebrarà el 28 d'agost.

GASTROMUSICAL

MOLÍ DE L'ESCALA (CAMÍ DE LES CORTS, S/N)

Del 31 de juliol al 28 d'agost

72 € (12 € només concert, a partir de les 23 h)

stats