Cultura 22/03/2013

Mones contemporànies

La creativitat dels pastissers es desferma durant els dies de Pasqua

Eva Rexach
2 min
Mones contemporànies

La mona, en el seu origen, tenia tants ous (durs) com anys tenia l'infant a qui es regalava, fins a un màxim de 12, que era l'edat en què antigament es feia la comunió. Avui en dia, però, la mona serveix per celebrar la inventiva dels pastissers a l'hora de crear figures de xocolata. I és, també, un dels moments àlgids del calendari pastisser (juntament amb les coques de Sant Joan, els panellets i el tortell de Reis) que cada any fa aturar els petits -i grans- davant dels aparadors. El Barça, els personatges de contes infantils i els ous amb mil i una decoracions acostumen a ser les estrelles, però també n'hi ha que mantenen la tradició. Si encara no heu comprat la mona, aquí en teniu unes quantes idees.

LA TRADICIONAL

A L'Obrador i a Crustó han optat per mantenir la tradició i oferir la mona "de tota la vida". Un brioix esponjós ben ensucrat amb ous durs al mig. I punt. Una mona que històricament s'ha conegut amb el nom de cristina i que pot tenir dues variants: amb ous de xocolata i amb ous de gallina decorats.

LA DEL CAMPIÓ

Jordi Bordas va guanyar el Campionat del Món de Pastisseria el 2011, juntament amb Josep Maria Guerola i Julien Álvarez, i és un altre dels joves valors de la pastisseria a casa nostra que aposta per la innovació i la creació pròpia però respectant el producte per damunt de tot. Per aquesta Pasqua ha preparat tot un seguit de mones protagonitzades per personatges inventats, com els cactus animats, que donen un altre toc a la imatge tradicional de la mona. La Santacreu és, sens dubte, la pastisseria més creativa de Viladecans, on també trobareu les seves interpretacions de la muntanya Fiji o els jardins de Monet.

LA MÉS MODERNA

Des del seu obrador de Girona obert fa poc més de 2 anys, Abraham Balaguer, guanyador del premi al millor croissant de mantega 2012, ha preparat la mona més moderna: en forma d'iPad i iPhone, que segurament tindrà més èxit entre padrins que no pas entre els nens. A més, també fa figures d'animals (lloros, girafes, granotes, mussols, dracs…) amb motlles en forma d'ou i de mig ou, així com una Pilota d'Or en homenatge a Messi. I per als més tradicionals, també fa la mona amb ou bullit o el pastís de crema i trufa.

LES MÉS ANIMALS

Dues de les pastisseries més emblemàtiques del Born, Bubó i Hofmann, han optat també per les mones inspirades en els animals. Goril·les, gallines, coales, girafes, i fins i tot pollets sortint de l'ou i nius amb ocellets. De formes ovoïdals i amb tots els gustos de la xocolata. No us perdeu els seus aparadors.

LES MEDIÀTIQUES

Com a bona part de les pastisseries catalanes, a la pastisseria Tornés de Girona també opten per les mones decorades amb ninots de xocolata d'inspiració futbolística o animada. Triomfen la Peppa Pig i el Son Goku, però també el Barça, naturalment, i els personatges Disney, perquè no passen mai de moda. A partir de Diumenge de Rams tenen també mones amb tortell, és a dir, el pastís decorat amb la figura i no únicament la figura, que es pot comprar amb més antelació.

stats